Fifa razmišlja o veliki novosti, ki bi povsem spremenila nogomet

Evropa 3. Feb 202411:36 1 komentar
Giani Infantino
Giani Infantino, foto: Guliverimage

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) želi začeti razpravo o vpeljavi računalniškega algoritma, s katerim bi določali odškodnine za prestope igralcev. Algoritem bi nadomestil sedanji način, ko se klubi pogajajo o tržni ceni za igralce, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Predsednik Fife Gianni Infantino je rešitev za zdajšnje pogajalske zagate predstavil v govoru na letni pravni konferenci, ki se je v petek končala v Tokiu na Japonskem. Predstavil je že nekaj let v javnem prostoru navzočo zamisel o reformah na globalnem trgu prestopov. Njena vrednost je ocenjena na več kot 10 milijard evrov na leto.

Infantino je prepričan, da bi z uporabo algoritma lahko prispevali k vzpostavitvi pravične vrednosti prestopnih odškodnin ter s tem povečali tudi preglednost v sistemu prestopov in pomagali zainteresiranim stranem v nogometu.

Ni jasno, kako bi klubi sprejeli metodo določanja odškodnin, ki bi jih določila svetovna krovna organizacija in ali bi bila ta metoda v skladu s konkurenčnim pravom v Evropski uniji. Sodba Sodišča EU v Luksemburgu v zadevi za zdaj propadle superlige pred šestimi tedni nogometnima organizacijama Uefa in Fifa ni prinesla popolne zmage v sporu o njunih regulativnih pristojnostih.

FOTO: Guliverimages.

Zamisli o algoritmu, s katerim bi določali vrednosti igralcev, se bolj pogosto pojavljajo od leta 2017, ko je bila ustanovljena delovna skupina za prestope. Ta vključuje delegate iz klubov, lig in združenj igralcev. Vendar do zdaj ni bil predstavljen noben konkreten predlog.

Istega leta je bil postavljen prestopni rekord. Gre za astronomski znesek 222 milijonov evrov, ki ga je Paris Saint-Germain plačal Barceloni za brazilskega napadalca Neymarja.

Sistem razvijajo že skoraj 15 let

Nekaj tednov kasneje se je Kylian Mbappe prav tako pridružil PSG iz takratnega francoskega prvaka Monaca v poslu, ocenjenem na okoli 180 milijonov evrov. Nobena druga provizija za prestop, plačana od takrat, se ni približala tem zneskom in PSG morda ne bo prejel ničesar, če bo Mbappe junija po izteku pogodbe odšel kot prost igralec.

Jude Bellingham
Foto: Profimedia

Fifa letno porabi milijone evrov za financiranje podiplomskega študija in nogometnih raziskav na Univerzi v Neuchatelu v Švici, ki že od leta 2010 dela na algoritmu vrednosti transferjev.

Mednarodni center za športne študije (CIES) trenutno ocenjuje Juda Bellinghama in Viniciusa Juniorja iz Real Madrida ter napadalca Manchester Cityja Erlinga Haalanda na najmanj 250 milijonov evrov.

Razvrstitev predvideva vrednotenje igralcev, ki imajo še vsaj tri leta veljavne pogodbe. Raziskovalna metoda CIES upošteva dejavnike, kot so starost igralca, trajanje pogodbe in mednarodni dosežki, pa tudi vrednost njihovih klubov v povezavi s finančnimi gibanji svetovnega gospodarstva.

Kylian Mbappe
Foto: Matthieu Mirville/DeFodi Images

Bellingham, Haaland in Mbappe imajo trenutno na Transfermarktu tržno vrednost 180 milijonov evrov. To daje več deset milijonov evrov razlike v primerjavi z algoritmom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje