Abramović prodaja lastnino v Londonu, kaj bo s Chelseajem?

Nogomet 2. Mar 202210:15 > 10:29 1 komentar
Foto: Guliverimages

Ruski športniki, zveze in klubi so v evropskem športu deležni vse hujših sankcij. Enako velja tudi za vse športne funkcionarje, ki so povezani z Vladimirjem Putinom. Eden izmed njih je ruski oligarh Roman Abramovič, oče nov ere londonskega Chelseaja, ki se bo morda v resnici poslovil s čela kluba, ki ga vodi od leta 2003. Zainteresiranih kupcev ne manjka.

Ko je Roman Abramovič v soboto skrbništvo nad Chelseajem predal Chelseajevi dobrodelni organizaciji, se je zdelo, da gre za manever, s katerim bo začasno rešil sebe in klub pred morebitnimi sankcijami, ki jih Britanci uvajajo za vse ruske poslovneže. Večina spremljevalcev dogajanja je bila prepričana, da se bo ruski oligarh po umiritvi razmer vrnil na čelo kluba, ki ga vodi od leta 2003.

A v zadnjih dneh se zdi, da se Abramovičeva era v modrem delu Londona v resnici izteka. Ruski oligarh je namreč že začel s prodajo dveh svojih londonskih nepremičnin, dvorca v Kensingtonu in “penthousa” ob reki Temzi. Vrednost obeh nepremičnin naj bi znašala skoraj 200 milijonov funtov.

Abramovičeva saga:

Poziv, da Abramoviću zasežejo vso premoženje

Oglasil se je Roman Abramovič in šokiral, ampak …

Po umiku Abramovića se je odzval tudi Chelsea

Na rusko-ukrajinskih pogajanjih tudi Abramovič

Abramovičev sobotni manever naletel na težave

V drobovju (nogometne) zgodbe Romana Abramoviča

Leta 2019 je zavrnil 3 milijarde funtov

Še precej več denarja bo ruski poslovnež iztržil, če se dejansko odloči prodati londonski klub Chelsea, za katerega je leta 2019 je sicer brez oklevanj zavrnil kar 3 milijarde funtov težko ponudbo ameriškega milijarderja Todda Boehlya. A razmere so se vmes spremenile, Abramovič, ki ima med drugim prepoved vstopa v Veliko Britanijo, naj bi v tem tednu vendarle prisluhnil ponudbam za nakup aktualnih evropskih prvakov.

Interesa za nakup Chelseaja ne manjka, a Abramoviču prodaja doslej ni padla “niti na kraj pameti.” FOTO: Guliverimages.

Abramovič naj bi zainteresiranim kupcem že poslal ponudbe

Najbolj konkreten naj bi bil v nameri po prevzemu kluba švicarski milijarder in filantrop Hansjörg Wyss. “Jaz in še trije ljudje smo od Abramoviča v torek prejeli ponudbo za nakup Chelseaja. Zdaj moram čakati štiri do pet dni, saj trenutno zahteva veliko preveč. Chelsea mu dolguje dve milijardi (funtov). Toda klub nima denarja. Do danes še ne poznamo natančne prodajne cene,” je včeraj za švicarski časnik Blick razkril Wyss.

“Lahko si predstavljam, da začnem pri Chelseaju s partnerji. Vendar moram najprej preučiti splošne pogoje. Ampak, kar lahko že rečem, česa takega zagotovo ne bom naredil sam. Če bom kupil Chelsea, ga bom s konzorcijem, ki ga sestavlja šest do sedem vlagateljev,” med drugim poudarja Švicar.

Seveda se poraja vprašanje, če ni izjava finančnega mogotca, ki je obogatel s posli z medicinsko opremo, le del stopnjevanja medijskega pritiska na Abramoviča, ki z izjemo prenosa skrbništva kluba na Chelseajevo dobrodelno organizacijo v zadnjih dneh uradno ni oznanil ničesar.

Bo Abramovič klonil pod pritiskom Britancev? Foto: Guliverimages

Prekipelo tudi Thomasu Tuchlu

Situacija naj bi se torej razpletla že ta teden, vse bolj napeto pa je tudi dogajanje znotraj kluba. Trenerju Thomasu Tuchlu je bilo na včerajšnji novinarski konferenci pred današnjo tekmo FA pokala z Luton Townom dovolj novinarskih vprašanj o teh zadevah.

“Morate odnehati, nisem politik. Lahko se le ponavljam. Slab občutek je, da se ponavljam o vojni, čeprav je nisem nikoli izkusil. Že zgolj, da o njej govorim, se počutim slabo. Sem zelo privilegiran, da lahko tukaj sedim v miru. Od sebe dajem največ, kar lahko, a morate me nehati spraševati vprašanja, na katera nimam odgovorov,” je s povišanim tonom komentiral nemški strateg.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje