Damir Čontala napoveduje: Nova Mura bo drugačna, hitrejša

Nogomet 17. Jul 202212:00 > 12:01 0 komentarjev
FOTO: Uroš Skaza.

Damir Čontala, ki je v začetku leta nekoliko na klopi Mure nekoliko presenetljivo nasledil avtorja najuspešnejšega obdobja v zgodovini kluba Anteja Šimundžo, vstopa v svojo prvo sezono v Fazaneriji, v kateri bodo vidni rezultati njegovega dela. Obljublja uspešno in hitrejšo Muro.

“Nova Mura bo hitrejša. Že spomladi smo želeli igrati hitreje, velikokrat nam je tudi uspevalo. Na tak način smo dosegli veliko zadetkov. Je bila pa to ekipa, ki je bila selekcionirana s strani prejšnjega trenerja, ki je gojil nekoliko drugačen slog igre. Zdaj smo bolj podobni temu, česar si želimo. Z novimi igralci, ki ustrezajo temu sistemu, bo lažje,” pred začetkom nove prvenstvene sezone, s katero bo Mura začela z današnjim derbijem proti Olimpiji v Stožicah, pravi Damir Čontala.

Dodaja, da je z uvodnima evropskima tekmama zadovoljen. Mura je na obeh tekmah 1. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo premagala moldavski Sfintul Gheorghe. “Dobili smo potrditev, da gremo v pravo smer,” pravi trener Mure, na klop katere je sedel po odhodu Anteja Šimundže, ki je v Fazanerijo prinesel pokalno in prvenstveno lovoriko, popeljal pa jo tudi do skupinskega dela konferenčne lige in odmevne zmage nad londonskim Tottenhamom.

Maksimalno resno bodo vzeli vsa tri tekmovanja

“V Evropi želimo čim dlje. Kako daleč, konkretno ne vem. Dejstvo je, da smo v prvih dveh krogih nosilci. Želja in apetiti so, da pridemo vsaj do tretjega kroga, potem pa bomo videli, kako naprej. Moramo iti korak za korakom. V prvenstvu si želimo vrha lestvice, kar pomeni uvrstitev med najboljše tri. To prinaša tudi Evropo v naslednji sezoni. Prav tako si želimo bolj ambiciozno vstopiti v pokal, iz katerega smo, potem ko smo pred tem osvojili lovoriko, v zadnjih dveh sezonah hitro izpadli. Želimo mu nameniti več pozornosti,” se je 37-letni trener, ki do začetka letošnjega leta širši slovenski nogometni javnosti ni bil poznan, razgovoril o ciljih za sezono 2022/23.

“Glede na širok kader bomo zagotovo igrali maksimalno na vseh treh frontah. Nobenega tekmovanja ne bomo zapostavljali, vsa tri bodo za nas enako pomembna. Imamo ne enajst, ampak 17, 18 igralcev, ki so zame člani prve postave. To bo do izraza prišlo, ko bo ritem zgoščen,” je dodal o tem.

Koga v prvenstvu vidi kot glavne konkurente v boju za vrh? “Maribor in Olimpija sta vedno kandidata za naslov. Tudi če imata težave, sta na koncu pri vrhu. Zame sta tudi letos glavna favorita. Tu je potem še Koper, ki je v prejšnji sezoni pokazal, da raste. Tudi z rezultati in igrami v pripravljalnem obdobju so Koprčani pokazali, da so na pravi poti. Zraven so še druge ekipe. Celjani so zelo ambiciozni. Bravo raste iz leta v leto. Širok spekter klubov je, ki se lahko borijo za vrh, vseeno pa pričakujem, da bodo na koncu sezone na vrhu standardni klubi,” se je razgovoril.

Na klopi Mure je do zdaj zbral 9 zmag, 4 remije in 5 porazov. FOTO: Uroš Skaza.

Tudi on opeva Mirlinda Dakuja

Z igralskim kadrom, ki sta ga sestavila s športnim direktorjem Denisom Rajbarjem, je zelo zadovoljen.

“Mirlind Daku je po mojem mnenju najbolj kompleten napadalec v prvi slovenski ligi. Po informacijah, ki smo jih dobili, so ga v svoje vrste želeli zvabiti številni drugi klubi. Nam ga je uspelo zadržati, kar je za ekipo ogromna pridobitev. Ima individualno kakovost, kot jo v slovenski ligi težko najdeš. Zagotovo bo dodana vrednost,” je tudi on pohvalil kosovskega napadalca Mirlinda Dakuja, od katerega navijači v tej sezoni pričakujejo dokončno eksplozijo.

“Imamo še nekaj novincev. Nekateri so morda manj znani, a so k nam vsi prišli z razlogom. Vse smo dlje časa spremljali in jih pripeljali, ker ustrezajo slogu igre, ki si ga želimo. Kakšen slog to je, smo pokazali na pripravah in na prvih tekmah. Manjka jim sicer še nekaj izkušenj, zato verjamem, da bodo v prihodnosti še boljši,” pravi trener Mure

Nadvse se je razveselil tudi povratka Matka Obradovića. “Pomeni nam ogromno. Spomladi nismo vedeli, kako z vratarji. Lovili smo se. Imeli smo ogromno težav, nestabilni smo bili. Nismo imeli prvega vratarja. Matko je sijajen vratar, ki ima poleg izjemnih vratarskih sposobnosti tudi karizmo, ki garderobi prinaša ogromno. Je vodja, ima velik vpliv v garderobi,” je pohvalil enega najboljših vratarjev v slovenski ligi, ki se je vrnil po dolgotrajni odsotnosti zaradi poškodbe.

Zelo vesel je tudi nove zelenice

Za konec je trener Mure nekaj besed namenil še infrastrukturnim novostim. V Fazaneriji so v novo sezono vstopili z novo, moderno zelenico. “Klub, odkar so tukaj zdajšnji lastniki, vseskozi raste na vseh področjih. Tako glede rezultatov kot glede organizacije, infrastrukture in vsega preostalega. Z novo travo bomo odpravili problem, ki se je pojavljal v določenih situacijah. Dobili smo tudi sodobno igrišče, ki nam bo omogočalo hitrejšo igro. Takšno, kot si jo želimo. To je velik plus. Zdaj imamo željo, da v bodočnosti še dogradimo stadion, kar si Mura in Prekmurje, ki je zame najbolj nogometni del Slovenije, zaslužita,” je o tem povedal Čontala.