Legenda napoveduje: Težka tekma, kazenski streli in potem bo junak …

Euro2024 30. Jun 20245:00 1 komentar
Amir Karić
Amir Karić FOTO: Uroš Skaza

Slovenska nogometna reprezentanca je na evropskem prvenstvu v Nemčiji spisala novo pravljico. Prvič v zgodovini se je na velikem tekmovanju prebila v izločilne boje, kjer jo v osmini finala čaka Portugalska. O neverjetnem uspehu Slovenije smo govorili s članom zlate generacije Amirjem Karićem, ki je pred več kot 24 leti s soigralci Slovenijo postavil na nogometni zemljevid.

Legendarni branilec, ki je v zadnjih letih večkrat gostoval v naših studijskih oddajah, pri 50 letih evropsko prvenstvo spremlja sproščeno in v družbi prijateljev. Kot nogometni odvisnik obračune še vedno pozorno analizira, vseeno pa je letošnji turnir stare celine tudi zanj poseben. V Nemčiji, ki drugi v svoji zgodovini gosti najboljše evropske reprezentance, je Slovenija, za katero Karić strastno navija.

“Vsaka tekma je bila zgodba zase. Na prvi tekmi smo v uvodnih minutah videli nekaj nervoze, a so igralci v drugem polčasu navdušili. Iz tekme v tekmo so rasli. Zavedali so se, da lahko spišejo uspeh,” je zaenkrat Karićeva splošna ocena dosedanjega dela evropske prvenstva. Pred izločilnimi boji se bodo karte na novo premešale, Slovence pa tokrat čaka zvezdniška zasedbe Portugalske. A tudi v ponedeljek bo imela Slovenija po mnenju enega izmed najboljših slovenskih levih branilcev priložnost, da napreduje. “Nasprotnik, ki napada, pušča prostor za protinapade, ki so naše orožje. Imamo igralce, ki lahko pobegnejo in zapretijo. Prepričan sem ,da bomo imeli priložnosti. Vprašanje je, koliko nam bo to uspevalo.”

V debati o predstavah slovenske nogometne reprezentance v Nemčiji smo s Karićem debatirali tudi o dveh zvezdnikih slovenske lige, ki v dresu Slovenije navdušujeta, legenda Maribora pa je malo za šalo, malo zares napovedala tudi razplet ponedeljkove tekme med Portugalsko in Slovenijo.

Slovenska reprezentanca iz leta 1999. Foto: Guliverimages

Amir, slovenska reprezentanca je z uvrstitvijo v izločilne boje spisala novo nogometno pravljico. Kako ste vi pospremili zadnje tedne?

Potrebno je izpostaviti, da so si fantje z delom in odnosom na vseh tekmah, že v kvalifikacijah, zaslužili ta rezultat. Vidi se, da so garali. Pravi odnos so pokazali na prav vseh tekmah v Nemčiji. Vidi se, da ni pomembno, kje kdo igra, pomembno je samo to, da da vsak igralec vse od sebe. Kar jim je uspelo, je fantastično.

Katera predstava Slovenije na evropskem prvenstvu vas je najbolj navdušila?

Vsaka tekma je bila zgodba zase. Na prvi tekmi smo v uvodnih minutah videli nekaj nervoze, a so igralci v drugem polčasu navdušili. Iz tekme v tekmo so rasli. Zavedali so se, da lahko spišejo uspeh. Nikogar se niso ustrašili. Za tak pristop lahko rečemo samo, vsa čast fantom in strokovnemu vodstvu.

Sami ste odigrali ogromno minut v slovenski ligi in igrali tudi v tujini. Kako dobro je za slovensko ligo, da Timi Max Elšnik in Žan Karničnik tako dobro igrata v Nemčiji?

To je sporočilo vsem, da je slovenska liga vedno kvalitetnejša. Marsikateri slovenski igralec lahko z dobro sezono pride do mesta v reprezentanci. To je uspelo omenjenima, ki zdaj tudi držita formo. Predvsemu Žanu to uspeva že zelo dolgo. Nikogar se ne boji in igra fantastično.

nogomet matjaž kek slovenija
Amir Karić je že v Mariboru začutil, da je pred danes selektorjem Slovenije Matjažem Kekom izjemna trenerska kariera. Foto: Aleš Fevžer

Selektor Matjaž Kek je vaš nekdanji soigralec in tudi trener. Kako gledate nanj, ta uspeh je le potrdil njegovo dobro delo?

Matjaž je že kot trener Maribora dokazal talent, nato pa se iz kluba v klub in iz izkušnje v izkušnjo dvigoval. To ponavlja kot selektor. Morda je imel v prejšnjih kvalifikacijah nekaj smole, zdaj pa je vse tako, kot mora biti. Fante je lepo gledati. So sproščeni, z vsakim igrajo. Na vseh položajih imamo dovolj kvalitete. Ob tem nas spremlja tudi športna sreča, ki jo je reprezentanca izzvala s svojim garanjem in si jo povsem zasluži.

Se vam zdi, da je nogomet v Sloveniji zdaj tudi v medijskem prostoru postal enakovreden z drugimi športi, predvsem zimskimi, s katerimi so nas vsi tujci vedno najbolj povezovali?

V različnih obdobjih so bili zaradi rezultatov izpostavljeni različni športi, ki so bili rezultatsko gledano pred nogometom. Mi kot narod, vsaj sam gledam na to na tak način, vedno navijamo za vse. Sam navijam za odbojkarje, rokometaše, smučarje, smučarske skakalce in vse naše športnike. Veselim se vseh uspehov. Mislim, da je v tem poletnem času prišel čas za nogomet, reprezentanca si je zaslužila vso pozornost. Trenutno tudi odbojkarji pišejo pravo pravljico, a so morda zaradi evropskega prvenstva v nogometu nekoliko v senci. Uvrstili so se na olimpijske igre, tako da bodo tam v soju žarometov. Kapo dol vsem našim športnikom.

Slovenije je edina država s prostora nekdanje skupne države, ki se je uvrstila v izločilne boje. Še pred turnirjem je bilo to povsem nepredstavljivo. Se strinjate?

Mi smo vedeli, da fantje igrajo dobro in da bo slej kot prej prišlo do takšnega uspeha. Zdaj bodo vsi vedeli, da nismo samo smučarji. Na evropskem prvenstvu ni slabe reprezentance, nikogar ne smeš podcenjevati. Vsako reprezentanco je potrebno spoštovati. Tudi Albanci so zelo opozorili nase, tako z igro kot z rezultati. V Nemčiji je lahko letos slab samo pristop favorizirane reprezentance. To se je zgodilo Srbom, ki so mislili, da bodo brez težav napredovali v izločilne boje. Danes ni lahkih tekem, nemogoče je zmagovati s tri ali štiri proti nič, kar je bilo nekoč proti slabšim reprezentancam nekaj vsakdanjega.

Če se ozreva proti osmini finala. Zdi se, da so Portugalci želeli igrati s Slovenijo. Vsaj glede na predstavo proti Gruziji. Kako gledate na zvezdniško reprezentanco Portugalske?

Jasno je, da bo Portugalska favorit. To je glede na kvaliteto posameznikov normalno. Imajo zvezdnike iz največjih klubov. Razen Španije v skupinskem delu nobena reprezentanca ni bila dominantna. Vsi se borijo in tečejo, pred nami je zelo zanimiva tekma. Portugalci nas bodo do potankosti analizirali, zagotovo niso pozabili na poraz v Stožicah. To bo sicer povsem drugačan tekma. Če bomo igrali tako kot v skupini, ni razloga za strah.

Benjamin Šeško
Bo Benjamin Šeško v ponedeljek navdušil? Foto: Profimedia

Omenili ste, da bo to povsem drugačna tekma kot tista v Stožicah. Vseeno lahko izpostavimo, da Portugalci težko igrajo proti reprezentancam, ki se dobro branijo in so nevarne v protinapadih. To je naša odlika, je to tudi naša priložnost? Bomo imeli priložnosti?

Vse reprezentance z viškom kvalitete in igralci, ki so tehnično izredno podkovani, potrebujejo prostor. Normalno je, da težko prebijejo obrambe, ki so kompaktne in igrajo organizirano. Nasprotnik, ki napada, pušča prostor za protinapade, ki so naše orožje. Imamo igralce, ki lahko pobegnejo in zapretijo. Prepričan sem ,da bomo imeli priložnosti. Vprašanje je, koliko nam bo to uspevalo. Zaenkrat pogrešam podaje na Benjamina Šeška, ki lahko pobegne vsaki obrambi. Upam, da bo na tej tekmi prišel do izraza in pokazal, zakaj je med najboljšimi napadalci na svetu.

Če vas za konec izzovem še z napovedjo v slogu Nostradamusa, kako bo v ponedeljek?

Zagotovo bo to težka tekma. Mislim, da bodo odločali kazenski streli, kjer bomo zmagali zaradi fantastičnega vratarja Jana Oblaka (smeh).

Vse tekme evropskega prvenstva lahko spremljate samo na kanalih Sportkluba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje