Če bi le bili vedno tako nezadovoljni po remiju

Nogomet 17. Nov 20219:04 > 9:17 0 komentarjev
Foto: Jure Banfi

Zmaga ni zmagi enaka, poraz ne porazu in remi ne remiju. V kruti nogometni matematiki pa vsak rezultat prinaša točno določeno število točk. In te mladi slovenski reprezentanci manjkajo, da bi se še bolj resno borila za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu. Kar ji ne manjka, je želja, talent, borbenost. Kljub ne najboljšim rezultatom je mlada reprezentanca trenutno prepotrebna slovenska nogometna osvežitev.

Mlada slovenska reprezentanca je sinoči v Kopru proti Češki osvojila “le” točko. In ko je točka proti vodilni ekipi kvalifikacijske skupine za nastop na svetovnem prvenstvu označena z besedo “le” in je ob remiju proti nekdanjim evropskim prvakom v selekciji nogometašev do 21 let prisotno razočaranje, je jasno, da je Slovenija naredila korak naprej.

Včerajšnja tekma proti Češki je bila ena izmed tistih tekem, na katerih se gradi karakter. V slovenskem nogometu smo prepogosto zadovoljni z remiji proti favoriziranim reprezentancam. Da ne govorimo o tem, kako zelo radi se postavljamo v položaj “avstajderja”. Tudi zato je razmišljanje slovenskega selektorja po obračunu z reprezentanco, ki je igrala na treh od zadnjih štirih turnirjev najboljših mladih evropskih reprezentanc, nekaj osvežujočega.

Težko je, boli. Ta generacija res daje na vsaki tekmi vse od sebe. Moji fantje so borbeni, agresivni, vprašanje, kaj nam še manjka, da ne dosežemo te dodaten zadetek ali dva. Moramo pa vendarle vedeti, da govorimo o Češki, zelo močni reprezentanci. A vseeno, težko je meni, težko je njim, to ste videli tudi sami.”

Izjava Milenka Ačimovića po tekmi s Češko

Slovenski selektor je dobro ocenil, kaj je bilo tisto, kar je Slovencem zmanjkalo do druge zaporedne zmage v kvalifikacijah. Tisti tako zelo pomemben drugi zadetek, ki bi dokončno potolkel zdesetkane Čehe. Če bi govorili o izkušenih nogometaših z dolgo nogometno kilometrino, bi govorili o tem, da je to tekma, ki jo enostavno moraš dobiti. A ne pozabimo, gre za mlade fante, ki šele stopajo v svet nogometa in jim na takšnih tekmah še manjka nekaj izkušenj. Preobrat in vrnitve so na tem nivoju nekaj precej bolj običajnega kot v članski konkurenci. Če ne verjamete, vprašajte Angleže.

Da se gol z igralcem več ne bi smel zgoditi, je priznal tudi kapetan reprezentance Dušan Stojinović. Zadetek je bil resda nepotreben in plod napake vratarja Martina Turka, a ne pozabimo, da je mož s številko ena v mladi reprezentanci star šele 18 let. Vratar Parme je blestel na tekmi z Albanijo, tokrat pa je imel nekoliko slabši dan. A nihanja v tem starostnem obdobju so nekaj normalnega, tokratni vratarski lapsus pa nikakor ne skrije dejstva, da gre za resnično velik vratarski talent.

Dušan Stojinović po tekmi s Česko


Če potegnemo črto – remi sicer Sloveniji dodobra zapira vrata evropskega prvenstva mladih reprezentanc, a hkrati smo dobili še en vpogled v to, da gre za talentirano generacijo s talentiranim strategom, ki se zaveda, da ima dober “material”, talentirane nogometaše, ki pa imajo še precej prostora za napredek. Enako velja za selektorja.

Lestvica skupine F:

Standings provided by SofaScore LiveScore