Tarča na Samirju Handanoviću. Kakšna je resnica?

Liga prvakov 2. Mar. 20227:00 > 10:463 komentarji
Delite:
FOTO: Guliverimages.

Milanski Inter je v zadnjem času v rezultatski krizi. Mnogi so za enega glavnih krivcev za slabe rezultate v zadnjem mesecu označili kapetana moštva, slovenskega vratarja Samirja Handanovića. Preverili smo, ali je to res.

Interju, ki v Italiji brani naslov, je šlo vse do začetka prejšnjega meseca in zaključka velikega milanskega derbija kot po maslu. Na vseh treh frontah, na katerih nastopa, je zmagoval in se v četrtem poskusu prebil tudi v izločilne dele lige prvakov.

Potem je z dvema ekspresnima goloma, v polno je meril v 75. in 78. minuti, francoski veteran Olivier Giroud Milanu prinesel preobrat in zmago z 2:1.

Sledila je zmaga v pokalu nad Romo z 2:0, nato pa tri prvenstvene tekme brez zmage. Remi v Neaplju z 1:1, domači poraz proti Sassuolu z 0:2 in nazadnje remi pri Genoi brez golov.

Inter je v nekaj tednih zapravil šest točk prednosti pred najbližjima zasledovalcema, Napoliju in Milanu, in s prvega zdrsnil na tretje mesto lestvice. Resda ima od vodilnih, ki sta na vrhu s 57 točkami, ob dveh točkah tudi tekmo manj, toda rezultatski padec Milančanov je očiten.

To dokazuje tudi poraz na San Siru z 0:2 proti Liverpoolu na prvi tekmi osmine finala lige prvakov.

Včerajšnji remi na prvi tekmi polfinala pokala proti Milanu sicer ni slab rezultat, a za Inter, ki je pred tem redno zmagoval, je bila to še peta tekma brez zmage v nizu.

FOTO: Guliverimages.

Hude kritike na eni, besede podpore na drugi strani

Dobršen del navijačev, sploh na družabnih omrežjih je nekdanji dolgoletni slovenski reprezentant na udaru že dlje časa, je ob slabih rezultatih prst uperil proti Samirju Handanoviću. V zadnjem času, po nekaj ne najboljših posredovanjih, so po Handanoviću udarili še mediji.

Šlo je celo tako daleč, da so se oglasili najzvestejši navijači Interja. “Ne skrbi zanje, Curva Nord (severna tribuna, na kateri je na tekmah Interja nastanjena njegova navijaška skupina, op.p.) je s tabo,” so se s transparentom, ki so ga izobesili pred klubskim trening centrom, na stran svojega kapetana postavili pri navijaški skupini Interja.

“Navijači si zaradi poraza želijo zvaliti krivdo nanj, ampak on ni pravi naslov. Morda res ni več tako dober, kot je bil, toda še zdaleč ni slab. Nekoč bi ga ocenil z oceno 10.0, danes pa z 8.5. Še vedno je superioren in eden najboljših vratarjev v Italiji,” pa je Handanoviću v bran stopil tudi legendarni nekdanji italijanski vratar Gianluca Pagliuca.

Podobno kot svetovni podprvak z Italijo leta 1994 so v italijanskih medijih o Handanoviću govorili še številni pomembni akterji italijanskega nogometa, nekdanji vezist Interja Alessandro Bianchi, nekdanji vratar Lazia Fernando Orsi, nekdanji vratar Interja Tommaso Berni in še nekateri drugi. Imajo prav?

Samir Handanović v tej sezoni:

Italijansko prvenstvo:

Tekme: 26

Prejeti zadetki: 22

Obrambe: 70

Odstotek obramb: 76%

Liga prvakov:

Tekme: 7

Prejeti zadetki: 7

Obrambe: 10

Odstotek obramb: 59%

Italijanski pokal:

Tekme: 2

Prejeti zadetki: 0

Obrambe: 4

Odstotek obramb: 100%

Italijanski superpokal:

Tekme: 1

Prejeti zadetki: 0

Obrambe: 1

Odstotek obramb: 100%

Skupaj:

Tekme: 36

Prejeti zadetki: 30

Obrambe: 85

Ne slab, po nekaterih parametrih celo najboljši v Italiji

Handanović je v tej sezoni resda naredil nekaj napak, v očeh širše javnosti pa je tarča postal tudi zaradi domnevne anemičnosti med vratnicama (na nekaj tekmah je žogo le s pogledom pospremil v gol), toda številke pravijo, da ni prav nič slabši, kot je bil do zdaj.

Glede na prejete zadetke, na 26 tekmah jih je prejel 22, v prvi italijanski ligi Handanović zaostaja le za Davidom Ospino iz Napolija.

Upoštevajoč izračunane pričakovane zadetke, pa je celo na vrhu. Inter bi “moral” v tej sezoni v italijanskem prvenstvu prejeti 26,43 gola, kar pomeni, da je Handanovićev indeks +4,43.

Tako dobrega v Italiji nima nihče. Drugi na tej lestvici, vratar Juventusa Wojciech Szczesny, z indeksom +2,90 precej zaostaja.

Najboljši italijanski klubi glede na razmerje med prejetimi in pričakovanimi goli:

+4,43 Inter (22 prejetih/26,43 pričakovanih prejetih golov)

+2,9 Juventus (25 prejetih/27,90 pričakovanih prejetih golov)

+2,29 Napoli (19 prejetih/21,29 pričakovanih prejetih golov)

+2,21 Sassuolo (45 prejetih/47,21 pričakovanih prejetih golov)

+0,96 Venezia (47 prejetih/47,96 pričakovanih prejetih golov)

Njegova forma je dobra in predvsem konstantna

Po oceni Sofascora je Handanović s povprečno oceno 7,04 trenutno peti najboljši vratar prve italijanske lige.

Tisti, ki ga rinejo skozi izhodna vrata Interja, so prepričani, da je prestar – letos poleti bo dopolnil že 38 let -, a številke kažejo, da je njegova forma še naprej na isti ravni, kot je bila v zadnjih letih.

S povprečno oceno 6,97 algoritma Sofascora, upoštevajoč vsa tekmovanja, je njegova zdajšnja sezona celo tretja najboljša od leta 2015, odkar to podjetje, ki se ukvarja z obdelavo statističnih podatkov, analizira prvo italijansko ligo.

Tudi statistika prejetih golov in povprečja obramb na tekmo je zelo primerljiva s prejšnjimi leti. Konstantna.

Prihodnost precej bolj jasna, kot je bila pred nekaj tedni

Handanovićeva prihodnost je sicer negotova. Po desetletju nenehnega branjenja vrat Interja mu pogodba s poletjem poteče. V klubu naj bi mu bili pripravljeni ponuditi novo in naj bi se že začeli dogovarjati o podaljšanju za vsaj sezono, če ne več.

Pogodba bo precej slabša od zdajšnje, ko na leto v žep pospravi 3,5 milijona evrov. Inter bojda ponuja 1,5 milijona, Handanović naj bi se bil pripravljen z njegovimi pogajalci “najti” nekje vmes.

Toda še precej bolj kot denar naj bi Handanovića zanimala vloga v moštvu. Poleti namreč iz Ajaxa po izteku pogodbe prihaja Kamerunec Andre Onana, ki naj bi bil rešitev za prihodnost.

Medtem ko se je še pred meseci zdelo, da bo med vratnicama Interja prišlo do menjave, je zdaj vse bolj jasno, da se Handanović ne bo dal kar tako.

Mnogi v Italiji – sploh zgoraj našteti, ki so Handanoviću stopili v bran – verjamejo, da se bo moral 25-letni Afričan za svoje mesto pošteno potruditi.

V zadnjih letih med najboljšimi na svetu

Glede na to, koga želi Onana, ki, mimogrede, za Ajax v tej sezoni sploh ne brani, iz moštva Interja izriniti, ne čudi, da je tako.

Handanović, čigar jeziček na tehtnici utegne predstavljati tudi velik profesionalizem, pozitiven vpliv na soigralce in seveda podpora navijačev, se je ravno na zadnji tekmi v Genovi s 541. nastopom izenačil z Robertom Mancinijem na osmem mestu po številu nastopov v prvi italijanski ligi.

Že 15 let je v najboljši nogometni ligi aktualnih evropskih in štirikratnih svetovnih prvakov eden najboljših vratarjev. Trikrat, v letih 2011, 2013 in 2019 tudi uradno najboljši.

Več takšnih nazivov ima v Italiji le legendarni Gianluigi Buffon.

Ne samo v Italiji, Handanović je med najboljšimi tudi na svetu.

Dvakrat je bil med nominiranci za nagrado Jašin, ki jo najboljšemu vratarju ob robu zlate žoge podeljuje France Football. Med deseterico najboljših vratarjev na svetu, torej. To se ni zgodilo pred desetletjem, ampak v letih 2019 in 2021.

Leta 2020, ko zaradi pandemije podelitve ni bilo, je bil Handanović izbran za najboljšega vratarja v ligi Europa. V tej je z Interjem prišel vse do finala, a potem izgubil.

Končno je začel osvajati tudi lovorike

Čakanje na sploh prvo lovoriko v karieri je trajalo še leto dlje, potem pa je lani dobil kar dve. Osvojil je prvenstvo in še superpokalno lovoriko.

V tej sezoni je v igri še za vse tri preostale lovorike. V prvenstvu, v pokalu in nenazadnje tudi še v ligi prvakov, čeprav bo po milanskih 0:2 proti Liverpoolu na Anfieldu zagotovo težko nadoknaditi …

Handanović se je v delu širše italijanske nogometne javnosti morda res znašel na hudem udaru, a tiste, ki odločajo o njegovi prihodnosti, precej bolj zanimajo številke. Te pa pravijo, da njegova forma ni padla.

Handanovićeva era se kar ne konča. Velika kariera bo verjetno dobila novo nadaljevanje.

Statistika Samirja Handanovića od sezone 2015/16:

*upoštevana so vsa, domača in evropska tekmovanja

Komentari

Vaš komentar