Debitant, ki je z izbiro vijoličaste razjezil Prekmurje

Nogomet 30. Mar 202217:003 komentarji
Foto: Jure Banfi

Sezono je začel kot mladinec Mure, nadaljeval z nabiranjem članskih izkušenj pri Beltincih, zdaj pa je nogometaš Maribora in pri 19 letih del mlade slovenske reprezentance. Aljaž Antolin je v nekaj mesecih preskočil kar nekaj stopničk in je "čez noč" postal velik up slovenskega nogometa.

V oči nam je padel že v Turčiji, ko smo slovenske prvoligaše spremljali na pripravah v Beleku. Trener Maribora Radovan Karanović ga je na prestižnem pripravljalnem obračunu s Crveno Zvezdo v igro poslal od prve minute ter po tekmi razmišljal takole: “Res je, Aljaž Antolin je odigral dve dobri tekmi, tako da vsekakor že išče svoje mesto pod soncem (smeh). Do začetka prvenstva imamo še tri tedne časa in počakajmo do takrat, ko bomo sprejemali končne odločitve glede ekipe.”

Več kot očitno je 19-letnik upravičil pričakovanja trenerja Mariborčanov, saj je v drugem delu sezone petkrat prvenstveno tekmo začel od prve minute. S svojimi predstavami je prepričal tudi selektorja mlade izbrane vrste Milenka Ačimovića, ki mu je na včerajšnji tekmi s Kosovom ponudil debi v slovenski mladi reprezentanci.

“Trenutno sem precej čustven, to je velika stvar zame. Debi v mladi reprezentanci je nagrada za moje delo. Odigrali smo zelo težko tekmo, najtežjo, kar sem jih odigral. Tekma je bila težja, kot so tiste v slovenski ligi, to je evropski nivo. Ob vpoklicu v reprezentanco sem bil presenečen, a v nogometu je tako, da moraš garati na vsakem treningu in se odrekati marsičemu, da prideš do takšne nagrade,” je takoj po tekmi razmišljal novopečeni mladi reprezentant.

Foto: Jure Banfi

V devetih mesecih od mladinca Mure po številnih ovinkih do mlade reprezentance

Vzpon vezista vijolic je bil v zadnjih mesecih zares silovit. Poleti je Mursko Soboto, kjer je v lanski sezoni pri vsega osemnajstih letih tudi debitiral v prvi ligi, zamenjal za Maribor, se za pol leta preselil v Beltince, zdaj pa je stalnica prve ekipe kluba iz štajerske prestolnice.

“Vsega skupaj niti še ne dojemam. To so moje sanje, živim za nogomet, odrekam se marsičemu. Zadovoljen s svojim napredkom. Ker sem prišel iz druge lige verjetno marsikdo ni pričakoval, da se bom tako izkazal na pripravah. Me je pa ekipa dobro sprejela, gledajo me kot vsakega drugega igralca. V Mariboru se odlično počutim,” zadovoljno razmišlja Aljaž Antolin.

Na igrišču navdušuje s svojo mirnostjo, ki je na položaju “zadnjega veznega” nujna, a jo pri tako mladih nogometaših redko opazimo. Tehnično je dobro podkovan, tudi fizično odlično pripravljen in vse to so razlogi, da se je tako hitro uveljavil na članskem nivoju.

“V drugi ligi sem nabiral izkušnje, trener me je spremljal na tekmah, bil zadovoljen z mano in me vzel na zimske priprave. Tudi tam sem upravičil njegova pričakovanja, tako da sem imel občutek, da bi lahko imel v ekipi Maribora kmalu pomembnejšo vlogo,” zadnjih nekaj mesecev ocenjuje naš sogovornik.

Foto: Jure Banfi

Posebnega pritiska v Mariboru ne čuti

Z igranjem za Maribor so zahteve, pričakovanja nekoliko višja, kot so bila v prvem delu sezone, ko je bil član Beltincev. Kako se najstnik spoprijema s tem pritiskom, ki ga nosi boj za vrh lestvice in državni naslov?

“Sam posebnega pritiska ne čutim. Sem mlad nogometaš, trener in športni direktor mi zaupata in svetujeta, s tem nimam posebnih težav.”

“Naša želja je, da bi v Mariboru imeli čim več nadarjenih slovenskih fantov in Aljaž je eden tistih, ki kljub svoji mladosti izstopa ter pomeni naložbo za prihodnost. Še en up, na katerega ne samo Maribor, ampak tudi mlajše reprezentančne selekcije lahko v prihodnje resno računajo. Želja je bila obojestranska,” je ob prihodu Antolina v Maribor julija razmišljal športni direktor vijolic Marko Šuler.

Mariboru ne moreš reči ne

Zgodba Aljaža Antolina nekoliko spominja na zgodbo Tomija Horvata. A z obratnim zaporedjem dogajanja. Horvat se je pred leti kot perspektiven mladinec Maribora odločil za Muro, Antolin je Mursko Soboto v članski konkurenci zamenjal za vijolice. Njegov poletni prestop je dvignil kar nekaj prahu. Kako je vse skupaj dojemal?

“Sam sem bil precej miren. Z moje strani ni bilo nikakršnih zamer, v Muri sem preživel osem lepih let, a odločil sem se za Maribor. Vemo, kakšen klub je Maribor, kakšna je njegova zgodovina. Mariboru ne moreš reči ne. Po drugi strani pa ljudje v Prekmurju res vsega skupaj niso najbolje sprejeli. Saj vemo, kakšni so ljudje …” pogovor zaključuje debitant v slovenski mladi izbrani vrsti.

Komentari

Vaš komentar