Effenberg predlaga spremembe, ki bi zaustavile Bayern

Bundesliga 9. Feb 201814:46 > 15:06
Christof Koepsel, Getty Images Sport

Nekdanji nemški reprezentant in trenutno trener brez kluba Stefan Effenberg je pripravil predloge s katerimi bi Bundesliga lahko prekinila vladavino Bayerna.

Bavarci so v Bundesligi osvojili zadnjih pet naslovov, o njihovi dominaciji pa se v zadnjem času vse več govori. Zdaj je o tem spregovoril tudi njihov nekdanji igralec.

Stefan Effenberg predlaga velike spremembe v nemškem prvenstvu, ki bi se moralo po njegovem mnenju izvesti v dveh delih. Prvenstvo bi se moralo že na začetku razdeliti na dve skupini z devetimi ekipami, v katerih bi do božiča videli 16 tekem.

Nato bi se najboljše štiri ekipe iz obeh skupin in najboljša peta ekipa združili v novo Skupino A, preostali pa bi igrali v Skupini B. Točke se v drugi del prvenstva ne bi prenesle, kar pomeni, da bi po božičnem času vsi začeli z ničle.

Prvenstvo ne sme biti odločeno že februarja ali marca, takrat se o tem ne bi smelo niti razmišljati. Vsi klubi bi morali januarja začeti z ničle. Tak sistem bi poskrbel z dvema vrhuncema, bilo bi več napetosti. Najprej bi videli borbo v kvalifikacijah, nato pa v boju za naslov in obstanek,” je dejal Effenberg.

Njegovemu predlogu je prvi nasprotoval prav trener Bayerna Jupp Heynckes: “Mislim, da je Bundesliga s trenutnim formatov tekmovanja zelo atraktivna. Po 34 tekmah je najboljša in najuspešnejša ekipa prvak. Tega ni potrebno menjavati. Mislim, da strokovnjaki, ki to predlagajo, med njimi so tudi nekdanji igralci Bayerna, tega ne bi predlagali, če bi še igrali,” je dejal Heynckes.