Čeferin rešil Brazilce: “Pokazal je, da je velik človek”

Nogomet 2. Mar 202212:15 2 komentarja
Aleksander Čeferin. Foto: Guliverimage

Nekdanji hrvaški nogometaš, danes pa športni direktor Šahtarja iz Donecka, Darijo Srna, je spregovoril o dramatični izkušnji po ruski invaziji v Ukrajini. V pogovoru za Sportske novosti je razkril, da mu je bil v veliko pomoč pri reševanju tujih nogometašev v Šahtarju tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.

Kar 15 let in 339 tekem je nekdanji kapetan hrvaške nogometne reprezentance Darijo Srna nastopal za ukrajinski Šahtar iz Donecka na vzhodu Ukrajine. Za dolgoletno zvestobo so se mu v klubu po koncu kariere zahvalili z vlogo športnega direktorja, ki jo opravlja od leta 2020. A prejšnji teden se je Srna znašel na največji preizkušnji v življenju. Po ruski invaziji je v Ukrajini izbruhnila vojna, Srna pa je želel na varno spraviti sebe in vse Šahtarjeve nogometaše.

Konzulati so dali vse od sebe, a brez rešitve

Napad Putinove vojske je presenetil tudi njega, je 39-letnik razkril v pogovoru za Sportske novosti. “Ljudje me sprašujejo, če sem vedel, da bo prišlo do tega. Nisem, to je vedel le eden. Ko se je vse skupaj prejšnjo sredo ob 4.15 začelo, sem se prebudil in hitro dojel, kaj se dogaja. Takoj sem poklical dva prijatelja Hrvata, odšel v naš hotel in začeli smo s klicanjem naših tujih nogometašev,” je začetek burnega dogajanja hrvaškim kolegom opisal Srna.

Darijo Srna. Foto: Guliverimage

“Hitro smo jih vse zbrali. Samo Brazilcev je bilo skupaj z družinami skoraj 50. Zelo številčen je tudi naš strokovni štab. Nato smo klicali ambasade, seveda od njih pričakuješ največ pomoči. Dali so vse od sebe, a nikakor niso našli načina, kako bi našim tujim igralcem in trenerjem zagotovo omogočili odhod iz Ukrajine,” je dodal nekdanji desni bočni branilec.

Spomnil se je na predsednika

“Jaz in Italijani smo imeli možnost, da odidemo z avtomobili, a nismo želeli Brazilcev pustiti tam. Nisem mogel oditi, tam pa pustiti vse igralce z družinami, otroci … Nekateri naši igralci so stari 18, 20 let, to so še otroci. Moral sem ostati z njimi in jim pomagati,” težke trenutke še opiše bivši nogometaš Hajduka.

Ključen preobrat se je zgodil, ko se je na pomoč obrnil k predsedniku Uefe, Slovencu Aleksandru Čeferinu: “Poklical sem ga osebno. Naš klub je imel z njim dobre odnose, poznal sem ga tudi osebno. Spomnil sem se nanj. ‘Predsednik, pomagajte nam, rabimo vas,’ sem mu dejal. V nekem trenutku sem celo zajokal. Čeferin je takoj reagiral in storil še več, kot je takrat lahko. Ne vem, koga vse je klical, a ves čas smo bili v stiku. Prepričal me je, da nas ne bo pustil na cedilu.”

Foto: Gulliverimage

Komunikacijo prevzel Moraes

“Nato sem vendarle sedel v avto in se odpravil proti Madžarski, čeprav Čeferin še ni rešil vprašanja naših tujih nogometašev. Poklical sem ga, kaj se dogaja. Rekel je, da ima rešitev in da bodo ti igralci skupaj z družinami zagotovo zapustili Ukrajino. S to njegovo obljubo sem se odpeljal, Čeferina pa sem povezal z Brazilcem Moraesom, ki dobro govori angleško. Približno po 18 urah poti, ki sicer traja 37 ur, me je predsednik Uefe klical, da je za Brazilce uredil vlak, ki jih bo peljal na varno. Približno 10 ur kasneje je enako storil še z Italijani,” se je Slovencu na vrhu krovne nogometne zveze v Evropi zahvaljeval Srna: “Tako sem miren in srečen – kolikor je človek lahko v takih okoliščinah – prišel do Madžarske.”

Uefa ima privilegij, da jo vodi Čeferin

“Čeferinova največja stvar ni to, da je iz male države prišel na vrh Uefe. Njegov največji uspeh je to, da je veliki človek, ki je to svojo veličino dokazal, ko so ljudje v pravi drami to res potrebovali. Tega ne bomo nikoli pozabili. Ne jaz, ne Šahtar, ne Ukrajinska nogometna zveza, niti cela Ukrajina. Celotna situacija je trajala nekaj dni, a v takih trenutkih se vsaka sekunda vleče kot ura. Ne glede na vse, Uefa je neizmerno privilegirana, da jo vodi Čeferin,” besed zahvale ni manjkalo štirikratnemu udeležencu evropskega in dvakratnemu udeležencu svetovnega prvenstva.

Moraes Čeferina obiskal na domu

Junior Moraes. Foto: Guliverimage

Že omenjeni Junior Moraes ni želel zapustiti Evrope in se vrniti v Brazilijo, ne da bi se prej osebno zahvalil Čeferinu. Ker sta bila v neprestanem stiku, je Brazilec dobro vedel, kako zelo se je predsednik Uefe zavzel za njihovo reševanje. Zato je po prihodu v Evropsko unijo s prvim letalom prišel v Slovenijo in Čeferina obiskal doma v Grosupljem, še pišejo Sportske novosti. V zahvalo mu je prinesel svoj dres.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje