Zelena vojska, ki bi Dončića poslala v Hollywood

Navijači Litve so tudi v Kölnu pravi hit. Njihovi košarkarji (še) ne. Foto: REUTERS/Thilo Schmuelgen via Guliver

Edinstvena strast, ki jo je na EuroBasketu v Kölnu mogoče čutiti v množici navijačev reprezentance Litve, presega pogosto opevano slovensko ljubezen do košarke.

Nepregledno dolga zelena kolona se je dobri dve uri pred tekmo vila od središča Kölna, čez mogočni most nad reko Ren proti Lanxess Areni, kjer se odvija četrtinski delež prvega dela 41. evropskega košarkarskega prvenstva. ”Tu nas je vsaj sedem tisoč,” se je pohvalil Filip, ko smo ga po tem sprehodu zmotili med pitjem piva pred vhodom v dvorano. ”Navijači smo zaščitni znak te reprezentance. Edina stalnica,” je nadaljeval gospod srednjih let, oblečen v repliko pisane majice z motivom znamenite skupine Grateful Dead, ki so jo košarkarji Litve nosili na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni.

”Mi smo Litovci. Pri nas je košarka nesporni šport številka ena. Zakaj? Odgovor je tradicija. Pa tudi dejstvo, da smo tako prekleto slabi v nogometu. Tudi država raje podpira košarko kot nogomet. Na našo košarko smo neizmerno ponosni. Ne glede na leto in igralsko zasedbo. Osebno sicer ne hodim na vsa velika tekmovanja, mnogi tukaj pa vse dopuste združujejo v navijaška popotovanja,” se je v tekoči angleščini, kar je kar uveljavljen standard v Litvi, razgovoril Michael iz Kaunasa.

Pot ga je nato že vodila v dvorano, kjer je z rojaki znova pričaral izjemno vzdušje. Bobni, skandiranje, prepevanje, koreografija z zastavami … Tudi glasni žvižgi, ko je žoga v nasprotnikovih rokah. Minuli teden jih je bil deležen tudi Luka Dončić. Vseeno pa velja izpostaviti, da litovska navijaška kultura kljub vročekrvnosti ne vključuje žvižganja ob predvajanju nasprotnikove himne. Tako sta brez motenj zadoneli tudi Zdravljica in Marsejeza.

Foto: Thomas Haesler/ EP_EER via Guliver

Strast, ki jo zelena navijaška vojska čuti do košarke, pa ima za posledico tudi kritičnost in realen pogled. Tako so nam skorajda vsi naši sogovorniki zatrdili, da sicer žvižgajo Dončiću in ga kot tekmeca ne prenašajo, a mu priznavajo nadstandardno kakovost. “Luka spada med najboljše na svetu. Izjemen košarkar. Jasno je, da ga želiš premagati. Včasih tudi s kakšnim udarcem, ki ni ravno dovoljen,” je dejal Michael.

Z njim se je strinjal tudi Dalius. “Luka Dončić je košarkarski čarovnik. Vi ste iz Slovenije? Bodite ponosni, da ga imate. Toda … Ko se bo vrnil v ZDA, bi lahko obiskal tudi Hollywood. Zlahka bi zaigral v kakšnem filmu. Tako zelo dobro zna odigrati kakšen prekršek pred sodniki,” se je pošalil Dalius in hitro naletel na kar nekaj somišljenikov. Ob tem je pristavil, da poraz proti Sloveniji za Litvo ni bil usoden. “Drugače je bilo lani, ko so nas Slovenci zaustavili na poti do olimpijski iger. Upam, da se bomo na tem EuroBasketu še srečali,” je pogledal proti Berlinu. A pot do prestolnice bo za Litvo še dolga. Po treh tesnih porazih bo namreč kožo reševala v tekmah z BiH n Madžarsko.

Foto: REUTERS/Thilo Schmuelgen via Guliver

Če bi se Litovci znova zavihteli na stopničke, za kar bi bil sicer potreben velik zasuk, bi bila to že sedma kolajna na EuroBasketih, pa čeprav so bili vmes dolga leta ”skriti” v reprezentanco nekdanje Sovjetske zveze. Del teh uspehov kot novinar spremlja Donatas Urbonas.

Donatas Urbonas
Donatas Urbonas. Foto: MaPa

Tudi on nam ni znal v celoti razložiti skrivnosti litovske košarkarske strasti. “S tem se rodimo. To je del nas. Pri nas vsi igrajo košarko. Ko spoznaš dekle, jo želiš premagati v metih na koš. Gre za posebno navijaško kulturo. Navijaška gostovanja so kar tradicionalna. V Kölnu je navijačev še toliko več, saj tukaj živi veliko litovskih izseljencev,” nam je zaupal v klepetu v medijskem središču.

Komentari

Vaš komentar