Vse močnejša Cedevita Olimpija na stežaj odprla vrata Stožic

Eurocup 8. Mar 202222:23 > 22:48
Zmagoviti niz Cedevite Olimpije se je podaljšal na 10.

Zmagovitega niza Cedevite Olimpije v 14. krogu EuroCupa ni zaustavila niti podgoriška Budućnost. Ljubljančani so po treh zaporedni porazih proti črnogorskim prvakom tokrat pred 3.000 gledalci v Stožicah prišli do zmage z rezultatom 92:78.

Budućnost je zadnja ekipa, ki je na kolena spravila Cedevito Olimpijo. Zgodilo se je pred 37 dnevi, in sicer v Moraći – po tesni končnici v ligi ABA. Odtlej so ”zmaji” nanizali kar deset zaporednih zmag. Od tega po tri v ligi ABA, slovenskem pokalu in EuroCupu ter eno v slovenskem prvenstvu. Deseta ”žrtev” je bila prav Budućnost, ki je pred tem slavila tri zmage nad Olimpijo, tokrat pa je morala premoč priznati v štirinajstem krogu evropskega pokala.

K zmagi z rezultatom 92:78 je kot prvi strelec 23 točk prispeval kapetan Jaka Blažič, ob ovacijah s tribun je štiri manj dodal Alen Omić. Skupaj s soigralci sta poslala tudi jasno vabilo ljubljanskim navijačem. Ob opustitvi omejitev se jih je tokrat zbralo približno 3.000. Ob takšni igri so vrata dvorane še dodatno odprta.

Ovacij Stožic je bil deležen tudi Alen Omić

”Pomembna zmaga. Držali smo se načrta. Obrambno smo bili na pravi ravni. Malce nas je tepel skok. A vztrajali smo in kljub nihanjem nadzorovali tekmo. Jasno, proti Budućnosti je nemogoče dominirati. Je pa enkratno znova igrati pred navijači. Njim posvečamo zmago. Potrebujemo jih,” navdušenja ni skrival Jurica Golemac.

”Cedevita Olimpija ima res dobro ekipo. Takšno zasedbo je težko premagati štirikrat v eni sezoni. Je pa dejstvo, da so Ljubljančani v zadnjih tednih močno spremenili svojo podobo,” pa je po tekmi dejal trener Budućnosti Aleksandar Đikić.

Po uvodni četrtini, ki je minila v znamenju izmenjevanja v vodstvu (gostje so nazadnje vodili pri 23:21), so se Ljubljančani v beg podali v drugem dejanju. Pri tem so uspešno omrtvili gostujoči napad (Budućnost je v drugi četrtini dosegla vsega 12 točk), sami pa so učinkovito razpršili strelski prispevek. V tej fazi so postregli z zglednim odstotkom zadetih metov.

Že na osrednji odmor so odšli s trinajstimi točkami prednosti (48:35), drugi polčas pa so odprli z delnim rezultatom 6:0 in po nekaj minutah vodili že z 59:37. Čeprav so takrat vitaminski ”zmaji” delovali izjemno igrivo, pa so se le nekaj trenutkov pozneje v igro prikradli stari vzorci. Nekaj tovrstnih črnih minut so Črnogorci izkoristili za kleščenje prednosti.

Jaka Blažič: prvi strelec Olimpije.

Po trojki nekdanjega Ljubljančana Kedricka Perryja so v 29. minuti prišli na osem točk zaostanka (66:58). Ljubljanski odgovor na podgoriško pobudo je bil pravočasen in dovolj čvrst. V zadnjo četrtino je Olimpija po nekaj uspešnih obrambnih akcijah in napadalnem garaštvu vstopila z otipljivo prednostjo 13 točk (71:58).

Tudi v zadnji četrtini je četa Aleksandra Đikića, ki je v Sloveniji deloval kot trener Olimpije in Krke, prednost stopila pod 10 točk. Toda pravega vlečnega konja, ki bi navezal več uspešnih akcij in zares ogrozil ljubljansko zmago, Đile tokrat v svojih vrstah ni premogel. Na drugi strani pa so tokrat izrazito osredotočeni in borbeni igralci Cedevite Olimpije niti zadržali v svojih rokah.

Cedevita Olimpija : Budućnost 92:87

Dvorana Stožice, gledalcev 2500, sodniki: Rossi (Italija), Clivaz (Švica), Boubert (Francija).
Cedevita Olimpija: Pullen 10 (1:2), Ferrell 18 (2:2), Murić 3, Auguste 2 (2:2), Blažič 23 (3:3), Omić 19 (2:2), Dragić 11 (3:5), Radovanović 6 (2:2).
Budućnost: Cobbs 21 (7:7), Micov 3, Seeley 8, Z. Nikolić 9 (3:6), Jagodić-Kuridža 2 (2:2), Popović 12 (4:4), Reed 12 (2:2), Perry 11.

Prosti meti: Cedevita Olimpija 15:18, Budućnost 18:21.
Met za tri točke: Cedevita Olimpija 11:34 (Ferrell 4, Blažič 4, Pullen, Murić, Omić), Budućnost 6:26 (Perry 3, Cobbs 2, Micov).
Osebne napake: Cedevita Olimpija 21, Budućnost 22.

Komentari

Vaš komentar