Vitesse? Tam sem igral svoj najboljši nogomet

Konferenčna liga 16. Sep 20217:00 > 9:16 0 komentarjev
Dalibor Stevanović
Dalibor Stevanović je za Vitesse nastopal le dve sezoni, a tamkajšnjim navijačem ostal v lepem spominu. (Foto: Guliverimage)

Pred nogometaši Mure je danes prva tekma v novoustanovljeni konferenčni ligi. Prekmurcem bo v Ljudskem vrtu nasproti stala nizozemska ekipa Vitesse, za katero je dve sezoni nastopal tudi nekdanji slovenski reprezentant Dalibor Stevanović. "Lahko rečem, da sem se kot nogometaš najbolje počutil prav pri Vitesseju,” pravi Ljubljančan, ki se je po lani zaključeni igralski karieri znašel v trenerskih vodah.

“Vitesse je zelo dobro organiziran klub, ki daje veliko priložnosti mladim igralcem,” je v pogovoru za Sportklub uvodoma povedal Dalibor Stevanović. Nekdanji nogometaš je poleg Tima Matavža edini Slovenec, ki je doslej oblekli dres moštva iz Arnhema.

Zanj je nastopal le v sezonah 2009/10 in 2010/11, a tamkajšnjim navijačem ostal v lepem spominu. Ne nazadnje to potrjujejo tudi številni klici, ki jih z Nizozemske prejema v zadnjih dneh. Razlog je seveda današnje gostovanje Vitesseja v konferenčni ligi pri Muri. “Zaradi tekme z Muro sem dal že kar nekaj intervjujev tudi za nizozemske časopise in televizije,” pristavi Ljubljančan.

Dalibor Stevanović
Foto: Guliverimage

Obdobja, ko je nosil črno-rumeni dres, se rad spominja, saj je predstavljal enega od vrhuncev njegove kariere. Tam se je počutil kot pravi nogometaš, poudari. “Nič ti ne manjka, na voljo imaš vse, da uspeš. Lahko rečem, da sem se kot nogometaš najbolje počutil prav pri Vitesseju. Prepričan sem, da sem tam igral svoj najboljši nogomet,” zatrdi sogovornik.

Včasih se spozabijo, da je treba tudi braniti

Za razliko od Ajaxa, PSV-ja ali Feyenoorda je Vitesse slovenski javnosti manj poznan klub, za kar pa gre razloge poiskati predvsem v pomanjkanja osvojenih lovorik. V svoji 129-letni zgodovini je do edine prišel pred štirimi leti, ko je zmagal v nizozemskem pokalu. Vseeno se ta čas po mnenju Stevanovića uvršča med pet najboljših klubov na Nizozemskem.

Statistika Daliborja Stevanovića pri Vitesseju

Sezone: 2009/10, 2010/11
Število tekem: 60
Število odigranih minut: 3.751
Zadetki: 9
Asistence: 4
Rumeni kartoni: 10
Rdeči kartoni: 1

“Vedno so sloveli kot mlada ekipa, kar je posledica dobre nogometne šole. Moštvo dopolnjujejo z nadarjenimi igralci od drugod. Spomnim se, da sem bil v nekem trenutku s 26 leti celo drugi najstarejši v moštvu. To je samo pokazatelj, da znajo delati z mladimi in jim tudi ponudijo priložnost,” pove nekdanji reprezentant, ki je za Slovenijo zbral 22 nastopov.

Igra nizozemskega prvoligaša, ki bo gostoval v Ljudskem vrtu, je sicer tipično nizozemska, posledično pa zelo napadalna. Moštvo vodi Nemec Thomas Letsch, ki je ekipo prevzel pred dvema letoma, pred tem pa treniral dunajsko Avstrijo.

