Nekdanji asi navdušeni: Slovenija dokazala svojo kvaliteto (VIDEO)

Euro2024 3. Jul 20245:00 3 komentarji
Slovenska reprezentanca
Foto: Profimedia

Slovenska reprezentanca je na evropskem prvenstvu v Nemčiji navdušila in dokončno nogometno predramila deželo na sončni strani Alp. Navijači so se v torek na sprejemu v Ljubljani znova izkazali in dokazali, da smo še kako nogometna dežela, mi pa smo o uspehu Slovenije pokramljali s tremi nekdanjimi reprezentanti, ki so še vedno močno vpeti v slovenski nogomet.

Uspeh na evropskem prvenstvu v Nemčiji in pomembnost celotnega dogajanja v reprezentanci v zadnjem obdobju za razvoj nogometa v Sloveniji so ocenili Sašo Udović, Zoran Pavlović in Marko Šuler. Prva sta sodelovala pri pisanju prve nogometne pravljice v Sloveniji, Šuler, športni direktor Maribor, pa je pod vodstvom Matjaža Keka leta 2010 igral na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki.

Vsi se strinjajo, da se je Slovenija v Nemčiji odlično predstavila in da je lahko ta uspeh sijajna odskočna deska za dodaten razvoj domačega nogometa. V kratkih pogovorih smo se dotaknili tudi Benjamina Šeška in Josipa Iličića ter izvedeli, kako nekdanji reprezentanti gledajo na ponedeljkove 11-metrovke, pri katerih je blestel portugalski vratar Diogo Costa.

sašo udović zlatko zahović
Sašo Udović je navdušen, da se je znova zgradil kult reprezentance. Foto: Aleš Fevžer

Sašo Udović o evropskem prvenstvu v Nemčiji

Sašo, kako ocenjujete zadnje tedne, ko je Slovenija v Nemčiji navduševala z izjemnimi predstavami in se poslovila šele v izločilnih bojih?

Neverjeten uspeh. Po takšnem večeru in po kratki noči pa ostane grenak priokus. To je šport, to je nogomet. Ko bo preteklo nekaj časa, bodo te stvari zgledale popolnoma drugače. Mislim, da je osnova celotne zgodbe v tem, da se je nogomet s tem turnirjem dokončno vrnil v Slovenijo. Kult reprezentance se gradi in to je za nogomet in šport pri nas najbolj pomembno.

Kaj vse to pomeni za prihodnost slovenskega nogometa?

Prihodnost reprezentančnega nogometa je svetla. Moramo pa poudariti, da je vse to zdaj potrebno izkoristiti tudi za tisto našo bazo, domača tekmovanja. Želim si in verjamem v to, da bo ta uspeh z vsemi finančnimi sredstvi in pozitivno atmosfero dvignil ves nogomet na višji nivo. Naša domača baza je ključ za še lepšo prihodnost.

Kaj je bilo odločilno, da so Portugalci slavili po kazenskih strelih?

Populustična ocena, da so 11-metrovke loterija, drži samo delno. Pred začetkom serije je res 50-50. Pomembne so izkušnje, delovna temperatura fantov, ki igrajo v najmočnejših ligah, ki so prestali veliko takšnih trenutkov. V določenem psihološkem smislu so reprezentance brez teh izkušenj v podrejenem položaju.

Naši fantje so, še enkrat poudarjam, vse naredili sijajno. Celo psihološki moment je bil z obranjeno 11-metrovko Oblaka Ronaldu na naši strani. Vsi smo si želeli, da bo to tehtnico prevesilo na našo stran, a se to žal ni zgodilo. Vsekakor 11-metrovke niso samo sreča, videlo se je, da so imeli Portugalci ogromno kvalitete in prepotrebnega miru, ob tem pa je njihov vratar prikazal nekaj neverjetnega.

Kako pomagati Benjaminu Šešku zaradi zapravljene priložnosti v podaljšku?

Zelo preprosto. Danes je težko, tako bo še nekaj tednov. Takšnih priložnosti ne pozabiš. Še vedno se spominjam priložnosti, ki sem jih zapravil pred več kot 20 leti. To ostane s tabo, ker so to prelomni trenutki v karieri. Poudarjam, ta je bil negativen, a je veliko več pozitivnih, ki ostajajo najbolj v spominu.

Kaj je zdravilo? Čim več treningov in tekem, ki prinašajo nove izzive in podvige ter priložnosti. Ne pozabimo, Benjamin je star 21 let, a je dosegel ogromno. Je dokazana evropska kvaliteta s še vedno ogromno potenciala. Prihajajočih priložnosti bo še veliko in prepričan sem, da se bo količnik izkoriščenih priložnosti nagibal vedno bolj v pozitivno.

slovenija nogomet zoran pavlović
Zoran Pavlović o kazenskih strelih: “To je čista loterija.” Foto: Guliverimage

Zoran Pavlović o evropskem prvenstvu v Nemčiji

Zoran, kako ocenjujete zadnje tedne, ko je Slovenija v Nemčiji navduševala z izjemnimi predstavami in se poslovila šele v izločilnih bojih?

Slovenija v izločilnih bojih, to je fenomenalen rezultat. Tega ni nihče pričakoval. Fantje so pokazali, da so s sposobni z borbo in enotnostjo enakovredno igrati tudi z najmočnejšimi reprezentancami. Veljajo le čestitke fantom in selektorju. Dokazali so, da se v Sloveniji igra dober nogomet. Gremo naprej po tej poti.

Kaj vse to pomeni za prihodnost slovenskega nogometa?

Po vseh rezultatih Maribora v Evropi in reprezentančnih uspehih smo pred izzivom, da še dodatno dvignemo našo ligo, iz katere dobivamo igralce za reprezentanco. Zveza se trudi, a moramo zdaj še bolj slediti drugim, ki klubom še dodatno pomagajo. Brez pomoči klubi ne moremo parirati evropskemu nogometu. To ni dobro za ligo in slovenski nogomet ter posledično reprezentanco.

Kaj je bilo odločilno, da so Portugalci slavili po kazenskih strelih?

Kazenski streli so loterija. Ne bom rekel, da niso bile ključne izkušnje, a nihče ne bo rekel, da Josip Iličić nima izkušenj. Tu je ključna sekunda, ko lahko spremeniš odločitev in smer strela. Vse to je loterija. Da vratar Portugalske ubrani vse tri naše strele, se zgodi enkrat na 100 let. To je samo loterija in absolutno ne smemo fantom ničesar zameriti.

nogomet prva liga telemach nk maribor marko šuler
Marko Šuler je ponosen, da sta v začetni enajsterici reprezentance dva igralca iz slovenske lige, ki je po njegovem mnenju zelo kvalitetna. Foto: Uroš Skaza

Marko Šuler o evropskem prvenstvu v Nemčiji

Marko, kako ocenjujete zadnje tedne, ko je Slovenija v Nemčiji navduševala z izjemnimi predstavami in se poslovila šele v izločilnih bojih?

Evropsko prvenstvo ocenjujem s presežki. Drugače ne gre. To je zgodovinski uspeh. Je pa danes zelo boleče, saj smo bili tako blizu, a na koncu tako daleč. A to je cena kulise, ki je bila igralcem nova. Smo eno od velikih pozitivnih presenečenj, Slovenija se je odlično predstavila. Še bolj me navdušuje prihodnost, ki je svetla. Iskrene čestitke vsem.

Kaj vse to pomeni za prihodnost slovenskega nogometa in z vašega zornega kota tudi za Prvo ligo Telemach?

V prvi enajsterici imamo dva predstavnika slovenske lige, na vrata reprezentance trkajo še nekateri. To pomeni, da imamo kvaliteto. Res bi si želel, da nismo Slovenci samo glasni in ploskamo, ko je vse super, ampak znamo ceniti vse, kar imamo. Že čez 10 dni se na delo vračamo klubi in upam, da se ta pozitiva okrog nogometa prenese tudi v ligo. To si fantje zaslužijo.

Idealen čas je, da prebudimo našo ligo, a bomo morali tu vsi vložiti več energije. Klubi tega nismo zmožni sami. V Mariboru se res trudimo, naše občinstvo res komaj čaka na tekme. Bodo pa morali tudi ljudje na vrhu priskočiti na pomoč, da bodo šle stvari v še bolj pozitivno smer.

O tem, če je že bil v kontaktu z Josipom Iličićem in o seriji kazenskih strelov, ki so jih dobili Portugalci.

Nobenemu igralcu nisem poslal sporočila. Vem, kako se sam počutim, ko so uspehi in ko je tako, kot je bilo včeraj. Vse je še sveže, raje počakam kakšen dan, da se stvari umirijo in fantje sami predelajo stvari. To je nogomet. Piše lepe zgodbe in tudi težke zgodbe. Zato je tako zanimiv.

Okrog Josipa je res lepa zgodba, ki še ni končana. Vse skupaj lahko traja še kar nekaj časa, a je vsekakor težko. Tudi zanj je bila to nova zgodba, ki je s soigralci še ni bil deležen. V teh trenutkih so prevzeli odgovornost, vsi pa vemo, da so 11-metrovke loterija. Poraz še bolj boli, ker se igralci zavedajo truda, ki so ga vložili, da so prišli tako daleč. Sam vedno pravim. Ni pomembno kolikokrat padeš, pomembno je, kolikokrat se pobereš. Prepričan sem, da se bodo Josip in vsi ostali pobrali in da jih bomo gledali še kar nekaj časa na veliki sceni. Sem zelo pozitiven. Tudi iz strokovnega vidika je za nami zgodba, na kateri lahko gradimo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje