Če Celje poleti ne bo igralo v Evropi, si bo obril brado

Nogomet 12. Okt 20216:00 > 9:49 6 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Nogometno poletje je v Celje prineslo veliko optimizma. Po vse prej kot uspešni lanski sezoni, ko so grofje komajda obstali med slovensko nogometno elito, so novi ruski lastniki odprli vrečo z denarjem in brez pretiranega skrivanja napovedali pohod proti vrhu slovenskega nogometa. A jesen je prinesla streznitev, Celje je trenutno šele na 7. mestu Prve lige Telemach. Tudi o tem, zakaj (še) ni uspehov, smo se v slovenščini pogovarjali z alfo in omego nove celjske nogometne ere Rusom Valerijem Kolotilovom. Beseda je med drugim nanesla na uvrstitev v evropska tekmovanja, na Simona Sešlarja, Tjaša Begića, zapleten primer Toma Kljuna, specifikah slovenskega prostora ...

Projekt ruskih vlagateljev v NK Celje je zastavljen dolgoročno. A vemo, kako je v nogometu, dolgoročne cilje lahko uresničimo samo takrat, ko so izpolnjeni tudi kratkoročni cilji. Ti pa so navadno povezani z rezultati na igrišču. “S prvim letom našega dela sem zadovoljen, ampak hočem še več. Manjka rezultat, ta pa je v nogometu najpomembnejši. Lahko si zadovoljen z delom v pisarnah, z marketingom, z delom PR-ja, ampak če ni zmag, je vse brezpredmetno. Tako je pač v športu, vse je odvisno od rezultata.”

Valerij Kolotilo se zaveda, da tudi ob najboljših namerah in v želji po stalnem napredku prihaja do napak. “V človeškem življenju je tako, da te ne more vsak dan spremljati sreča. In obratno, ne moreš imeti ves čas smole. Ko si na tleh, se pobereš, ko si na vrhu, padeš. Tako je bilo tudi pri nas, bili smo prvaki, naslednja sezona je bila zelo težka, trenutno pa na vse skupaj gledamo z optimizmom in že v tej sezoni bomo dosegli svoje cilje.”

Foto: Uroš Skaza

 

Pisarniški del hitro urediš, nogometni zahteva več časa

Kdaj lahko torej ljubitelji nogometa pričakujejo, da bo Celje znova v samem vrhu slovenskega nogometa in da bodo grofje, za razliko od nedavne zgodbe, tam tudi ostali? “Vsako sezono želimo napredovati. Jasno, dober rezultat želimo doseči že jutri, a se zavedamo, da bo težko. Nogomet je sestavljen iz različnih delov. Tu je vodstveni del, športni del, organizacijski del, marketing, infrastruktura. Nekatere izmed teh področij lahko urediš čez noč. Imamo dober oddelek za marketing in PR, v nekaj mesecih smo vzpostavili klubsko trgovino, pripeljali smo mlade, vrhunske strokovnjake, ki imajo izkušnje iz drugih klubov …”

Foto: Uroš Skaza

V tem delu naš pogovor po tekmi mladih reprezentanc Slovenije in Anglije prekine prav poseben gost. Valerija Kolotilova z obiskom preseneti Dušan Stojinović, ki je v letošnjem poletju iz Celja prestopil v ruski Khimki. “Dušan nam v tej sezoni še kako manjka, ampak prestop je bil zelo pomemben zanj in za njegovo kariero. Seveda smo dobili določeno odškodnino, ampak  zame je zelo pomembno tudi to, da je rešitev dobra za nogometaša.”

Generalni direktor NK Celje nato nadaljuje misel o prenovi, ki jo doživlja klub iz knežjega mesta. “Načrtov imam polno glavo. Na mizi imamo načrt prenove stadiona, razvijali bomo infrastrukturo, manjka nam igrišče za nogometno šolo, za rezervno ekipo, to so naši načrti v naslednjih letih. Na Skalni kleti bomo zgradili novo, vrhunsko bazo kluba, v slovenskem nogometu je zelo čudno, da ekipe nimajo vsega pod eno streho. Vse to počnemo v sodelovanju s Celjani, z županom, želimo, da bodo z razvojem kluba zadovoljni vsi v mestu.”

V pisarnah se torej ogromno dogaja, na igrišču pa je realnost takšna, da so Celjani po tretjini prvenstva na skromnem 7. mestu, le točko nad cono izpada. “Res je, rezultati niso najboljši. A naj vam zaupam nekaj. Po porazu v Ljubljani, ko smo z 1:0 izgubili proti Olimpiji, smo bili vsi, prav vsi v klubu zelo razočarani. A naslednje jutro sem na situacijo pogledal iz drugega zornega kota. Celje in Olimpija sta zgodovinsko gledano povsem drugačni ekipi. 90 % slovenskih ekip bi bilo z minimalnim porazom v Ljubljani zadovoljnih, srečnih, da niso izgubili s tremi, štirimi zadetki razlike. Mi nismo bili in to je velika sprememba v glavah nogometašev.”

“To je tisto, kar mi trenutno veliko pomeni,” nadaljuje Valerij Kolotilo. “Mentalno smo letos precej močnejši kot lani, vsi v klubu in mestu razmišljamo drugače, kot smo prej. In to najpomembnejša dodana vrednost zadnjega leta dni. To je signal, da smo na pravi poti. Točke bodo že prišle, a želim, da ne bodo plod slučaja in sreče, ampak trde, močne točke, pribite na lestvico z žeblji,” slikovito razmišlja alfa in omega nogometa v mestu ob Savinji ter besede podkrepi s krepkimi udarci po mizi.

Foto: Uroš Skaza

Imamo vrhunski klavir, iščemo nekoga, ki ga bo uglasil

Točke Celjani iščejo z novim trenerjem. Jiri Jarošik in Agron Šalja sta bila pripeljana zato, ker sta bila strokovnjaka za delo z mladimi, a so izostali rezultati. Z mladimi nogometaši je v zadnjem obdobju sodeloval tudi Simon Sešlar, ki se je celjskemu nogometnemu vodstvu dokazal ravno kot trener mladinske ekipe Celja. “Ne samo z delom, Simon nas je prepričal tudi s svojim odnosom do nogometa. To priložnost si je zaslužil. Zanj je to zelo pomemben mejnik, izpolnila se mu je največja želja v življenju. Prepričan sem, da bo delal, ne na sto, ampak na dvesto, tristo odstotkih. Morda je to manjkalo prejšnjim trenerjem.”

Dogovor z novim trenerjem je sklenjen do konca koledarskega leta. Sodelovanje se lahko podaljša, če bodo rezultati zadovoljivi. Kaj konkretno se skriva za to besedno zvezo? “Želim, da je opazen napredek. Da so nogometaši srečni, ker so tukaj. Da so srečni tudi navijači, ker fantje na igrišču dajejo vse od sebe. Če bo tako, bo prišel tudi rezultat. Kvaliteta nogometašev ni sporna, imamo vrhunski klavir, zdaj potrebujemo še nekoga, da ga uglasi. To pričakujem od Simona.”

Foto: Uroš Skaza

Scenarij A je torej takšen, da se Simon Sešlar izkaže na klopi Celja, ekipo približa vrhu lestvice in z delom nadaljuje v letu 2022. A vrhunski menedžerji vedno potrebujejo tudi plan B, če prvotni scenarij ne gre po načrtih. “Trenutno je trener Celja Simon Sešlar in vodstvena ekipa bo maksimalno skrbela za to, da bo imel vse, kar potrebuje za svoje delo. On je trenutno najboljša izbira na celjski klopi. Zaupam mu. Čas pogodbe je tako zame kot tudi za Simona nepomemben. Najin dogovor je dogovor dveh moških, ki sva ga zapečatila s stiskom rok. V to zgodbo gremo skupaj, želim si da bo Celje pod vodstvom Simona doseglo zastavljene cilje.”

Po prihodu novih ruskih investitorjev v Celju svojih ambicij nikakor ne skrivajo. “V Celju želimo igrati Evropo in storili bomo vse, da jo bomo. Sam sem prepričan, da jo bomo že v naslednjem poletu. Če je ne bomo, si bom obril brado!

Tom Kljun – ovira za nadaljnje ruske investicije

V poletnem prestopnem roku so v Celju za okrepitve, še posebej za slovenske razmere, zapravili precejšnje vsote denarja. Ko se s sogovornikom pogovarjamo o nadaljnjih investicijah v igralski kader, nas z odgovorom nekoliko preseneti. “Te nogometaše smo spremljali kar nekaj časa. Naš načrt je bil, da v klub pripeljemo kvalitetne, mlade, slovenske nogometaše. Moje nadaljnje investicije pa so odvisne tudi od razsodbe Nogometne zveze Slovenije v primeru Toma Kljuna.”

Seveda nas je na tej točki zanimalo dodatno pojasnilo. Tom Kljun je namreč nekdanji mladinec Celja, ki se je poleti preselil v sežanski Tabor, očitno v precej nenavadnih nogometnih okoliščinah. “Tom Kljun je poleti zapustil našo ekipo, zapustil pa jo je na banditski način. Vse skupaj je bilo zares zelo čudno. Upam, da bo Nogometna zveza našla pošteno rešitev, saj gre za korektno in strokovno organizacijo. Za slovenske razmere smo poleti investirali velike vsote denarja za nakup Tamarja Svetlina in Tjaša Begića. Denar smo dali slovenskim ekipam za slovenske nogometaše, vložili smo v slovenski nogomet. Na ta način so za svoje delo poplačani odlični trenerji v Domžalah in odlični trenerji v Gorici. Zakaj trenerji Celja ne bi bili poplačani za delo s Tomom Kljunom?”

Primer Toma Kljuna trenutno preučujejo pri Nogometni zvezi Slovenije. V naslednjih dneh bomo objavili tudi odziv tistih, ki skrbijo za kariero 17-letnika.

Generalni direktor Celja poudarja, da v tem primeru ne gre za vprašanje denarja. “Takšne odločitve so garancija za investitorja, da je prišel v nogometno organizirano pravno državo, kjer se stvari delajo po črki zakona. Verjamem, da bo Nogometna zveza Slovenije sprejela pravo odločitev. Kljun je imel v Celju odlične pogoje, vsako leto je napredoval, je član reprezentance do 19 let, pa je imel dvakrat večjo minutažo v članski ekipi kot njegovi vrstniki. Njegovi agenti pa so nam zatrdili, da je odšel iz kluba, ker ne dobi dovolj minut. To je res čudna situacija. Z nami je prekinil pogodbo na način, kot da je končal nogometno kariero. Da ne bo nogometaš. Čez en mesec je dobil amatersko pogodbo v Sežani, potem podpisal profesionalno. To je zame nesprejemljiva manipulacija. Sam brez denarja za Kljuna ne bom umrl, ni pa pošteno do vseh, ki so leta in leta delali zanj. On je bil velik projekt kluba, ponos Celja, ki pa je Celju pokazal zadnjico.”

Foto: Uroš Skaza

“Ne vem, če se očitno lahko igralce v Sloveniji vzame zastonj, potem tudi sam ne bom več investiral denarja, ampak bom igralce pripeljal brez odškodnine,” ta del pogovora zaključi prvi mož Celja.

Poletne okrepitve NK Celje: Tamar Svetlin (NK Domžale, 300.000 €), Tjaš Begić (ND Gorica, 300.000 €), Maj Mitterdofer (NK Koper, 150.000 €), Ivan Božić (Dinamo Zagreb, prost nogometaš), David Zec (Benfica, prost nogometaš), Kevin Žižek (Mura, prost nogometaš), Ivan Mayevski (Rotor Volgograd, prost nogometaš), Nejc Ajhmajer (Maribor, prost nogometaš), Florijan Raduha (Nafta, prost nogometaš), Matija Burin (Hajduk Spit, ?), Terry Lartey Sanniez (NEC Nijemegen, prost nogometaš), Žan Medved (Slovan Bratislava, posoja), Adam Jakobsen (Vejle BK, posoja).

