Biser Prekmurja besede Zlatka Zahovića jemlje kot kompliment

Nogomet 28. Jan 202211:00 > 11:15
Foto: Uroš Skaza

Že nekaj časa krožijo informacije o tem, da se njegovo ime skriva v beležnicah marsikaterega oglednika tujih klubov. Glede na njegovo mladost, na drugi strani pa tudi že evropske izkušnje, to niti ni nič čudnega. V Beleku smo se pogovarjali s Tomijem Horvatom, avtorjem fantastičnega zadetka proti Tottenhamu, predvsem pa nogometašem s tistim pravim potencialom, da postane naslednja velika stvar slovenskega nogometa.

Zimske priprave so za nogometaše vedno zahtevno obdobje. Treningi so pogosti in naporni, poudarek je na čim boljši fizični pripravljenosti. To so dnevi, ko noge pečejo in telesa trpijo. A takšen je pač poklic nogometaša, vse to je sestavni del sezone, ki so ga nogometaši dobro vajeni. Sestavni del življenja nogometašev pa so tudi pogovori z mediji in Tomi Horvat si po tekmi s Čukaričkim, v predverju hotela Titanic, kjer v Beleku prebivajo Prekmurci, vzame nekaj minut za Sportklub.

“Res je, tole je za nas precej težko obdobje. Treningi in tekme se vrstijo iz dneva v dan, nekaj težav smo imeli tudi z obolelimi nogometaši, ampak zdaj počasi prihajamo v pravo formo. Še dva tedna imamo do začetka prvenstva in takrat bomo po mojem mnenju že maksimalno pripravljeni,” ocenjuje Tomi Horvat.

Po mnenju našega sogovornika bo Mura znova kmalu na pravem nivoju. Foto: Uroš Skaza

Ante Šimundža je preteklost Mure, Damir Čontala njena prihodnost. Časa za privajanje na ideje novega trenerja črno-belih ni veliko, olajševalna okoliščina za nogometaše pa je ta, da novega stratega vendarle že precej dobro poznajo.

“Pri privajanju na nove zahteve zagotovo pomaga dejstvo, da Damirja poznamo že iz obdobja Anteja Šimunđže. Večjih težav s tem prehodom po mojem mnenju ni. Dobro smo se privadili na nekatere spremembe v igri in mislim, da bomo skozi čas še bolje razumeli njegove taktične zamisli in do popolnosti sprejeli tisto, kar od nas zahteva,” o novem trenerju pove Murina “desetka”.

V drugem delu sezone bo Tomi Horvat igral pod vodstvom novega trenerja Damirja Čontale. Foto: Uroš Skaza

Edini clij je napredek iz sezone v sezono

Odkar je leta 2018 zapustil Maribor in se vrnil v Mursko Soboto, kjer je tudi začel kariero, napreduje iz sezone v sezono. Še posebej v letu 2021 je naredil naslednji velik korak v karieri, bil je mož odločitve na nekaterih pomembnih prvenstvenih tekmah v boju za naslov, dokazal pa se je tudi na evropskem nivoju. Kje še vidi prostor za svoj napredek?

“Želim si, da je vsaka moja naslednja sezona boljša od prejšnje. To je moj cilj. Doseči želim več zadetkov in dodati več asistenc kot v prejšnjem obdobju. Ravno tu se mi zdi, da imam še največ prostora za napredek, da se torej še pogosteje znajdem med strelci in podajalci.”

Kar se tiče zadetkov, je v zadnjem obdobju postal prepoznaven po krasnih golih z razdalje. Kdo se ne spomni njegovega čudovitega zadetka proti Tottenhamu v Ljudskem vrtu? Tudi tu v Beleku je na tekmi z Lechom iz Poznana v mrežo nasprotnika poslal pravo “raketo”. Bo od zdaj naprej dosegal samo še zadetke za domačo videoteko?

“Res je, v zadnjem obdobju sem dosegel nekaj lepih zadetkov, tako moram očitno še pogosteje streljati z razdalje in zbirati evrogole (smeh).”

Čeprav je v zadnjih letih precej napredoval, si sam postavlja še višje cilje. Foto: Uroš Skaza

Besede Zlatka Zahovića jemlje kot kompliment

Mura je v zadnjem obdobju z evropskimi uspehi med drugim dokazala, da je lahko dobra odskočna deska za preboj v tujino. Najboljši primer tega je Žan Karničnik. V slovenski nogometni javnosti nekako pričakujemo, da bo naslednji velik odhod iz Fazanerije ravno Tomi Horvat.

“Seveda je želja vsakega nogometaša, da se preizkusi v tujini in preveri, kako se bo odzval na še višje zahteve in konkuriral še bolj kvalitetnim nogometašem. Ne želim pa ničesar prehitevati. Čakam na pravi trenutek, na pravo ponudbo, predvsem pa na pravi klub. Ko pride, bo čas za odločitve. Glede države oziroma lige pa nimam posebnih preferenc, najbolj mi ustreza stil nogometa, ki temelji na tehniki,” žogico nekoliko umirja motor igre Prekmurcev.

Tomi Horvat v intervjujih večkrat poudarja, da je Maribor, kjer je odlično igral v dresu mladinske ekipe, zapustil zato, ker pri vijolicah ni videl svojega mesta v članski ekipi. V eni izmed naših oddaj “Pod prečko” je bil gost tudi Zlatko Zahović, ki je takrat odkrito priznal, da je bil Tomi Horvat napaka Maribora in da ga klub ne bi smel tako hitro izpustiti iz rok. Kako sam gleda na takšne besede?

“To je na nek način zagotovo kompliment. Še en dokaz tega, da sem na pravi poti. Ampak to je šele začetek, dokazovati se moram še naprej in ves čas dajati svoj maksimum. Brez tega ne bo napredka.”

Zlatko Zahović o Tomiju Horvatu: “On igra res dobro. Igra odlično. To je zgodba, ki se Mariboru ne bi smela zgoditi, ampak so ga prijatelji Maribora odpeljali.” FOTO: Uroš Skaza.

Mura je aktualni državni prvak, a trenutno se zdi, kot da se bo v tej sezoni bolj kot za ubranitev naslova borila za Evropo. Kakšna so pričakovanja našega sogovornika?

“Vemo, da smo imeli v jeseni zaradi evropskih preizkušenj zelo strnjen koledar tekem. Ritem je bil res naporen, za večino je bilo to nekaj novega in potrebovali smo določen čas, da se na to privadimo. V zaključku prvega dela sezone smo se s tem že bolje spopadali, zdaj, ko bomo popolnoma osredotočeni samo na prvenstvo pa mislim, da se lahko priključimo tudi boju za naslov.«

 Po igranju proti zvezdnikom svetovnega nogometa, razmišlja o reprezentanci

Ko pogovor nadaljujemo s spomini na evropsko jesen Mure, nas zanima, kaj vse je Tomi Horvat dobil z evropskimi izkušnjami in tekmami na zares visokem nivoju?

Tomi Horvat je pridobil veliko (smeh). Mislim, da so sanje vsakega ljubitelja nogometa, da si ogleda takšne stadione, mi pa smo zdaj dobili priložnost na njih igrati. Da sploh ne omenjam, kakšen privilegij je igrati proti nogometašem tako velikih klubov. To so res dragocene izkušnje, iz katerih lahko samo poizkusiš potegniti čim več. To je temelj napredka.”

Državni naslov z Muro in izstopajoče predstave v Evropi. Temelja na katerih upravičeno razmišlja tudi o vpoklicu v slovensko reprezentanco?

“Želja vsakega nogometaša je, da zaigra za grb svoje države. Na meni je samo to, da trdo delam in potem sem prepričan, da bo prišel ta klic,” mirno zaključuje nogometaš, ki bo marca dopolnil 23 let. In pred njim je zagotovo svetla prihodnost.

Video zgodba obiska tekme med Muro in Čukaričkim

Komentari

Vaš komentar