Baka o Mariboru: Na trenutke so bili smešni

Liga prvakov 11. Jul 201711:05 > 11:14
HŠK Zrinjski

Napetost pred prvim dvobojem 2. predkroga kvalifikacij za Ligo prvakov med Mariborm in Zrinjskim počasi narašča. Trener ekipe iz Mostarja Blaž Slišković je po zadnjem prijateljskem srečanju vijoličastih, ki si ga je ogledal v živo, veliko bolj optimističen. Obračun v sredo ob 19:00 v živo na SK 1.

Maribor je na generalki pred začetkom sezone v Ljudskem vrtu proti ruskemu Krasnodarju klonil z 0:2 in s tem pošteno ohrabril trenerja Zrinjskega Blaža Sliškovića. “Morda je malce nehvaležno to govoriti zaradi dejstva, da so igrali proti zelo kvalitetnemu nasprotniku, toda Maribor je kot ekipa, ki jo čakajo tekme v Ligi prvakov, na trenutku izgledal smešno,” je šef stroke pri aktualnem prvaku BiH dejal za Dnevni list: “Ne vem, morda so namreno izbrali takšnega nasprotnika, da ustvarijo takšno sliko, toda Krasnodar je dominiral fizično in taktično, imel je posest, priložnosti, vse. Razlika je res bila ogromna. Toda po drugi strani pride na pamet tudi misel, da bi Maribor proti enakovrednejšem nasprotniku pokazal veliko več.”

Legendarni Baka je opozoril na nekaj igralcev vijoličastih, ki bi lahko bili še posebej nevarni za vrata Zrinjskega: “So zelo disciplinirana ekipa, imajo tri ali štiri igralce, ki bi lahko pretehtali. Izmed vseh bi opozoril na Ahmedija, Albanca makedonskih korenin. Tu je tudi Dino Hotić, levičar s finim udarcem. Tavares je odigral zadnjih deset minut in se mi zdi že malce iztrošen, vendar gre za igralca poteze, ki ti lahko naredi težave. Ne verjamem, da bo začel proti nam, toda videli bomo.”

Slišković ni pozabil niti na Jasmina Mešanovića, ki je še do nedavnega navduševal navijače Zrinjskega, pred začetkom priprav pa se preselil pod Kalvarijo. “Meša je odigral zadnjih deset minut in pokazal dobro igro. Očitno ima velik motiv. Verjamem, da bo začel Zahovič, ker on najbolj pogosto igra v špici in je zelo nevaren v kazenskem prostoru, toda Mešanović ima druge kvalitete, ki jih on nima. Imajo izbor, to je zagotovo, priključili so tudi nekaj mladih igralcev. Zadnje linije v primerjavi s Krasnodarjem ne bodo menjali. Zamenjali so le desnega bočnega igralca. V vseh drugih linijah so več menjali, jasno mi je, da bo začela petica (Vrhovec), ki je fizično njihov najboljši igralec.”

Nekoč eden najboljši jugoslovanskih igralcev je že nekaj minut po žrebu Mariboru pripisal vlogo izrazitega favorita, ki mu jo prepušča še naprej, a svoji ekipi po ogledu srečanja s Krasnodarjem pripisuje nekaj odstotkov več možnosti za napredovanje. “Sem bolj zadovoljen kot sem bil. Ne bom rekel, da je strah manjši, ker straha ni bilo, boljši izraz je spoštovanje. Oni imajo še naprej desetkrat večji proračun od nas in imajo višje ambicije od tega, da izločijo Zrinjski. Toda glede na to, kaj sem videl v Mariboru, bi rekel, da sem bolj sproščen. Niso bavbav. Če sem pred tem naše možnosti v odstotkih ocenjeval na 35 odstotkov, so se te sedaj v mojih očeh povišale za deset ali petnajst odstotkov.”

Čeprav je v teh dneh živo srebro močno preseglo 30 stopinj, bodo v Mostarju pogoji za igro še bolj nečloveški. “V Mariboru je bilo ob 18:30 23 ali 24 stopinj, medtem ko jih bo v Mostarju v času tekme zagotovo 30. Nam bo vroče, njim še bolj, toda tudi mi smo se v pripravah prilagajali na specifične pogoje pa smo trening prestavili na 19:00, v čas tekme,” meni Baka in še dodaja: “Pripravljamo se za Maribor pa tudi prvenstvo. Ne glede na to, kako se konča obračun z njimi, nas tri dni po povratni tekmi v Mariboru čaka gostovanje na Koševu. Mi pa želimo na najboljši način odpreti prvenstvo, v katerega gremo z najvišjimi mogočimi ambicijami.”