Begić že zanimiv tujim klubom

Na četrtkovi tekmi mladih reprezentanc Slovenije in Anglije je na tribunah sedelo, če nekoliko pretiravamo, več agentov kot gledalcev. Mnogi izmed njih so zaman čakali na vstop Tjaša Begića, vzhajajoče zvezde slovenskega nogometa. “Tjaš Begić je nedvomno velik talent. Ima zares neverjetno energijo, ves čas je srečen in nasmejan, kot da ima ves čas na obrazu sonce. Morda zato, ker je iz Izole (smeh). V nogometnem smislu še dela napake, ampak ta želja, ta ljubezen do nogometa sta dejavnika, zaradi katerih bo zagotovo ustvaril veliko kariero.”

“Če bo klub dobil pravo ponudbo in če bodo z njo zadovoljni tudi njegovi bližnji, potem ga ne bomo zadrževali. Verjamem, da v Sloveniji lahko najdemo talente, nekaj ji že imamo v Celju. Tjašu pa v nadaljevanju kariere privoščim, da bi ga gledali na tekmah Lige prvakov,” odkrito prizna generalni direktor kluba iz knežjega mesta.

Tjaš Begič, foto: NK Celje.

Slovenci ste vse prej kot majhen narod

Valerij Kolotilo je v Slovenijo prišel pred več kot 20 leti in pravi, da se je vanjo takoj zaljubil. Tako zelo, da si je svoj dom ustvaril na Bledu. Zdaj, ko je Slovenijo podrobno spoznal, nas je zanimalo, v čem smo si Rusi in Slovenci podobni ter v čem se razlikujemo?

“Slovenci in Rusi smo srečni ljudje velikega srca. Razlika je v tem, da ste Slovenci prepričani v svojo majhnost, ker vas je samo 2 milijona. Jaz pa vas ravno zato še toliko bolj spoštujem. Čeprav vas je malo, imate svojo državo, imate svoj jezik. In to vam je uspelo, čeprav ste obkroženi z velikimi narodi, kakršni so Italijani in Nemci. Da sploh ne začenjam o športu, Slovenija je med najboljšimi reprezentancami v košarki, rokometu, judu … Ni pomembno, koliko vas je, pomembna je kvaliteta. Veliko imam slovenskih prijateljev, način razmišljanja Slovencev in Rusov je precej podoben. Manjka pa Slovencem zaradi majhnosti nekaj samozavesti, tudi v nogometu. Pa ste enkrat tudi veliko večjo Rusijo že premagali.”

Navijam za Slovenijo, da me Rusi ne bodo zbadali

Beseda nekaj dni pred tekmo med Slovenijo in Rusijo (pogovor je bil posnet po tekmi mladih reprezentanc Slovenije in Anglije) nanese tudi na obračun v Ljudskem vrtu. “Seveda grem na tekmo. Navijal bom za Slovenijo. Na tekmi pričakujem goste iz Rusije, prijatelje, nogometne kolege. A ker trenutno delam v Sloveniji in za slovenski nogomet, se bodo ti kolegi šalili iz mene, če bo slovenska reprezentanca igrala slabo. Spraševali me bojo, kaj sploh počnem tukaj. Zato bom iskreno navijal za Slovenijo. Če zmaga Slovenija, bo to na nek način tudi mojim ruskim kolegom pokazalo, da delam v pravi državi.”

Foto: Uroš Skaza

“V ponedeljek v reprezentanci sicer še ne bo nogometašev iz Celja, ampak čez dve, tri leta bodo zagotovo. To bo dobro za Celje, za slovenski nogomet, za vse nas,” je prepričan Valerij Kolotilo.

Celje je od nekdaj predvsem rokometno mesto. Se bo to z razvojem nogometnega kluba Celje v naslednjih letih spremenilo in bo nogomet v knežjem mestu šport številka ena? “Rokomet in celjske rokometne zmage ter polna dvorana Zlatorog kažejo, da je Celje športno mesto. Rokomet in nogomet v Celju bosta sodelovala. Če bosta sodelovala, bomo šli oboji naprej, v pravo smer. Rokometna baza navijačev je temelj Celja kot športnega mesta. Upam, da bomo skupaj rasli in da bodo navijači en dan obiskali evropske tekme rokometašev in naslednji dan evropske tekme nogometašev. To je zame realen cilj,” pogovor zaključuje osrednji akter nove celjske nogometne zgodbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje