Bartomeu ob odhodu napovedal evropsko superligo!

David Ramos/Getty Images

Navijači Barcelone so v torek proslavljali predčasen odstop predsednika Josepa Marie Bartomeuja, slednji pa je v izjavah za novinarje pošteno pretresel nogometno javnost.

Bartomeu je razkril, da je katalonski ponos sprejel prošnjo za sodelovanje v novi evropski superligi, ki je v nastajanju po pobudi nekaterih velikanov evropskega nogometa.

Razkrijem lahko posebno novico… Včeraj smo sprejeli povabilo za sodelovanje v novi evropski superligi, ki bo klubu zagotovila ekonomsko stabilnost. Danes smo potrdili tudi nov format klubskega svetovnega prvenstva,” je med drugim povedal Bartomeu.

Zdaj že nekdanji predsednik Barcelone je po poročanju Munda Deportiva dodal, da klub podpira nov sistem tekmovanja na klubskem svetovnem prvenstvu, ki ga organizira FIFA. Turnir bi moral sicer prvič potekati prihodnje poletje, a je zaradi pandemije koronavirusa prestavljen na kasnejše obdobje.

Takoj po izjavi o evropski superligi so se oglasili tudi angleški mediji. Sky Sports je razkril, da FIFA predlaga ustanovitev tekmovanja, ki bi zamenjalo Uefino Ligo prvakov. Novo tekmovanje bi se imenovalo Evropska Premier liga, v njem pa bi nastopalo 18 ekip. Tekmovanje bi potekalo po ligaškem sistemu s končnico, vzor za tekmovalne propozicije pa so ameriške profesionalne lige NFL, NBA in MLS. Pri Skyju so še razkrili, da pobudo podpirata Manchester United in Liverpool.

Čaka se na odziv predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, ki je že večkrat izrazil nasprotovanje do uvedbe novega tekmovanja, ki bi poskrbelo, da bi najmočnejši klubi postali še bogatejši, hkrati pa bi zaigrali v zaprtem tekmovanju, kjer ne bi bilo prostora za klube iz nogometno revnejših predelov Evrope. Prihodnost bo tako vsekakor izredno zanimiva.