“Vojna” v Beogradu za še večji črni madež lige ABA

Košarka 2. Jun 202211:41 > 11:45
Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

V predvidljivem finalu regionalne lige ABA smo priča še bolj predvidljivim prizorom, ki s športom nimajo prav dosti skupnega. Tekmovanje, ki vse bolj služi le še za vstopno točko Crvene zvezde v elitno Evroligo, se bo tudi to sezono sklenilo z velikim črnim madežem.

Letos je vse skupaj le še za odtenek bolj vroče, saj se je na velika vrata v boj za vrh vrnil močno okrepljeni Partizan, ki ogroža načrte velikih beograjskih tekmecev. Zato ni nikakršno presenečenje, da v finalu 21. sezone v zgodovini lige ABA ne spremljamo le boja na parketu, temveč tudi ob njem.

Zvezda je dobila oba uvodna dvoboja serije, ki se igra na tri zmage. Po drugem porazu (81:85) so se črno-beli obregnili ob sojenje in izrazili upanje, da “v nadaljevanju serije sodniške napake ne bodo več vplivale na razplet.” V taboru Partizana so v sporočilu za javnost pred tretjo tekmo serije delili analizo sojenja z drugega obračuna in zatrdili, da je bilo v njihovo škodo storjenih sedem večjih sodniških napak.

Grobarji so nato tesno s 70:67 slavili na prvi domači tekmi v prepolnem Pionirju. A po tekmi se ne govori o dogajanju na parketu. Že ob prihodu na ogrevanje je na košarkarje Zvezde s tribun priletelo ogromno predmetov. Od kovancev do vžigalnikov, glasno so odjeknila tudi pirotehnična sredstva – topovski udari. Obmetavanje se je nadaljevalo tudi med samim dvobojem.

Kaos v dvorani Aleksandar Nikolić ob prihodu košarkarjev Zvezde:

45 minutna prekinitev

V zaključku je sodniška trojka Matej Boltauzer, Uroš Nikolić in Milan Nedović tudi prekinila obračun in pobegnila v garderobo. Po kar 45 minutah, ko so izpraznili tudi del tribun, so košarkarji vendarle odigrali še zadnjih 57 sekund tekme. Da bi preprečili vnovično metanje predmetov ob odhodu rdeče-belih s parketa, so se med njih pomešali tudi igralci Partizana in jih pospremili v slačilnico. Šele nato so se vrnili in z navijači proslavili zmago.

“Že pred tekmo sem apeliral, da se strasti umirijo in prejme prednost košarka. To sem sporočil navijačem tudi med tekmo, ko sem prijel za mikrofon. To je resna liga, da bi bila še resnejša, se morajo spoštovati najpomembnejši akterji tekme. Ta slika je obšla Evropo. Le kaj si ljudje mislijo o nas? Že na prejšnji tekmi so padale steklenice in predmeti, to je velika sramota” je po zmagi, ki je tokrat ostala v senci dogajanja, dejal trener Partizan Željko Obradović.

Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

O trditvi legendarnega trenerja, da gre za resno ligo, bi se dalo diskutirati še dolgo v noč. Ni trajalo dolgo, da je novo sporočilo za javnost v svet poslalo vodstvo Crvene zvezde.

“KK Crvena zvezda zahteva, da se nam po tem, kar smo morali preživeti na tretji tekmi, javno sporoči, da ‘moramo’ pokloniti lovoriko in tako ‘pokriti’ sezono najtrofejnejšega trenerja, mi pa moramo vse to preprosto pretrpeti, čeprav tega normalen človek ne more,” so zapisali na uradni spletni strani KK Crvena zvezda.

Opozorili so še, da je bilo v dvorani “1500 gledalcev več od dovoljene kapacitete in se je zato na parketu nabirala kondenzacija ter tako povzročila spolzko površino, nevredno normalne košarkarske tekme.” Vso krivdo so v Zvezdi prevalili na KK Partizan in ligo ABA.

Četrta tekma serije, ko bo v dvorani, ki si jo večna tekmeca delita, uradno znova domačin Partizan, bo v petek ob 18.30. Pravico bo delila slovenska sodniška ekipa Damir Javor, Sašo Petek in Luka Kardum. V taboru Zvezde je že završalo, Javor je bil namreč že večkrat na udaru kluba in velja tudi med navijači trenutnega evroligaša za enega najbolj osovraženih sodnikov.

Komentari

Vaš komentar