Pred Vlatkom Čančarjem je nova prelomnica

Košarka 18. Okt 202213:00
Vlatko Čančar, foto: Profimedia.

Čeprav se je še junija ugibalo, ali bo Vlatko Čančar po izteku pogodbe kariero nadaljeval v ZDA ali se vrnil v Evropo, je naposled z Denver Nuggets podaljšal še za dodatne tri sezone. A večletna pogodba mu ne zagotavlja ničesar, po težavah s poškodbo je pred njim novo leto dokazovanja in boja za minute.

Za Vlatkom Čančarjem je nesrečna sezona 2021/22. V tretjem letu v ligi NBA je končno dočakal pravo priložnost, roko na srce po zaslugi številnih poškodb v moštvu, a podarjenemu konju se ne gleda v zobe, pravijo. Od sredine decembra do začetka januarja je tako na sedmih tekmah zapored prejel dvomestno število minut, kar je največ v dosedanjem delu kariere čez lužo, eno tekmo je začel celo v začetni peterki.

V teh sedmih tekmah je v 16 minutah igre v povprečju vpisal 5,9 točke, 3 skoke in 1,1 asistenco ob odličnem metu iz igre (61,5%). Zdelo se je, da je po skoraj treh letih vendarle prišel v ritem, a tudi sam pristal na bolniški. Težjo poškodbo stopala je utrpel na januarskem “slovenskem” dvoboju proti Dallasu.

Da Denver nad Koprčanom vendarle še ni dvignil rok se je dalo slutiti konec junija, ko so izkoristili klavzulo v pogodbi in Čančarja naredili omejenega prostega košarkarja, kar klubu daje pravico, da enači vsako ponudbo, ki bi jo prejel. To ni bilo potrebno, saj se je že zgodaj po odprtju tržnice dogovoril za triletno pogodbo v višini 2,3 milijona dolarjev na sezono, a le prvi dve sta zagotovljeni.

Po poročanju Denver Posta naj bi znotraj moštva verjeli, da je lahko Vlatko produktiven igralec, vendar do zdaj preprosto ni imel priložnosti ali sreče, da bi vse skupaj sestavil v celoto. Tako so mu ponudilo novo, še drugo priložnost. Najverjetneje bo sezono začel precej globoko na klopi, so še zapisali.

Vlatko Čančar, foto: Profimedia.

Velika konkurenca za minute

Na položajih tri in štiri, kjer lahko igra Vlatko, bosta začenjala Michael Porter in Aaron Gordon. V ozadju je prava gneča, prva bosta s klopi najverjetneje prišla Jeff Green in Davon Reed. Nato na priložnost ob Čančarju čakata še Zeke Nnaji in novinec Christian Braun, ki so ga na letošnjem naboru izbrali z 21. izborom.

Predvidena rotacija Denver Nuggets:

Začetna peterka: Jamar Murray, Kentavious Caldwell-Pope, Michael Porter, Aaron Gordon, Nikola Jokić.

Ključni na klopi: Nah’Shon Hyland, Bruce Brown, Davon Reed, Jeff Green, DeAndre Jordan.

Dodatno: Vlatko Čančar, Christian Braun, Zeke Nnaji, Ish Smith, Chasson Randle.

Denver je sicer med poletjem precej prevetril ekipo, največ pa so v najvišje ležečem mestu v ligi NBA pridobili z vrnitvijo poškodovanih. V prvi vrsti organizatorja igre Jamala Murrayja, ki so ga lani močno pogrešali.

Znova se bo vse vrtelo okoli Nikole Jokića, dvakratnega zaporednega MVP-ja lige. Ključno bo tudi zdravje Michaela Porterja, ki je postajal vse večja zvezda, a ga je lani že na deveti tekmi sezone zaustavila težja poškodba hrbta. V štirih letih v ligi NBA je Porter odigral vsega 125 od možnih 328 tekem v rednem delu.

Največji poletni okrepitvi sta na položaju branilca strelca. Kentavious Caldwell-Pope je prišel iz Washingtona in Bruce Brown iz Brooklyna.

Nikola Jokić že več let sodi med najboljših pet igralec lige NBA. Foto: Guliverimages

Precej globine, a ne kvalitete

Denver pod vodstvom trenerja Mika Malona sodi v širši krog favoritov. Lani so si kljub ogromnim težavam s poškodbami ključnih igralcev s 6. mestom na zahodu priborili neposredno uvrstitev v končnico. Letos merijo še višje.

Čeprav ima po številu košarkarjev Čančar hudo konkurenco za minute, je zunaj prve peterke kvaliteta in s tem globina vprašljiva. Ko se ponudi naslednja priložnost, tekom dolge sezone bo zagotovo prišla, jo bo moral 25-letni Slovenec zagrabiti z obema rokama. Brez dvoma bi lahko krila Vlatku dala slovenska reprezentanca, v kateri je bil to poletje znova med najpomembnejšimi košarkarji in na EuroBasketu na sedmih tekmah v povprečju vpisal 11,6 točke, 5 skokov in 1,9 asistence v slabih 30 minutah igre.

Nuggetsi sezono odpirajo v noči na četrtek, za uvod jih čaka gostovanje pri Utah Jazz, ki so povsem razprodali ekipo, ki je bila več let stalnica v končnici.