To je prepovedana številka v ligi NBA

Košarka 26. Maj 20245:00 0 komentarjev
Dennis Rodman, leta 2000 v Dallasu s številko 70. Foto: Profimedia

Med košarkarji severnoameriške poklicne lige NBA boste v celotni zgodovini zaman iskali nekoga, ki je igral v dresu s številko 69.

Ko je Luka Dončić v domači Ljubljani štel vsega nekaj mesecev, je kontroverzni ameriški košarkarski zvezdnik Dennis Rodman okrepil Dallas, svoj peti in obenem zadnji klub v ligi NBA. V Teksasu je želel nositi dres s številko 69. Ta je bil že natisnjen, a ko je stopil na parket, je vendarle zaigral kot št. 70.

Eno od nepisanih pravil lige NBA namreč prepoveduje ali vsaj toplo odsvetuje uporabo številke 69. Liga namreč krepi položaj družini prijaznega tekmovanja, zato je številka, ki jo mnogi povezujejo s spolnostjo nezaželena. V celotni zgodovini je ni nosil noben košarkar.

Mnogi klubi se odločajo za upokojitve določenih številk, od predlani pa na ravni celotne loge velja pravilo, po katerem košarkarji ne uporabljajo št. 6, s katero je igral Bill Russell. Načeloma pa so dovoljene vse številke, od 0 ter 00 in vse do 99.

Ob tem pa je zanimivo, da ameriška reprezentanca v Fibinih tekmovanjih vztraja pri ”starem” pravilu, ki je določevalo uporabo dresov s številkami od 4 do 15.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!