Angleški klubi utegnejo bojkotirati finale lige prvakov

Evropa 24. Feb. 20229:08 > 9:26
Delite:
Liverpool - Manchester City. Foto: Guliverimage

Angleška ministrica za zunanje zadeve Liz Truss je klube iz premier lige, ki še sodelujejo v letošnji izvedbi lige prvakov, pozvala naj bojkotirajo nastop na finalu v St. Peterburgu, če bi se tja kateri izmed četverice uvrstil. Možnosti za nastop v "ruskih benetkah" imajo še Chelsea, Liverpool ter oba kluba iz Manchestra.

Po nedavnih dogodkih na vzhodu Evrope, ko je ruski predsednik Vladimir Putin priznal neodvisnost Donjecka in Luganska, politične zadeve vedno bolj vplivajo tudi na šport.

Najprej pritiski na Evropsko nogometno zvezo (UEFA), da Sankt Peterburgu odvzame organizacijo finala lige prvakov, zdaj se govori celo o bojkotu določenih ekip. O usodi mesta prireditelja zaključne tekme tekoče sezone naj bi se UEFA odločila 4. maja po polfinalu.

Ministrica za zunanje zadeve Anglije Liz Truss je včeraj dejala, da ne bi smelo biti dileme: “Angleški klubi naj v Rusijo v primeru trenutne situacije ne potujejo. Sama ne bi imela nikakršne želje igrati tam glede na to, kaj Putinov sistem trenutno tam počne.”

London kot alternativa

Težava je, ker imajo trenutno vsi zelo lepe možnosti za preboj vsaj v četrtfinale. Liverpool ima ugoden izid s tekme proti Interju (2:0 v Milanu), Manchester United je včeraj pri Atleticu v Madridu iztržil remi (1:1), Chelsea je proti Lilleu slavil 2:0, City pa se je v Lizboni s kar 5:0 znesel nad Sportingom.

Bojkot igranja v St. Peterburgu je podprl tudi predsednik britanske vlade Boris Johnson. Čeprav so nekateri mediji poročali, kot da se je UEFA praktično že odločila prestaviti lokacijo nogometnega spektakla, z Nyona sporočajo: “Pozorno spremljamo situacijo. Do spremembe prizorišča bo prišlo le v primeru, če se temu ne bo možno izogniti.”

Pripravljenost za organizacijo finala je ponudil župan Londona Sadiq Khan. “Organizacija zaključne tekme lige prvakov je privilegij. Sem mnenja, da je dajanje zaupanja Sankt Peterburgu podpora agresivnim dejanjem predsednika Rusije Vladimirja Putina,” meni Khan.

Alexander Hassenstein/Bongarts, Getty Images

Angleški pritiski utegnejo evropsko nogometno zvezo prisiliti v dodaten razmislek o novi lokaciji.

Medtem je bila UEFA prisiljena v preložitev srečanja mladinske lige prvakov med Dinamom iz Kijeva in lizbonskim Sportingom, poljska nogometna zveza pa je zaprosila, da tekmo kvalifikacij za uvrstitev na letošnji SP z Rusi ne gosti Moskva.

 

Komentari

Vaš komentar