Hud udarec za Uefo v boju s superligo

Evropa 21. Dec 202310:16 3 komentarji
Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin. Foto: David Klein/ Sportimage/Guliverimage

Dan D o primeru Uefa proti superligi je prinesel odločitev, ki ne bo všeč predsedniku Evropske nogometne zveze Aleksandru Čeferinu. Sodišče EU je v danes izdani sodbi ugodilo pritožbi snovalcev t. i. superlige, da pravila krovnih zvez Uefe in Fife, ki od organizatorjev novih tekmovanj zahtevajo njuno predhodno odobritev, predstavljajo kršitev prava EU.

Ustanovitev evropske superlige, ki bi združevala najmočnejše klube Evrope, in v katero je aprila 2021 vstopilo 12 evropskih velikanov, je v evropski nogometni javnosti dvignila veliko prahu.

Naznanitvi novega tekmovanja, v katerem ne bi bilo prostora za manjša moštva, so sledili protesti navijačev po vsem svetu, klubi pa so drug za drugim zapuščali projekt, pri katerem danes vztrajajo le še Barcelona, madridski Real in Juventus.

Superligi je najostreje nasprotovala Evropska nogometna zveza, ki je v tekmovanju videla ogromnega rivala njeni elitni ligi prvakov. Uefa je proti novoustanovljenemu tekmovanju nastopila z najrazličnejšimi sredstvi in ga z izrecno prepovedjo klubov pod njenim okriljem, da sodelujejo v superligi, malodane zatrla v kali. Zadnji korak, ki je manjkal na poti do popolne ugasnitve, je bilo današnje sojenje sodišča Evropske unije, ki pa je Aleksandru Čeferinu in sodelavcem sporočilo slabo novico. Njihovi prijemi in prepovedi klubom in igralcem, da sodelujejo v tekmovanjih, kakršno je superliga, so nezakonite.

Uefa ni imela pravnega okvirja za prepoved klubom

“Pravila Fife in Uefe, ki narekujejo, da klubi in igralci za sodelovanje v nogometnih projektih, kakršen je superliga, potrebujejo njuno dovoljenje, so nezakonita. Ni okvirja, ki bi zagotavljal, da so ta pravila Fife in Uefe transparentna, nediskriminatorna in objektivna,” izpostavlja sodba sodišča Evropske unije.

V nadaljevanju sodišče izpostavlja, da njihova sodba ne pomeni, da mora Uefa priznati nastanek superlige kot samostojnega tekmovanja, ampak da imajo klubi svobodno voljo pri svoji odločitvi o tem, ali bodo sodelovali v njej ali ne. Nezakonite pa bi bile morebitne sankcije Evropske nogometne zveze proti tem klubom, če bi se odločili za takšno sodelovanje. Kot enega izmed ključnih dejavnikov za svojo razsodbo je sodišče izpostavilo, da želi Uefa s svojimi potezami državljane Evropske unije oziroma gledalce televizijskih prenosov prikrajšati za potencialno zanimivo tekmovanje, hkrati pa ustaviti večjo konkurenco na medijskem trgu.

Florentino Perez še vedno verjame, da je Superliga rešitev za evropski nogomet. FOTO: Profimedia.

Ekspresna reakcija superlige

Kaj to pomeni za prihodnost projekta superliga? Bernd Reichart, direktor podjetja A22 Sports Management, ki trenutno stoji za supeligo, je razsodbo komentiral z besedami: “Dobili smo pravico, da tekmujemo. Monopola Uefe je konec. Klubom se ni treba več bati njenih sankcij in lahko sami odločajo o svoji prihodnosti.”

Superliga je medtem že predstavila nov sistem, v katerem bi tekmovalo 64 klubov v različnih jakostnih skupinah tega tekmovanja – zvezdniški, zlati in modri. Vse tekme naj bi si lahko gledalci ogledali brezplačno, v praksi pa bi lahko ideja zaživela že s sezono 2025/2026.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje