Brez Zahovića in Milaniča Slovenije ne bi bilo na zemljevidu

Nogomet 30. Jul 20227:00 > 11:06 0 komentarjev

Po tem, ko so bili vsi štirje predstavniki slovenskega nogometa v Evropi v tem tednu neuspešni in v igri ostaja le še Maribor, smo prečesali zgodovino vseh slovenskih nastopov v evropskih pokalih. Kaj smo ugotovili?

Slovenski nogomet je od osamosvojitve do zdaj v Evropi predstavljalo 12 klubov. Največ sezon je v njej preživel Maribor, in sicer kar 28. Sledijo Olimpija (21), Gorica (14), Domžale (12), Celje in Koper (oba 10), Mura (9), velenjski Rudar (6), ajdovsko Primorje (4), ljubljanski Interblock (2) ter prevaljski Korotan in ptujska Drava, ki sta v evropskih pokalih zaigrala enkrat.

Skupaj so slovenski klubi odigrali 497 tekem v šestih evropskih tekmovanjih, ki smo jih spoznali do zdaj. Povečini kvalifikacijskih, in sicer v ligi prvakov, pokalu Uefa oziroma zdajšnji ligi Europa, novoustanovljeni konferenčni ligi in v tekmovanjih, ki ju ni več. Pokalu pokalnih zmagovalcev, ki je obstajal do leta 1999, in pokalu intertoto, ki je ugasnil leta 2008. Zbrali so 173 zmag, 108 remijev in 216 porazov.

Maribor na tekmi 1/16 finala lige Europa proti Sevilli v sezoni 2013/14.

Sedem evropskih jeseni in ena pomlad

V to sezono so krenili štirje slovenski klubi, ki so bili ta teden vsi neuspešni. Maribor je po štirih tekmah končal s kvalifikacijami za ligo prvakov, a bo vseeno odigral še najmanj štiri evropske tekme. Najprej vsaj dve v kvalifikacijah za ligo Europa, v najslabšem primeru pa še dve v kvalifikacijah za konferenčno ligo. Če bo kateregakoli od naslednjih dveh evropskih nasprotnikov premagal, si bo spet zagotovil evropsko jesen.

Slovenskim klubom se je to do zdaj zgodilo le sedemkrat. Pod šest uvrstitev v skupinski del kateregakoli od evropskih tekmovanj se je podpisal Maribor, ki je trikrat zaigral v ligi prvakov (v sezonah 1999/00, 2014/15 in 2017/18) in v ligi Europa (2011/12, 2012/13 in 2013/14).

V skupinski del kateregakoli od evropskih tekmovanj se je ob Mariborčanih od slovenskih klubov do zdaj uvrstila le še Mura, ki je lani igrala skupinski del konferenčne lige, v kateri je prišla do odmevne zmage nad londonskim Tottenhamom. Vrata novoustanovljene evropske lige so prvakom držav odprta na stežaj.

Mura je v konferenčni ligi lani na kolena spravila Tottenham.

Mariborčani so edinstveni tudi po tem, da so si kot edini slovenski klub zagotovili ne samo evropsko jesen, ampak celo pomlad. Zgodilo se je v sezoni 2013/14, ko so prišli iz skupinskega dela lige Europe in se na prvi stopnički izločilnih delov pomerili s Sevillo. Proti poznejši zmagovalki tekmovanja so izpadli.

V tisti sezoni so odigrali kar 14 evropskih tekem, kar je njihov rekord, ki ga v rokah držijo skupaj z Muro. Prekmurci, ki so sezono takrat začeli v kvalifikacijah za ligo prvakov, nadaljevali v kvalifikacijah za ligo Europa in končali v konferenčni ligi, so toliko tekem odigrali v prejšnji sezoni.

Le sedem klubov z več kot štirimi tekmami

Koper je evropsko sezono včeraj končal po dveh tekmah, Olimpija in Mura pa po štirih. To je tudi mejnik, ki ga slovenski klubi v Evropi težko prestopajo.

Od 119 evropskih sezon, ki so jih od leta 1992 naprej nabrali, so slovenski klubi le v 28 sezonah odigrali več kot štiri tekme. Več kot polovico takšnih sezon, kar 15, je prinesel Maribor. Domžale so s štirimi na drugem mestu, a daleč zadaj. Trikrat je več kot štiri tekme v Evropi v eni sezoni odigrala Olimpija, dvakrat Mura, po enkrat pa Gorica, Celje, Koper in Primorje.

