Mahrez: rojen v mestu nasilja, danes sanja Ligo prvakov

Liga prvakov 6. Maj 202111:25 0 komentarjev
Riyad Mahrez
Laurence Griffiths/Getty Images

Riyad Mahrez se je rodil v Sarcellesu, mestu poznanem po nasilju, trgovini z drogo, prostituciji in umori. Navkljub vsem težavam Mahrez danes pri 30-letih živi svoje sanje.

Ravno Riyad Mahrez ima največ zaslug za prvo uvrstitev Manchester Cityja v finale Lige prvakov. Alžirec je dosegel tri od štirih zadetkov sinje-modrih na dveh tekmah proti PSG-ju. Na Parku princev je zadel skozi živi zid, na Etihadu je bil ob pravem času na pravem mestu in dosegel morda celo najpomembnejša zadetka za City v letošnji sezoni in morda tudi celotni zgodovini.

Mahrez se je rodil v Sarcellesu, mestu z okoli 60 tisoč prebivalci, ki leži 15 kilometrov od Pariza, njegove glavne značilnosti pa so trgovina z drogo, prostitucija in umori. Njegov oče je Alžirec, mati pa ima korenine iz Alžirije in Maroka. V nogomet je bil zaljubljen od malih nog, čeprav so mu prvi trenerji govoril, da zaradi svoje konstitucije v nogometu nikoli ne bo uspel. Težko bi se bolj zmotili …

Njegov največji navijač je bil oče, ki ga je spremljal na vseh tekmah, a na žalost za posledicami srčnega napad umrl, ko je Mahrez štel vsega 15-let. Riyad se kljub težkemu udarcu ni predal, temveč še več časa preživel na treningu, kar se mu je hitro obrestovalo. “Ne vem, ali sem se takrat zresnil, toda po smrti očeta so se stvari premaknile naprej. Morda sem v glavi želel več,” je dejal v enem izmed intervjujev.

Po dobrih predstavah se je pridružil Quimperju, kjer so nanj postali pozorni skavti PSG-ja in Marseilla, toda Mahrez je raje izbral Le Havre. Hitro se je iz druge ekipe prebil v prvo, veliko priložnost pa dočakal leta 2014, ko je za pol milijona evrov odšel v Leicester, ki je takrat igral v Championshipu.

Mahrez je v drugi sezoni pri lisicah spisal eno od najlepših zgodb v sodobnem nogometu, ko je skupaj s soigralci šokiral svet in slavil v Premier ligi. Ekipi, ki so ji napovedovali boj za obstanek, je prehitela Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea in ostale angleške velikane. Za najboljšega igralca sezone je bil izbran Mahrez, ki je King Power stadion za 68 milijonov evrov odškodnine zamenjal za Etihad. “Prišel sem, da bi osvojil Ligo prvakov,” je dejal takrat, danes je le še korak oddaljen od velikega cilja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!