Dejan Močnik: duša lepe ljubljanske nogometne zgodbe

Nogomet 18. Jun 202115:20 > 15. Jul 2021 21:48
Z Dejanom Močnikom smo se pogovarjali v senci Stadiona ZŠD Ljubljana. FOTO: SK.

Pogovarjali smo se z Dejanom Močnikom, enim glavnih akterjev ljubljanske nogometne zgodbe pri Bravu, ki se je ta teden začel pripravljati na tretjo prvoligaško sezono v kratki klubski zgodovini. V prvi sezoni je presenetil s šestim mestom, v prejšnji je stopil še stopničko višje. Kaj sledi?

“Nogometni klub Bravo ni samo običajen nogometni klub. Vodilo kluba je vseobsegajoče kakovostno delo z mladimi, ki jim poleg razvoja v uspešne športnike želimo omogočiti tudi razvoj posameznikov v celostno osebnost. Velik poudarek dajemo šolskemu izobraževanju naših igralcev, predvsem pa krepitvi športnega duha, samopodobe, samozavesti in drugih psihofizičnih sposobnosti,” je vizija, zapisana na spletni strani Brava, ki je nastal leta 2006.

Vse od prvega dne je zraven Dejan Močnik, ki je duša lepe in zdrave nogometne zgodbe, ki jo pišejo na atletskem stadionu ZŠD Ljubljana v Spodnji Šiški. S športnim direktorjem Brava, nekdanjim nogometašem Ilirije, ki je kot trener deloval pri Svobodi in Factorju, smo se pogovarjali prav tam. Po četrtkovem dopoldanskem treningu, ki je potekal v veliki pripeki, si je vzel 15 minut za SportKlub. “Res je vroče, a drugače ne gre. Bomo pa kmalu odšli na priprave na Gorenjsko, kjer bo, upam, vsaj malce lažje,” je o vročinskem valu, ki je zajel Slovenijo, povedal Ljubljančan.

Precej bolj od vremena so nas seveda zanimale druge stvari. Poletno kadrovanje. Bosta v klubu ostala Milan Tučić in Mitja Križan? Pogovarjali smo se tudi o sezoni, ki je za, in tisti, ki je pred nami. O viziji za prihodnost. Tudi o nogometašu, ki je igral na svetovnem prvenstvu, zdaj pa že četrto sezono nosi dres Brava, Andražu Kirmu, in še o marsičem …

V klubu je že 15 let. FOTO: RV.

S kadrovanjem ste že začeli. Kaj lahko od Brava v naslednjih tednih pričakujemo?
Za zdaj smo pripeljali tri novince. Gašperja Trdino iz Radomelj, Matijo Kavčiča iz Gorice in mladega hrvaškega vratarja Renata Josipovića, ki smo si ga sposodili od zagrebškega Dinama.

Ne skrivamo, da si želimo ostanka Mitje Križana in Milana Tučića. Njuna statusa še rešujemo. Verjetno nam bo z enim uspelo kmalu. Malo težje bo z Milanom, pri katerem se stvari odvijajo počasi. Pri Mitji delamo na tem, da bi dokončno postal naš član in z nami sklenil pogodbo. Verjamem, da nam bo uspelo.

Dogovorjeni smo tudi z NK Maribor, da z nami še eno sezono ostaneta Rok Maher in Nino Žugelj, ki naj bi se ekipi pridružila v ponedeljek. Iščemo še eno okrepitev v napadu, predvsem na krilu. Če nam jo uspe dobiti, bomo mozaik zapolnili tako, kot si ga želimo.

Kakšen je proračun vašega kluba in kako ga pokrijete?
Ni skrivnost, da smo lani za sezono porabili 1,4 milijona evrov. Vedno je težko. Sploh zdaj, ko je udarila koronakriza. Sponzorji so razumljivo morali zmanjšati sredstva, saj so bili prisiljeni ustaviti svoje dejavnosti.

Proračun zapiramo s sponzorji, z lastnim sodelovanjem, nekaj dobimo s strani Nogometne zveze in medijskih pravic, pri mlajših selekcijah in igriščih za člansko ekipo veliko pomaga Mestna občina Ljubljana. Nekje 200 do 400 tisoč evrov pokrijemo s prodajo igralcev.

Po drugi strani je bila sezona specifična tudi zaradi tega, ker v zimskem prestopnem roku praktično ni bilo prodaj. V Sloveniji smo januarja prodali dva nogometaša, enega je Olimpija, drugega pa Koper. Vsi ostali klubi smo mirovali. Opažam, da so klubi zelo previdni. Morda nam kaj uspe prodati poleti.

Kje so meje Brava, v kakšno smer se bo razvijal?
Glede insfrastrukture upam, da bomo v štirih letih dobil nov stadion na Žaku. Tukaj naj bi v enem letu začeli z gradbenimi deli. Če se bo to zgodilo in bomo dobili boljši prostor za delo, bo to seveda dvignilo raven trenažnega procesa in vsega drugega. Vsi vemo, da je ta stadion dotrajan in potreben prenove.

Kar se ostalega tiče, pa gremo korak za korakom. Ne želimo hiteti. Želimo rasti na vseh področjih. Če prehitevaš pri gradnji, se hiša lahko hitro podre. Toliko, kot smo sposobni ustvariti, toliko bomo trošili. Če bomo delali tako, lahko napredujemo. Prepričan sem, da gremo v pravo smer.

Žal mi je situacije s covidom, ki je precej zavrla naš razvoj. Pred pandemijo smo bili v odličnem položaju s sponzorji in preostalimi stvarmi, ampak za nazaj nima smisla jokati. Treba je gledati pozitivno naprej. To tudi počnemo. Smo samozadostni. Pokrivamo proračun, ki ga načrtujemo vsako leto.