“Nizozemci slovijo po napadalni igri, zato se včasih spozabijo, da je treba tudi braniti dobro. Takšna je tudi njihova postavitev 3-4-1-2, kar pomeni, da igrajo z dvema napadalcema in eno polšpico. Mura bo morala zelo paziti v obrambi, nasprotniku pa ne bo smela dopustiti veliko prostora med linijami. Ko bo imela žogo, jo bo morala čim hitreje pripeljati v protinapad. Na papirju je Vitesse blagi favorit, a to še ne pomeni, da Mura ne bo imela svojih priložnosti,” je prepričan Stevanović.

Njegov soigralec tudi Nemanja Matić

V zadnji sezoni pri Vitesseju je bil soigralec Daliborja Stevanovića tudi Nemanja Matić. Svoj čas eden najboljših evropskih branilcev je v klub prišel kot posojen igralec Chelseaja, v naslednjih letih pa si ustvaril izjemno nogometno kariero na Otoku, kjer je bil dolgo časa nepogrešljiv člen obrambe Manchester Uniteda.

Nemanja Matic
Foto: Guliverimage

“Zadnje leto, ko sem bil tam, je Vitesse sklenil sporazum s Chelseajem, zato so njihovi igralci, ki niso dobili priložnosti ali pa so trkali na vrata prve ekipe, prišli k nam na posojo. V tistem času je bilo pet ali šest mojih soigralcev iz Chelseaja, med njimi je bil tudi Nemanja Matić. Bilo je fenomenalno, imeli smo dobro ekipo, čeprav zaradi spremembe v organizacijski strukturi kluba ni bilo najboljših rezultatov. Z Matićem sva še vedno v zelo dobrih odnosih in stikih,” pravi Stevanović.

Slovenija? V zadnjih letih smo zastali v razvoju

Šestintridesetletnik je nogometne čevlje na klin obesil lani pri švicarskem Stade Nyonnais, v Švici pa ostal tudi po koncu športne kariere in zdaj opravlja vlogo pomočnika trenerja pri drugoligašu iz Lozane.

“Sem še vedno v fazi učenja, a imam srečo, da delam v klubu, ki je v vzponu, ima ogromne ambicije, vizijo in dolgoročni cilj. Poleg tega si v trenerju Mehu Kodri ne bi mogel zaželeti boljšega mentorja. Gre za nekdanjega reprezentanta Bosne in Hercegovine ter bivšega igralca Reala Sociedada in Barcelone. S tega vidika sem zelo vesel in zadovoljen. Trenerski poklic opravljam z velikim zanosom, kar je najpomembneje,” razlaga nekdanji vezist, ki je v svoji karieri med drugim igral v Španiji, Ukrajini, Rusiji, Izraelu, na Hrvaškem in Poljskem.

Dalibor Stevanović
Za reprezentanco Slovenije je Dalibor Stevanović zbral 22 nastopov. Zadnjo tekmo zanjo je odigral leta 2015 proti Estoniji.

Kljub temu da je od njegovega odhoda iz Domžal minilo že 15 let, pravi, da je z dogajanjem v slovenskem nogometu na tekočem. Rad si ogleda tekme slovenskega prvenstva, občasno pa tudi druge lige.

“Mislim, da smo v zadnjih letih zastali v razvoju, medtem ko so ostale države napredovale. Imamo ogromno prostora za napredek, a pred tem mora priti do korenite spremembe v strukturi klubov. Samo tako bo lahko Slovenija znova začela dajati nadarjene nogometaše. Ozreti se moramo tudi k drugim državam in kopirati določene stvari. So države, ki so v zadnjih letih naredile ogromen napredek, imajo cilj, strukturo in vedo, da rezultati ne bodo prišli takoj, ampak čez šest, sedem ali osem let. Naliti si moramo čistega vina,” je kritičen sogovornik, ki rešitev vidi v nacionalnem nogometnem načrtu, za katerim bi morala stati Nogometna zveza Slovenije.

Ali razmišlja tudi o vrnitvi v Slovenijo? “Zakaj pa ne. Slovenija je moja država, ki mi je dala ogromno v nogometu. Nikoli se ne ve, a večja želja je vseeno ostati v tujini. Morda pa se tudi slovenski nogomet premakne v pravo smer,” pogovor sklene Stevanović.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!