Čeferin zagrozil s skrajno obliko protesta

FIFA Svetovno Prvenstvo 20. Okt 202111:33 1 komentar
Catherine Ivill/Getty Images
Aleksander Čeferin. Foto: Catherine Ivill/Getty Images

Krovna mednarodna nogometna zveza Fifa bi lahko ostala brez nekaterih vidnih evropskih članic, če bo uresničila načrt o svetovnem prvenstvu na vsaki dve leti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. To bi bila skrajna oblika protesta proti morebitni uvedbi novega sistema tekmovanj, ki že zdaj močno razdvaja nogometno javnost.

Dpa, ki se sklicuje na svoje vire, poroča, da bi se lahko tudi več kot ducat evropskih zvez odločilo za takšen skrajen korak, če bi svetovna prvenstva namesto na vsaka štiri leta začeli izvajati vsaki dve leti.

Velike zadržke do takšnih načrtov krovne zveze Fife imajo predvsem v Evropi (krovna zveza Uefa) in Južni Ameriki (Conmebol), ki dajeta večino najboljših igralcev na svetu, udeležencev SP.

Gianni Infantino, predsednik Fife. Foto: Guliverimage

Tudi krovna olimpijska organizacija (Mok) nad takšnimi načrti ni navdušena, saj v Moku menijo, da bi nogometno SP vsaki dve leti ogrozilo status drugih velikih športnih tekmovanj in jih zasenčilo.

Bojkot tekmovanj?

Uefa in njen predsednik Aleksander Čeferin sta že zagrozila z bojkotom tekmovanj, k temu se nagiba tudi danska nogometna zveza, poroča dpa.

“To je najslabša rešitev in skrajni ukrep. A če ne bo šlo drugače, ga bomo uporabili kot protest proti načrtom Fife,” je morebitni izstop pojasnil predsednik danske zveze Jesper Moeller.

Po pravilih Fife lahko zveze izstopijo ob koncu koledarskega leta po predhodni najavi, po izstopu pa ne morejo več sodelovati na tekmovanjih pod njenim okriljem, kot je mundial. Na udeležbo na evropskih prvenstvih članstvo v Fifi ne vpliva, saj ta sodijo pod pristojnost Uefe.

Kot še poroča dpa, naj bi se predsednik Fife Gianni Infantino o tej občutljivi temi v torek pogovarjal s predstavniki evropskih zvez.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje