SK 1 ob 20:00: Borussia je plačala hud davek, ker je ponižala Bayern

Liga prvakov 26. Nov 201415:56 > 15:58
Borussia Dortmund nocoj gostuje na Emiratih, kjer lahko z osvojeno točko potrdi prvo mesto v svoji skupini pred Arsenalom, potem ko je na prvih štirih tekmah v Ligi prvakov letos zmagala, med drugim tudi doma proti Topničarjem (2:0). Vseeno pa je forma aktualnih nemških podprvakov skrb vzbujajoča za Borussiine navijače, pa tudi ljubitelje Bundeslige nasploh … Potem, ko je četa Jürgena Kloppa v sezonah 2010-11 in 2011-12 pokorila konkurenco v nemški ligi, leta 2012 slavila dvojno krono, spomladi leta 2013 pa igrala še finale Lige prvakov, je letos Dortmund po 12. krogih Bundeslige na 16. mestu, ki ob koncu sezone zagotavlja “samo” kvalifikacije za obstanek med elito. Bizaren že podatek, da ima Dortmund po štirih tekmah v Ligi prvakov več točk, kot po 12 tekmah v prvenstvu, Klopp, arhitekt neverjetnih Borussiinih uspehov v zadnjih letih, pa je prepričan, da je težava psihološke narave. Zaostanek za četrtim Bayerjem Leverkusen in s tem Ligo prvakov je še vedno devet točk, zato so Lekarnarji še ulovljivi, je pa torkov večer petega kroga spet pokazal, zakaj Borussia ob Bayernu enostavno mora igrati v Ligi prvakov. Chelsea je v Gelsenkirchnu s 5:0 ponižal Schalke, ki je že lani sramotno izpadel proti Realu, medtem ko se je nekaj podobnega Leverkusnu pripetilo proti Parizu. Bayern in Borussia tekmecem vselej naženeta strahu v kosti, česar drugi nemški klubi v tem niso sposobni. Dortmund se je po uspehu ob koncu 90. let enkrat že sesedel in se znašel na robu bankrota in izpada v nižji rang tekmovanja, nemški navijači se vse bolj bojijo, da bi se zgodba ponovila. Potemtakem jim spet ostane samo Bayern …
BORUSSIA SE JE SESEDLA ŽE LETA 2003 … BO TOKRAT DRUGAČE?
Borussia Dortmund je naslov evropskega prvaka slavila leta 1997, ko je v finalu s 3:1 ugnala Juventus, toda šampionske ekipe ni znala zadržati. Trener Ottmar Hitzfeld se je preselil k Bayernu, Borussia pa je poizkašal korak z Bavarci držati s pregrešno dragimi nakupi, ki si jih ni mogla privoščiti, povečinoma pa so bili še zgrešeni. Prejšnje klubsko vodstvo je zagrešilo serijo napak. Sead Kapetanović, Marcio Amoroso, Fredi Bobic, Juan Fernandez, Victor Ikpeba in Rene Schneider … To je samo nekaj imen, za katera so pri Borussii odšteli pravo bogastvo, a so vsi po vrsti pogoreli, klub pa je po osvojenem naslovu prvaka z Mattiasom Sammerjem leta 2002 potonil v povprečju. Leta 2004 je bila Borrussia v tako hudih finančnih težavah, da ji je denar posodil celo Bayern (3 milijone evrov), da bi ji pomagal obstati med elito, saj si ni želel izpada enega redkih tradicionalnih tekmecev.
KAJ SE BO ZGODILO, KO ODIDE ŠE REUS?
Navijači Borussie se bojijo, da se zgodovina ponavlja; klub je sicer v zadnjih letih finančno veliko bolj stabilen, zato ponoven bankrot ni verjeten. Uspehi Marca Reusa & Co. so do vrha napolnili klubsko blagajno, skrbijo pa okrepitve, ki niso upravičile odštetega denarja. Ciro Immobile, Henkrikh Mkihtaryan in Sokratis so tri imena, ki svoje cene še niso dokazala na igrišču. Seveda slabim rezultatom botrujejo tudi odhodi nogometašev; prva zvezdnika Mario Götze in Robert Lewandowski sta odšla k Bayernu, zdaj naj bi bil na tej poti še Marco Reus. Ni malo tistih, ki so prepričani, da odhod Reusa pomeni tudi konec te generacije Borussie. Klopp se s tem ne strinja in poizkuša vedno znova najti novo formulo za uspeh. Doslej mu je to praviloma uspevalo, zdaj pa je pred najtežjim izzivom v karieri. Kako bo izgledal Dortmund brez Reusa, bomo videli že nocoj, saj se je Nemec na prvenstveni tekmi proti Paderbornu poškodoval in letos ne bo več igral. 
WATZKE: BAYERNA NIKOLI NE BI SMELI PONIŽATI
Borussiinemu športnemu direktorju Hansu Joachimu Watzkeju je povsem jasno, da z Bayernom ne more tekmovati. Še vedno pa je z Bavarci v medijski vojni, ker slednji Borussii “krade” igralce. O Götzeju in Lewandowskem je bilo v preteklosti že prelito na tone črnila, v Bayernu pa je pred meseci na glas izrazili zanimanje tudi za Reusa. Že Klopp je odvrnil, da se bo Bavarcem njihov odnos nekoč maščeval, Watzke pa zdaj že obupuje. Prepričan je, da Dortmund plačuje svoj davek, ker je leta 2012 v finalu nemškega pokala Bayern razbil s 5:2. “Takrat smo zabili dva gola preveč. Morali bi zmagati samo s 3:2. Ujezili smo jih, ko smo jim zabili pet golov. Zdaj so nam pokazali svoje neusmiljenje,” je za klubsko uradno spletno stran povedal Watzke.

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images