Dan po nogometnem šoku: Jokal je tudi svetovni prvak

Nogomet 10. Maj. 202213:39 > 13:431 komentar
Delite:
Foto: Facebook FC Litija

Slovensko nogometno javnost je včeraj pretresla novica, da FC Litija sredi finalne serije slovenskega futsal prvenstva zapira svoja vrata. Po prespani noči smo poklicali športnega direktorja in prvega operativca kluba Andreja Vrhovca, ki je pojasnil razloge za nenadno, a dobro premišljeno odločitev. Odzvala se je tudi Nogometna zveza Slovenije.

Še v petek zvečer je bilo v slovenskem futsalu “vse v najlepšem redu”. Vsaj tako se je zdelo tistim, ki smo zadevo gledali nekoliko z distance. Na razburljivi prvi tekmi finala državnega prvenstva, ki ste si jo lahko v neposrednem prenosu ogledali na Sportklubu, so po kazenskih strelih nogometaši Dobovca ugnali Litijo in povedli z 1:0 v zmagah.

Danes zvečer bi morala biti v Litiji odigrana druga tekma finalne serije, ki pa je ne bo. FC Litija je namreč zaradi “nezadovoljstva z odnosom Nogometne zveze Slovenije do futsala” nepreklicno izstopila iz vseh tekmovanj pod okriljem NZS. Po prespani noči športni direktor Litijanov Andrej Vrhovec ostaja neomajen.

“Odločitev je padla pred dvema dnevoma. Takrat je bilo težko, zdaj po objavi odločitve niti ne. Mi smo klub s hrbtenico, za to smo se odločili zavestno. Po poslanem dopisu na NZS so se s strani zveze maksimalno potrudili, da nam pomagajo v nastali situaciji. Če bi se že prej tako trudili za futsal, kot so se zdaj trudili za nas, bi bil naš futsal na ravni portugalskega. Ampak ponavljam, mi smo klub s hrbtenico. Ko enkrat nekaj rečemo, to tudi velja,” razmišlja Vrhovec.

Foto: Robi Verbajs

Ko vlagaš resne denarje, prostora za šale ni

Da se dogaja nekaj velikega, je bilo moč zaznati že po petkovi tekmi, ko je Vrhovec vodji komisije za futsal pri NZS Vladu Močniku dal jasno vedeti, da tako ne bo šlo več naprej.

“Takrat je morda mislil, da se malce šalimo, tako kot se pogosto šalijo oni. A s takšnim proračunom in na takšnem nivoju, kot delamo mi, prostora za šale ni. Vrsto let vlagamo lasten denar, razmišljamo dolgoročno. In potem se ti zdi neumno, da tvojo usodo kroji nekdo, ki je na položaj prišel zaradi vez in poznanstev. Pa nas niti to ni motilo. Mi smo klub, od katerega Nogometna zveza Slovenije v vseh teh letih ni dobila niti ene pritožbe.”

Nezadovoljstvo z delovanjem Nogometne zveze Slovenije in sodniške organizacije je vrelišče doseglo po petkovi tekmi z Dobovcem, na kateri so bili Litijani po njihovem mnenju grobo oškodovani.

“Že v lanskem finalu smo bili deležni številnih udarcev nasprotnika. Fideršku (Mateju, op. a.) so zlomili nart, a ni bil dosojen niti prekršek. Na hitro so s kartoni kaznovali naše najboljše igralce, Brazilce. Mi v Slovenijo pripeljemo zvezde, zaradi katerih ljudje prihajajo na tekme. Potem pa te kaznujejo sodniki in jih izključujejo. Da se razumemo, Dobovcu vse čestitke, mi jih želimo samo športno premagati na igrišču. Oni nimajo nič s tem. Kriv je lobi NZS in sodniške organizacije.”

V taboru Litije so bili jezni predvsem zaradi slabega dela prvega moža slovenskega futsala Vlada Močnika.

Jokal je tudi svetovni prvak

Včerajšnji dan je bil žalosten za vse, ki so kakorkoli povezani z delovanjem enega najboljših futsal klubov v slovenski zgodovini.

“Fantom smo novico povedali šele včeraj na treningu in ni manjkalo solz. Jokal je Brazilec, ki je bil svetovni prvak in je osem let v reprezentanci igral s Falcaom. Žal so to naredili naši ljudje na zvezi. Mi smo klub s hrbtenico in tu vrnitve ni. Upam samo, da bodo od tega dogodka in velikega opozorila o stanju slovenskega futsala imeli korist drugi klubi in da jim je s tem Litija pomagala,” upa športni direktor Litijanov.

Foto: Facebook FC Litija

Klub je bil finančno zgledno urejen

Klub ob svojem zaprtju kljub dejstvu, da je deloval na, za slovenske razmere, visokih finančnih obratih, na tem področju nima težav. “Za seboj ne puščamo nobene luknje. Litija je vedno poravnala vse svoje račune, igralci bodo izplačani v celoti. Tako je vedno bilo. Mi smo pošten klub, nikoli se nismo naslanjali na nikogar. Ljudje so na zvezi vrsto let, na najrazličnejših funkcijah, a so za futsal storili zelo malo.”

Futsal je bil v Litiji šport številka ena. Zaprta vrata kluba so velik udarec tudi za lokalno okolje. “Danes bi bila dvorana v Litiji zagotovo polna. Žal mi je zaradi ljudi, vsi nas podpirajo, vsi so žalostni in razočarani. Da ne govorimo o mlajših selekcijah, na šolah imamo sto otrok in zanje bomo še organizirali zaključni turnir, potem pa je naša zgodba zaključena,” žalostno vest še enkrat več potrdi Andrej Vrhovec.

Foto: Robi Verbajs

NZS ne namerava polemizirati o subjektivnem zapisu

Dan po objavi novice o izstopu FC Litija iz tekmovanj pod okriljem Nogometne zveze Slovenije so se odzvali v krovni slovenski nogometni organizaciji. Izjavo za javnost objavljamo v celoti:

“NZS je v ponedeljek dobila obvestilo, da futsal klub FC Litija z dnem 08. 05. 2022 izstopa iz vseh tekmovanj pod njenim okriljem. Gre za individualno odločitev kluba, na katero Nogometna zveza Slovenije nima vpliva. Odločitev, ne glede na razlog zaradi katerega je sprejeta, obžalujemo, saj je FC Litija ena od najuspešnejših futsal ekip v Sloveniji in ena od nosilk slovenskega futsala že vrsto let.

NZS ne namerava polemizirati o kasnejšem, popolnoma neutemeljenem in subjektivnem zapisu na spletni strani FC Litija, v katerem se poskuša odgovornost za lastno odločitev pripisati drugemu. Kljub trenutni situaciji apeliramo na FC Litija, da svojo odločitev še enkrat pretehta, saj je FC Litija že vrsto let znana po dobrem delu z mladimi futsalisti, le-ti pa v primeru ukinitve kluba izgubljajo največ. Vodstvo Nogometne zveze Slovenije poudarja, da je kot doslej vedno odprto za konstruktivne pogovore, ki vodijo do rešitev v situacijah, ki niso v korist nogometa ali udeležencev.”

Komentari

Vaš komentar