Up generacije vse bolj spominja na boksarja težke kategorije

Košarka 24. Dec 202112:00 0 komentarjev
Foto: AP Photo/Alex Goodlett via Guliverimages

Ko so leta 2019 New Orleans Pelicans na naboru kot številko ena izbrali Ziona Williamsona, so bili prepričani, da je v naslednjih letih njihova meja samo nebo. Čudežni deček ameriške košarke je s fantastičnimi predstavami v kratkem obdobju na univerzi Duke napovedoval velike stvari. "Imamo novega LeBron Jamesa," so vzklikali ameriški mediji. A vzhajajoča zvezda Lige NBA je padla kot Ikar v Egejsko morje. In to "na bombico".

500 točk, 50 ukradenih žog in 50 blokad. Statistični dosežek, ki je v zgodovini elitnega ameriškega univerzitetnega košarkarskega razreda uspel le trem “freshmanom” – Kevinu Durantu, Anthonyju Davisu in Zionu Williamsonu. Če za prva dva lahko trdimo, da spadata med največje košarkarske zvezdnike na svetu, pa je zgodba tretjega člana te druščine precej drugačna.

NBA kariera Williamsona je sicer vse prej kot popoln polom. A od mladeniča, ki je bil že v prvem dnevu svoje NBA kariere simbol legendarne franšize košarkarskih nogometnih čevljev Air Jordan, je košarkarski svet pričakoval zgolj in samo presežke.

Velika težava 21-letnika so poškodbe. Zaradi težav s kolenom (in covid-19 “lock-downa”) je v svoji prvi NBA sezoni odigral le 24 tekem, na katerih je v povprečju dosegal 22,5 točk. Lani je bil nekoliko bolj standarden, v skrajšani sezoni je odigral 61 tekem in v povprečju dosegal 27 točk. V njegovih prvih dveh sezonah med ameriško košarkarsko elito se New Orleans Pelicans niso uvrstili v končnico.

Prekomerna teža najverjetnejši razlog za dolgotrajno rehabilitacijo

A če sta bili njegovi prvi dve sezoni še kolikor toliko uspešni, je letošnja popolna polomija. Williamson namreč po operaciji stopala sploh še ni stopil na parkete Lige NBA, malo verjetno je, da se bo na njih pojavil tudi v januarju. Bolj kot zaradi težav s poškodbo pa mladi zvezdnik trenutno novinarske vrstice polni s svojo prekomerno težo.

Po informacijah ameriške košarkarske javnosti naj bi Zionova teža že presegla 150 kilogramov. Williamson je manjši od dveh metrov (1.98) in je bil vedno znan kot nekoliko bolj okrogel košarkar, a to, kar predstavlja danes, pravzaprav ni več podobno športniku. Oziroma je, če bi tekmoval v metanju krogle. Prekomerna teža nedvomno zavira tudi njegovo hitrejšo rehabilitacijo in čeprav so mu v klubu pripravili posebno dieto, se zdi, da ta za zdaj še ni imela želenega učinka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!