Čeferin: VAR še ni pripravljen na ligo prvakov

Liga prvakov 18. Apr 201814:55 > 15:02
Getty Images/Milos Bicanski

Predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksander Čeferin je v pogovoru za italijanski športni časopis La Gazzetta dello Sport dejal, da videonadzornega sistema VAR v evropskih tekmovanjih zagotovo ne bo pred sezono 2019/20.

Aleksander Čeferin je razkril, da bi lahko VAR uporabljali tudi na evropskem prvenstvu leta 2020, predsednik Uefe pa opozarja, da je pri uvajanju nove tehnologije vselej potreben tehten premislek.

VAR v tej sezoni testirajo v nemški Bundesligi, italijanski Serie A in portugalski Primeiri, španska La Liga pa naj bi ga uvedla v prihodnji sezoni.

Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je VAR uporabila na nedavnem svetovnem klubskem prvenstvu in znova poskrbela za razprave med privrženci nogometa. Eni so mnenja, da so tekme z uvedbo tehnologije bolj poštene, saj sodnikom dopuščajo spremembe napačnih odločitev, drugi pa trdijo, da s tem nogomet izgublja privlačnost, pogoste prekinitve za ogled posnetkov pa bi lahko uničile žar nogometne igre.

V ligi prvakov bi videonadzorni sistem VAR lahko uvedli v sezoni 2019/20. Na tekmah v Nemčiji in Italiji ter na tekmah angleškega pokal FA je bilo v tej sezoni že nekaj zelo ‘zabavnih’ dogodkov na račun tega novega nadzornega sistema. V interesu Uefe je, da poiščemo ustrezne rešitve v tej smeri,” je dejal Čeferin.