Cretu z nebeškim skokom Maribor popeljal v 3. krog

Liga prvakov 31. Jul 201921:37 > 21:46
NK Maribor/Facebook

Nogometaši Maribora so v Stockholmu v podaljšku že zaostajali s 3:1, nato pa je Alexandru Cretu v 117. minuti zadel za uvrstitev 3. predkrog lige prvakov.

AIK je tekmo začel odločno in hitro pritisnil na obrambo Maribora. Švedi so bili za pritisk nagrajeni že v 4. minuti, ko je prednost vijoličastih s prve tekme izničil Per Karlsson. Gostitelji so nato umirili igro in pretili iz protinapadov. V 19. minuti je bil v nevarnem naletu Chinedu Obasi, ki je zapretil še šest minut kasneje, ko ga je zaustavil Pirić. Prav Obasi je nato staknil poškodbo in zelenico zapustil po dobre pol ure igre. Odhod Nigerijca z igrišča je AIK-ju spodrezal krila, Mariborčani pa so postajali vse nevarnejši. Do konca prvega polčasa je bil najnevarnejši Rok Kronaveter, čigar poskus je čez prečko poslal Oscar Linner. Ob koncu prvega dela so si po predložku Kronavetra proti Ivkoviću gostitelji skoraj zabili avtogol, a je bil Linner na golovi črti dovolj priseben.

Maribor je v drugi polčas vstopil podobno kot AIK v tekmo. Že v 48. minuti je sprožil Tavares, žoga pa se je odbila do Andreja Kotnika, ki je z volejem dosegel prvenec v vijoličastem dresu. Gostitelji so nato znova napadli in povedli po dobri uri igre, ko je s prostega strela za pravo mojstrovino poskrbel izkušeni Sebastian Larsson. Zdelo se je, da bi lahko Pirić bolje posredoval. Do konca rednega dela srečanja je bil mariborski vratar na delu še ob poskusu Goitoma, Mariborčani pa so se zadovoljili z izidom in tekmo odpeljali v podaljšek.

Na začetku podaljška je sledil šok za slovenske prvake. AIK je po podaji Aduja povedel s 3:1, napako Milca in Pirića je pred vrati izkoristil Tarik Elyounoussi.

Trener Maribora Darko Milanič je nato svoje fante poslal v napad, a so se gostitelji dolgo uspešno branili. V drugem delu podaljška je imel v 114. minuti sijajno priložnost Mešanović, ki pa ga je zaustavil Linner. V 117. minuti pa je Maribor vendarle prišel do gola za napredovanje. Po kotu je v sredino podal Viler, Cretu pa je z glavo poslal žogo v gol tik ob levi vratnici. AIK je do konca tekme sicer iskal četrti gol, a je obramba Maribora zdržala in slavje vijoličastih v švedski prestolnici se je lahko začelo.