Cantona bi polovico Manchester Uniteda dal navijačem

Eric Cantona (Foto: (Foto: AP/Keystone, Urs Flueeler/ Guliver Images)

Nekdanji zvezdnik Manchester Uniteda Eric Cantona je prepričan, da bi morali imeti navijači rdečih vragov večjo pravico pri odločanju o usodi kluba.

Legendarni francoski nogometaš je pred tedni ostro obsodil potezo Manchester Uniteda, ki se je odločil pristopiti k zdaj že propadli superligi. Med drugim je lastnici kluba, družini Glazer, očital, da bi morala bolj dosledno upoštevati želje navijačev, ki so srborito nasprotovali projektu nogometnih velikanov.

“Navijači morajo biti zastopani,” je za BBC dejal Eric Cantona. “Morda bi morali imeti celo glasovalne pravice. Nogomet mora biti demokratičen,” je zatrdil nekdanji član rdečih vragov. Prepričan je, da bi navijači morali imeti lastniški delež v klubu, kot je to praksa v Nemčiji, posledično pa bi lahko tudi soodločali o njegovi prihodnosti.

“Mislim, da bi moralo biti 50 odstotkov Manchester Uniteda v lasti navijačev. Dati bi jim morali več moči. Neverjetno se mi zdi, da so ljudje toliko let razmišljali o superligi, nihče pa ni predvidel reakcije navijačev,” je povedal 55-letnik, ki je v petih sezonah igranja za United osvojil štiri naslove državnega prvaka, na 156 prvenstvenih obračunih pa dosegel 70 golov.

“O tem bi morali razmišljati že prej in povprašati navijače, kaj si mislijo o tej zamisli, a tega niso storili. Navijači so najpomembnejši. Morda pa bi moral klub njim plačati, da pridejo na tekmo. Oni ustvarjajo vzdušje. Nogometaši se napajajo iz njihovega navijanja in jim poženejo kri po žilah,” je še dejal Cantona, ki je sicer nogometno kariero sklenil pri vsega 30 letih.