Ob nepozabni sezoni 2013/14 je Maribor še štirikrat v eni sezoni odigral 12 evropskih tekem. To se je zgodilo v sezonah 2014/15 in 2017/18, ko je drugič in tretjič zaigral v skupinskem delu lige prvakov, še pred tem pa v sezonah 2011/12 in 2012/13, ko se je uvrstil v skupinski del lige Europa. Deset tekem je odigral v sezoni 1999/00, ko si je prvič zagotovil nastop v ligi prvakov. Še dvakrat je Maribor odigral osem, kar sedemkrat pa šest evropskih tekem v Evropi.

Domžale so v Evropi nase najbolj opozorile v sezoni 2017/18, ko so odigrale osem tekem. Takrat so v kvalifikacijah za ligo Europa izločile Floro Talin, islandski Valur in nemški Freiburg, potem pa se ustavile šele v play-offu, v katerem je bil premočan Marseille.

Prizor s tekme med Domžalami in Marseillem v sezoni 2017/18.

Olimpija je bila najbližje uvrstitvi v skupinski del kateregakoli od evropskih tekmovanj v sezoni 2018/19, ki jo je začela v kvalifikacijah za ligo prvakov, iz katerih je izpadla po dveh tekmah z azerbajdžanskim Qarabagom, potem pa v kvalifikacijah za ligo Europa izločila severnoirski Crusaders, finski HJK in se ustavila šele v play-offu. V tem je bil za Ljubljančane usoden slovaški Spartak iz Trnave.

Gorici je najboljša evropska sezona uspela v sezoni 2004/05, ko je odigrala šest evropskih tekem in v kvalifikacijah za ligo prvakov močno opozorila nase. Najprej je bila boljša od Flore Talin, potem je po nepozabni zmagi s 5:0 na Danskem izločila Köbenhavn, na zadnji stopnički pred nogometnim rajem pa jo je ustavil favorizirani Monaco, ki je sezono pred tem igral finale lige prvakov.

Vsem trem preostalim slovenskim klubom je več kot štiri evropske tekme uspelo zbrati v pozabljenih tekmovanjih, ki ju dolgo ni več na sporedu.

Ajdovsko Primorje je v sezoni 1997/98 v pokalu pokalnih zmagovalcev izločilo Union Luksemburg in švedski AIK, potem pa izpadlo proti nizozemski Rodi.

Celje je leta 2001 navdušilo v pokalu intertotu, v katerem je bilo boljše od danskega Aarhusa in slovaške Petržakle, v prvih štirih tekmah pa doseglo kar 13 golov in prejelo vsega tri. Potem je Celjane po hudem boju zaradi takrat veljavnega zadetka v gosteh izločila švicarska Lozana.

Koper je v istem tekmovanju dve sezoni pozneje odigral kar osem tekem. Leta 2003 je bil najprej boljši od hrvaškega prvoligaša Zagreba, potem pa še od slovaške Dubnice in grškega Egalea. Boljši od Koprčanov je bil potem šele četrti evropski nasprotnik, Heerenven. Toda tudi Nizozemci so se morali pošteno potruditi, napredovali so z zgolj zadetkom prednosti.

Ljudski vrt na tekmi lige prvakov Maribor – Chelsea novembra 2014.

Zahović (in Milanič) Slovenijo postavila na nogometni zemljevid

Kaj lahko ob koncu analize nastopov slovenskih klubov v evropskih pokalih, ki jo lahko še bolj podrobno spoznate s pomočjo spodnjih tabel, ugotovimo?

Kdor trdi, da je Maribor edini slovenski klub, ki v evropskem nogometu nekaj pomeni, preostali slovenski klubi pa so le statisti z epizodnimi vlogami, ima v rokah močne karte. Nenazadnje je tudi letos tako. Ostal je le še Maribor.

Za šest od sedmih najdlje trajajočih sezon slovenskih klubov v Evropi je poskrbel Maribor. Peterica teh, dve ligi prvakov in tri lige Europa, nosita podpis enega akterja. Pri treh, dveh ligah Europa in eni ligi prvakov, je bil zraven njegov dolgoletni veliki prijatelj.

Zlatko Zahović in Darko Milanič. Zagotovo se ne bomo zmotili, če za konec zapišemo, da sta dolgoletni športni direktor in trener Maribora osebi, ki sta Slovenijo postavila na evropski klubski nogometni zemljevid.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!