Čeferin znova priznal napako, o enajstmetrovki ni dvoma

Nogomet 3. Maj 202214:00 > 14:32 3 komentarji
Foto: Uroš Skaza

V sodniškem pogledu oddaje Pod prečko je imel Darko Čeferin spet veliko dela. Strasti ljubiteljev nogometa sta minuli konec tedna razburili predvsem dve situaciji - rdeči karton Davida Zeca na tekmi z Muro in enajstmetrovka za Domžale na obračunu z Aluminijem. Svetovalec za sodniške zadeve na Nogometni zvezi Slovenije pojasnjuje ...

Situacija: Na tekmi med Taborom in Radomljami je Mihael Briški podrl Tomislava Mrkonjića. Najprej je branilec Sežane sicer igral z žogo, nato pa je do nje prišel napadalec mlinarjev, ki je nato trčil z branilcem domače ekipe. Sodnik se je na kratko posvetoval s sodniki v sobi za VAR, nato dosodil kot.

Komentar Darka Čeferina: “V tem primeru vidimo, da najprej branilec igra z žogo, takoj zatem pa si napadalec podaljša žogo in pade preko branilčeve noge. V takih primerih morajo sodniki pogledati celotno sliko – žoga bi šla v gol avt, napadalec z njo ne more narediti nič, ni prišlo do kontakta branilca, ne gre za očiten prekršek in to je ključno. V kolikor pa bi prišlo do udarca branilca po nasprotniku, bi to bil kazenski strel. Bi bila pa pravila odločitev udarec od vrat.

O enajstmetrovki za Domžale ni dvoma

Situacija: V kazenskem prostoru Aluminija je padel Tilen Klemenčič, ki je trčil z vratarjem gostom Davidom Nwolokorjem. Sodnik Mihael Antić je pokazal na belo točko. V taboru Kidričanov so bili prepričani, da je Klemenčič izsiljeval prekršek.

Komentar Darka Čeferina: “V tem primeru je pomembno, ali vratar igra z žogo ali ne. V tem primeru vidimo, da ne igra. Gre za zamujen start, pride do kontakta vratarja s kolenom napadalca. V tem primeru gre za prekršek. Vratar s kolenom zadane nasprotnika in to je dejstvo. Želi iti na žogo, a zamudi. Gre za kazenski udarec.”

Špehar upravičeno izključen

Situacija: Napadalec Aluminija Dino Špehar je v 76. minuti dvoboja z Domžalami s podplatom podrl Emirja Saitoskega. V taboru Kidričanov so bili prepričani, da je bil nogometaš neupravičeno izključen.

Komentar Darka Čeferina: “V tem primeru gre za iztegnjeno nogo, start s podplatom in visoko intenziteto. Ta intenziteta je najbolj pomembna. Igralec ne prihaja z bližine, ampak priteče z razdalje. Zadane nasprotnika s prekomerno silo in ogroža njegovo varnost. To so razlogi za rdeči karton.”

Izključitev Zeca? Sodniška napaka!

Situacija: Na obračunu med Celjem in Muro je bil zaradi domnevnega prekrška nad Mihaelom Klepačem izključen branilec grofov David Zec, ki naj bi prekršek storil kot zadnji mož celjskega obrambe.

Komentar Darka Čeferina: “V tem primeru ne gre za prekršek. Gre za napačno presojo sodnika. Kontakt sicer obstaja, vendar ves čas poudarjamo, da ni vsak kontakt prekršek. Tu ne gre ne za držanje in ne za vlečenje. Sodnike opozarjamo, da prekrške dosodijo takrat, ko so očitni in nedvoumni. VAR pa tu v skladu s protokolom ne more posredovati, ker je ta presoja o tem, ali je to prekršek ali ne, v domeni sodnika. Zgolj če kontakta sploh ne bi bilo, bi se lahko vmešal VAR.”

Celoten sodniški pogled oddaje Pod prečko:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje