Celjenje ran ali nadaljevanje izvrstnega začetka sezone?

Nogomet 5. Avg 202213:20 > 13:30 0 komentarjev
Foto: Jure Banfi

Nocoj se z obračunom med Taborom in Celjem začenja četrti krog nove sezone Prve lige Telemach. V njem bosta na sporedu dva derbija - v nedeljo večni in v ponedeljek znova tudi Primorski. Čeprav je sezona še mlada, so rane nekaterih ekip že precej široko odprte. In čim hitreje potrebujejo obliže.

Ambicije popolnoma različne, zmagal še ni nihče

Nogometaši Tabora so prejšnji konec tedna s krasnim projektilom Toma Alena Tolića v zadnjih sekundah tekme proti Domžalam prišli do prve točke v sezoni. Na še bolj dramatičen način so se po zaostanku z 0:3 do remija v izdihljajih srečanja z Muro prišli Celjani, s to razliko, da so grofje na ta način vpisali tretjo točko sezone. Glede na izjemno visoko postavljene cilje, je točkovna zbirka grofov precej skromna, zmaga na Krasu pa je absolutno nujna. Manj obremenjeni so Sežanci, ki bi bili tudi z točko verjetno popolnoma zadovoljni.

Zanjo medsebojno tekmo so aprila z golom Grigoryja Morozova dobili Celjani (1:0).

Rožman je bil nekoč to, kar je Grabić danes …

… najbolj perspektiven trener v slovenskem nogometnem prostoru namreč. Čeprav je Grabić starejši od Rožmana, je slednji kariero seveda začel zelo zgodaj in morda se zdi, da je vrhunec (vsaj tega prvega obdobja) že dosegel. Trener Brava je bil na drugi strani poleti tarča tudi kakšnega višje rangiranega prvoligaša, a je naposled ostal v Spodnji Šiški, kjer letos gradi nekoliko drugačen, bolj napadalno usmerjen Bravo, kot smo ga poznali. Domžalčani pa še vedno lovijo prvo zmago, ki se jim je zaradi padca energije v zadnjih 20 minutah izmuznila proti Taboru. Če kdo, pa zna ravno Bravo kaznovati vsak padec ritma v igri nasprotnika.

V prvenstvu so Domžale na zadnjih treh tekmah Bravo vselej premagale brez prejetega zadetka. V tem nizu je kar štirikrat v polno meril Arnel Jakupović.

Foto: Uroš Kokol

Malokdo je verjel, da bodo tekmo na lestvici dočakali pred Muro

Radomljani pod vodstvom Nermina Bašića še naprej dokazujejo, da niso muha enodnevnica. Mlinarji so v tej sezoni neporaženi, še več, za pasom imajo že skalpa Maribora in Gorice ter na lestvici v hrbet gledajo le Olimpiji. Mura je na drugi strani po evropskem razočaranju zapravila še prednost treh zadetkov v Celju, kar pomeni, da trener Damir Čontala tekme zagotovo ne pričakuje ravno v popolnem miru. Morebiten nov spodrsljaj prekmurskega ponosa bi namreč močno, močno stresel njegov stolček. Tokrat prostora za rotacije, ki jih je mladi trener črno-belih opravljal tudi zaradi evropskega ritma, ne bo.

Tekme Radomelj in Mure so bile lani pravi magnet za gledalce. Na štirih obračunih je namreč padlo kar sedemnajst golov!

Olimpija pred derbijem že dolgo ni bila v vlogi favorita

Četrti krog prinaša tudi prvi večni derbi sezone. Vanj v vlogi favorita vstopa Olimpija. Ne le zato, ker je prva na lestvici, ampak tudi zato, ker je v taboru Ljubljančanov trenutno, pa naj se to sliši še tako neverjetno, bolj mirno kot v taboru Maribora. Vijolice so v zadnjem tednu izgubile trikrat zapored, na prvih treh prvenstvenih tekmah sezone pa prejele kar sedem golov. Olimpija ni niti enega. Štajerci torej na derbiju celijo globoke rane uvoda sezone, zmaji pa bodo iskali način, kako že po štirih krogih večnim rivalom na lestvici pobegniti za velikih devet točk.

Na zadnjem derbiju je Maribor prekinil devet tekem trajajoč niz brez zmage na tekmi vseh tekem (1:0). Odločil je Ognjen Mudrinski.

Foto: Jure Banfi

Po letu premora bo nogometna Primorska znova na nogah

Derbiji med Koprom in Gorico so imeli v preteklosti velik, velik draž. Potem, ko sta se oba kluba v zadnjih letih soočala s številnimi težavami, je obračun sicer nekoliko izgubil prestižni značaj, a prepričani smo lahko, da bo tokrat v goriškem športnem parku motivacija znova na najvišjem možnem nivoju. Vrtnice iščejo točke, ki bi jih čim prej oddaljile od cone izpada in prinesle mirnejše nadaljevanje sezone. Ambicije kanarčkov pa so tako ali tako jasne, znova se želijo boriti za sam vrh prvenstvene lestvice. In v teh ambicijah tekmece, kakršen je Gorica, enostavno moraš premagati.

Primorski derbiji so vselej precej izenačeni. Že od leta 2015 se ni zgodilo, da bi imela tekma dvakrat zapored istega zmagovalca, takrat je to uspelo Kopru. Zadnji derbi se je sicer končal brez golov.

Foto: Jan Gregorc

Prva liga Telemach, 4. krog

Petek, 5. avgust

Tabor Sežana – Celje (SK 1)

Sobota, 6. avgust

Bravo – Domžale (SK 1)

Nedelja, 7. avgust

Radomlje – Mura (SK 1)

Maribor – Olimpija

Ponedeljek, 8. avgust

Gorica – Koper (SK 1)

Lestvica:

Standings provided by SofaScore LiveScore