Stadion, na katerem se pogovarjava, je atletski. Kako na njem sobivate z atleti in atletinjami?
V 15 letih smo stkali zelo dobre vezi. Eni do drugih gojimo izjemno spoštovanje. Na začetku je bilo nekaj porodnih težav, zdaj jih že dolgo časa ni več. Hvala bogu, da je stadion od jutra do večera poln. Stadioni morajo živeti. Mora se dogajati ves dan. Z atleti sobivamo odlično. Verjamem, da bo tako tudi v prihodnosti.

Kako pa na vašo zgodbo gledajo preostali slovenski prvoligaši?
Težko ocenim in tega niti nočem komentirati. Vsak na določene stvari gleda na svoj način. Ne čutim, da bi nam kdo nagajal. Od nekaterih smo deležni spoštovanja za pot, ki smo jo prehodili. Drugi nas vidijo kot konkurente. Dojemajo nas na različne načine, ampak to je njihova stvar. Mi gledamo le na sebe. Dosti dela imamo sami s seboj, zato se z drugimi ne obremenjujemo.

Pripravljalne tekme Brava:

23. junij: NK Radomlje
26. junij: MŠK Žilina (Slovaška)
29. junij: FC Cracovia (Poljska)
2. julij: Spartak Moskva (Rusija)
6. julij: MTK Budimpešta (Madžarska)
10. julij: HNK Gorica (Hrvaška)

V prejšnji sezoni ste bili pred zadnjim krogom med kandidati za dodatne kvalifikacije, potem pa ste pristali na petem mestu. Ste bili zadovoljni?
Na koncu lahko sezono ocenimo kot odlično. Želeli smo narediti korak naprej in smo ga. Je pa bila to zelo specifična sezona. Ni bilo pripravljalnega obdobja, vsi klubi smo imeli težave. Liga je bila zelo izenačena. Do zadnjega kroga se ni vedelo, kdo bo prvak in kdo bo pristal na devetem mestu, ki prinaša dodatne kvalifikacije.

Nam je bilo najbolj pomembno, da bomo na koncu sami odločali o svoji usodi, kar se je tudi zgodilo. V tak položaj smo se postavili z dobrimi igrami skozi celotno sezono. Na koncu smo bili peti, s čimer smo zelo zadovoljni.

V prihodnosti želimo, kot ponavljam vedno, narediti korake naprej na vseh področjih in imeti stabilno jedro ekipe, ki bi mladim omogočalo napredovanje. Poriniti jih želimo naprej, zato pa potrebujemo tudi nekaj izkušenejših fantov, brez katerih ne gre.

Kakšni vlogi v klubu imata nekdanja reprezentanta z izkušnjami igranja v tujini, Luka Žinko in Andraž Kirm? Spoštovanja vredni so predvsem dosežki slednjega. Odigral je kar 72 tekem v slovenski reprezentanci in z njo igral na svetovnem prvenstvu.
Andraž in Luka sta, kako naj se izrazim, bisera profesionalizma. Že dolgo sta z nami. Sploh Luka, ki ima v klubu že nekaj časa dvojno vlogo. Je nogometaš članske ekipe in trener v mlajših selekcijah. Z njima ni nobenih težav, saj sta že od nekdaj velika profesionalca. Celo življenje sta bila in bosta, dokler bosta igrala. Pa tudi pozneje, ko bosta v drugačnih vlogah. Vesel sem, da sta z nami.

Tudi z Andražem se dogovarjamo, da bi bil v naslednji sezoni v klubu v dvojni vlogi. Da bi individualno delal z mlajšimi. Tudi sam si želi, da bi bilo tako (dan za tem so pri Bravu to tudi uresničili, op.p.). Je pa dejstvo, da bosta oba še nekaj časa del članske ekipe. Dokler bosta lahko, bosta pomagala. Sta nepogrešljiva člana ekipe. Verjamem, da lahko, dokler bosta zdrava, pomagata. Veseli smo, da ju imamo.

Andraž Kirm je v Bravo prišel januarja 2019. Dejan Grabić je tam od leta 2017.

Kaj pa trener? Dejan Grabić vse bolj opozarja nase. Se bojite, da bo odšel?
Z njim smo zelo zadovoljni. Za trenerja sem ga imenoval leta 2017, ko smo bili še v tretji ligi. Ne bojim se, da bi odšel. Zakaj bi se? Delamo zato, da razvijamo tudi trenerje. Če bo naredil korak naprej, hvala bogu. Veseli bomo vsi.

Imamo že natančno izdelan načrt, če bo odšel. Želimo peljati stabilno zgodbo naprej. Aleš Arnol, ki je zdaj Grabićev pomočnik in vodja mladinske šole, bo naslednji trener, če Dejan odide.

So ponudbe na njegov naslov že prišle?
Sam nisem dobil informacij, da bi. Morda so, pa mi ni povedal, a ne verjamem, saj imamo zelo iskren odnos.

Kakšni so cilji za naslednjo sezono?
Korak naprej na vseh področjih. Če nam bo uspelo, bomo zelo veseli. Ne bomo šli pa z glavo čez zid. Kot sem rekel, napredovati moramo povsod. Če bo tako, potem bo zadeva tekla. Ključno je, da ostanemo skromni in delavni, a hkrati pogumni.

Najbolj pomembno je, da delujemo kot ekipa na vseh ravneh. To je naša glavna moč. Ekipa je rezultat tistega, kar naredi vsak posameznik. To nas je krasilo v preteklosti. Verjamem, da nas bo tudi v prihodnosti. Verjamem, da lahko naša zgodba naredi korake naprej in se bomo dvignili na vseh ravneh.