UEFA: Brez VAR-a tudi v naslednji sezoni lige prvakov

Liga prvakov 26. Feb 201817:59 > 18:14
Matthias Hangst/Getty Images

Evropska nogometna zveza (Uefa) je pod vodstvom Aleksandra Čeferina v Bratislavi izvedla še en kongres.

Kongres v Bratislavi so zaznamovali zeleni kartončki oziroma soglasna podpora pri glasovanju o temah z dnevnega reda. Med drugim so na kongresu obelodanili denarne nagrade za udeležence evropskega prvenstva 2020, ki bodo tako kot prihodki zveze rekordni.

FIFA smatra da je VAR prihodnost svetovnega nogometa in ga namerava koristiti že v Rusiji letos poleti. Eden najvplivnejših mož v svetu nogometa Aleksandar Čeferin je na kongresu povedal, da okoli tega sistema opaža preveč zmede: “Ne smemo hiteti z odločitvami, ki niso niti jasne. Občasno vidim veliko zmede, toda to ne pomeni, da sem proti temu ali da se ne bo zgodilo.” Najprej želi sodnike naučiti uporabljati videopomoč, preden jo dejansko začnejo uporabljati: “Mislim, da ni poti nazaj, ampak najprej moramo sodnike primerno izobraziti. Nihče natančno ne ve, kako deluje, kar je lahko velika težava. Torej poglejmo, kaj se bo zgodilo na SP-ju, potem pa se bomo odločili.”

Med drugim so na kongresu objavili denarne nagrade za udeležence evropskega prvenstva 2020, ki bodo tako kot prihodki zveze rekordni.

EP 2020 bo v 12 mestih. Sodelovalo bo 24 ekip, ki bodo odigrale 51 tekem. Na voljo bo rekordnih tri milijone vstopnic (te bodo šle v prodajo junija 2019), turnir ob 60-letnici Uefe pa naj bi si ogledalo 6,2 milijarde televizijskih gledalcev. Kot je pojasnil generalni sekretar Uefe Theodore Theodoridis, je cilj Uefe nekaj čez dve milijardi evrov prihodkov s tega turnirja.

Bogato bodo nagrajene tudi ekipe, ki se jim bo uspelo prebiti na EP. Skupni nagradni sklad za EP 2020 je 371 milijonov evrov. Za primerjavo – na prejšnjih štirih je bil 129 milijonov leta 2004, 184 milijonov 2008, 196 milijonov 2012, na EP-ju 2016, ko je nastopilo osem ekip več, pa že 301 milijon evrov. Nov sklad pomeni, da bo vsaka udeleženka dobila najmanj 9,25 milijona evrov oziroma 1,25 milijona več kot prej. Evropski prvak bo lahko skupaj z drugimi predpisanimi zneski za EP 2020 zaslužil 34 milijonov evrov.