Sodišče Čeferina udarilo po prstih, UEFA vrača udarec

Liga prvakov 28. Sep 20219:53 > 11:06 1 komentar
Foto: Guliverimage

Disciplinska komisija Evropske nogometne zveze (Uefa) je sinoči ustavila disciplinski postopek proti Barceloni, Real Madridu in Juventusu zaradi njihove vpletenosti v ustanovitev kontroverzne superlige.

Madridsko sodišče je minuli teden odločilo, da mora Uefa zaustaviti postopek in krovna evropska organizacija je v ponedeljek to tudi storila.

Vodilna zveza evropskega nogometa je pozno v ponedeljek sporočila, da so po odločitvi pritožbene komisije “postopki proti klubom nični, kot da postopek nikoli ni bil odprt”.

To je zadnje poglavje v aferi, ki je spomladi svet nogometa obrnila na glavo. Omenjeni trije klubi, Real Madrid, Barcelona in Juventus, so bili med 12 ustanovitelji, ki so aprila s svojim predlogom za elitno odcepljeno ligo povzročili razburjenje.

Guliverimages

Brez terjatve plačila

Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Milan, Inter in Atletico Madrid so hitro odstopili od projekta, ko je ideja o superligi povzročila veliko ogorčenje navijačev in drugih klubov, Real, Barcelona in Juventus pa so vztrajali s podporo tekmovanju, ki bi teoretično “zamenjalo” Uefino ligo prvakov.

Uefa je uvedla disciplinski postopek proti trojici zaradi “morebitnih kršitev pravnega okvira Uefe”, in obenem dodala, da od preostalih devetih klubov “ne bo terjala plačila”.

Uefa in Superliga, vsaka na svoji strani.

UEFA se ne bo pustila “preigravati”

Potem ko so se že junija postopki proti trojici začasno ustavili zaradi pravnih bitk Uefe z madridskim sodiščem, jih je zdaj Uefa opustila. Obenem pa je napovedala, da bo nadaljevala bitko.

“Uefa bo še naprej izvajala vse potrebne ukrepe, strogo v skladu z nacionalno zakonodajo in zakonodajo EU, da bi zaščitila interese Uefe in vseh deležnikov v nogometu,” so še zapisali pri Uefi.

Sodnik, ki je uredil zaustavitev disciplinskega postopka, se imenuje Manuel Ruiz de Lara. UEFA je že sprožila postopek, po katerem ga bodo skušali iz odločanja o nadaljnjih postopkih odstraniti.

“Mednarodna nogometna zveza je vložila predlog za izločitev sodnika, ki vodi tekoči postopek, saj meni, da so v tem postopku pomembne nepravilnosti,” so sporočili s krovne nogometne organizacije na stari celini.

UEFA se je pritožila tudi na višje pritožbeno sodišče v Madridu.