Vroči Luka Dončić podira nove rekorde in pozablja stare

Košarka 11. Feb 202211:21 > 11:53 1 komentar
Luka Dončić: 2022 vs 2012. Foto: Guliver in osebni arhiv Srečko Bester

"Vse žoge so letele skozi obroč," je skromno z rameni skomignil Luka Dončić, ko je ob zmagi Dallasa nad LA Clippers z 51 točkami postavil osebni rekord v ligi NBA. "Verjetno še nikoli nisem dosegel toliko točk," je dejal Američanom. A vendarle ni povsem tako. Pred desetimi leti je namreč v dresu Olimpije na turnirju košarkarjev U-13 dosegel 54 točk.

V celotni zgodovini lige NBA je 155 košarkarjev na vsaj eni tekmi preseglo čarobno mejo 50 točk. Na vrhu te večne lestvice bo še dolgo in morda kar večno sameval legendarni Wilt Chamberlain. Kar 118 tekem je namreč končal z vsaj 50 točkami, eno, pred skoraj natančno 60 leti, s kar stotimi točkami. Sledita pa mu Michael Jordan (31) in pokojni Kobe Bryant (25).

Od danes je v tem elitnem klubu kot prvi Slovenec tudi Luka Dončić. Ob zmagi Dallasa nad LA Clippers (112:105) se je 22-letni Ljubljančan v slabih 40 minutah ob dobrem metu iz igre (za 3 točke 7:14, za 2 točki 10:12, prosti metu 10:14) ustavil pri 51 točkah, ob tem pa je ujel še devet odbitih žog in soigralcem, med katerimi ni bilo več Kristapsa Porzingisa, namenil 6 asistenc.

“Ko sem se zbudil, sem bil malce utrujen. Popil sem kavo in bil pripravljen,” se je po točkovnem rekordu smejalo Dončiću, ki je zadovoljno sprejemal čestitke. Prav posebno mu je namenil soigralec in prijatelj Boban Marjanović. Dvignil je ogrevalno majico in mu pokazal številko svojega dresa. 51.

“Neverjetno! To je prava beseda. Med tekmo sem se odlično počutil. Ob vseh metih, tudi redkih zgrešenih, je bil občutek zares dober. Po specifični obrambi, ki mi je preprečevala kreacijo, sem se lotil strelskega dela. Ko sem že v prvi četrtini dosegel 28 točk, sem videl, da se obeta nekaj verjetnega,” pripoveduje LD 77, ki je na zadnjih sedmih temah v povprečju dosegel 34 točk.

Klubski rekord je sicer ostal nedotaknjen. V lasti ga ima še naprej Dirk Nowitzki, ki je 2. 12. 2004 na tekmi proti Houstonu dosegel 53 točk. “Nisem vedel. To ne spremeni prav veliko,” je na ta podatek odvrnil Dončić, podobno kot avgusta na olimpijskih igrah, ko se v slovenskem dresu po 48 točkah proti Argentiti ni podal v lov na rekord.

Osvežimo spomin: Luka Dončić in 54 točk

Foto: osebni arhiv Srečko Bester
Luka Dončić leta 2012 s številko 4. Foto: Osebni arhiv Srečko Bester

Ameriške novinarje je po tekmi z LA Clippers zanimalo, ali je že kdaj dosegel 50 točk. “Ne. Morda kot otrok. Ne vem,” je odvrnil Dončić. A ni povem tako. Našli smo tekmo, na kateri je dosegel kar 54 točk, in sicer pred okroglim desetletjem v dresu ljubljanske Olimpije, v selekciji košarkarjev do 13 let.

Foto: Osebni arhiv Srečo Bester

Natančneje 9. aprila 2012 je v finalu turnirja Lido di Roma proti Laziu, kjer je Olimpijo vodil trener Jernej Smolnikar, že do polčasa dosegel 39 točk. V zadnji četrtini se je osredotočil predvsem na podaje, a je vseeno tekmo končal pri 54 točkah.

“Ko sem se vrnil iz Rima, sem vsem dejal, da česa podobnega še nisem videl. Poigraval se je s tekmeci. ‘Ubijal’ jih je kot Dražen Petrović,” se rimskega turnirja spominja Srečko Bester, dolgoletni predstavnik kluba v mlajših kategorijah ljubljanske Olimpije in motor priznanega Zmajčkovega tabora. “Večkrat poudarim, kako velik privilegij je, da smo bili bili lahko del njegovega razvoja,” dodaja Bester.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje