Pričetek sojenja: Brazilci bi Neymarja poslali za zapahe

Nogomet 17. Okt 202213:20 0 komentarjev
REUTERS/Phil Noble
REUTERS/Phil Noble

V Barceloni se danes pričenja sojenje proti Neymarju in nekdanjemu predsedniku nogometnega kluba Barcelone Sandru Rosellu, ki naj bi ob prestopu nogometnega zvezdnika na Camp Nou za več milijonov evrov oškodovala brazilsko investicijsko podjetje DIS.

Primer, ki se vrti okoli podjetja DIS in poleg Neymarja ter Sandra Rosella vključuje tudi Rosellovega naslednika na čelu Barcelone Josepa Marie Bartomeua, prvega moža Santosa Odila Rodrigueza kot tudi nogometaševega očeta in mamo, sega v leto 2013. Tedaj je Neymar za nekaj več kot 80 milijonov evrov prestopil iz Santosa v Barcelono.

Po poročanju španskega športnega dnevnika Marca odvetniki tožnikov trdijo, da je DIS prejel zgolj pripadajoči delež od 17 milijonov evrov, ki sta jih Barcelona in Santos sprva napovedala kot provizijo za prestop, medtem ko je dejanski strošek posla znašal približno 82 milijonov evrov. Podjetje zato vpletenim očita domnevno korupcijo pri sklepanju posla in goljufijo.

Prvo kaznivo dejanje naj bi kluba storila, ker naj bi se dogovorila za 40 milijonov evrov v zameno za jamstvo, da Neymar ne bo sprejel ponudb drugih klubov, česar pa ni bilo mogoče storiti brez posvetovanja z DIS, ki si je lastil delež pravic pri trženju nogometaševe podobe.

Druga obtožba pa se nanaša na sklepanje pogodb, s katerimi naj bi kluba želela preusmeriti plačila ob prestopu. Prva pogodba vključuje prijateljsko tekmo, ki je bila ocenjena na 4,5 milijona evrov in ni bila nikoli odigrana, druga pogodba, ocenjena na 7,9 milijona, pa je omogočala preferenčno možnost za nakup treh nogometašev.

Tožilstvo, ki je prav tako stranka v postopku, za obe kaznivi dejanji sedaj za Neymarja, njegovega očeta in mamo poleg dve do triletne pogojne kazni zahteva tudi denarno kazen v višini 10 milijonov evrov in pet let zapora, za Rosella tri leta pogojne kazni in plačilo 10 milijonov evrov, 8,4 milijona evrov kazni za Barcelono in 1,4 milijona evrov kazni za Santos ter podjetje N&N v lasti Neymarjevih staršev.

Podobne zahteve glede zapornih in pogojnih kazni kot tožilstvo ima tudi DIS, medtem ko so zahtevani denarni zneski podjetja precej višji in znašajo skoraj 200 milijonov evrov na obdolženca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!