Olimpija po mučenju in enajstmetrovkah vendarle naprej

Evropa 29. Jul 202121:06 > 30. Jul 2021 11:24
Maltežani so se doma izkazali za zahtevne tekmece.

Nogometaši ljubljanske Olimpije so na povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo v gosteh po enajstmetrovkah premagali Birkirkaro s 5:4. Po rednem delu in podaljških je bilo 1:0 za Maltežane. Ljubljančani so na prvi tekmi zmagali z 1:0.

Ljubljančani na Malti niso navdušili, tako kot tudi ne domača ekipa, ki pa ji je vendarle uspelo izsiliti dodaten igralni čas in enajstmetrovke. Pri streljanju z bele pike pa so bili bolj zbrani zeleno-beli in si priigrali 3. krog, v katerem se bodo merili proti makedonskemu Škupiju ali portugalski Santa Clari. Zelo verjetno proti slednji, ki je že v gosteh na prvi tekmi slavila s 3:0.

Ekipi v prvem polčasu v hudi pripeki nista navdušili. Ljubljančani so imeli na voljo več prekinitev in v prvih 25 minutah tudi več resnejših strelov, a Daniela Fernandesa niso premagali. V šesti minuti je slednji obranil strel po prodoru Save Petrova po levi strani v kazenski prostor, v 17. minuti je Mustafa Nukić žogo z volejem iz bližine poslal malce čez gol, isti igralec pa je v 24. tudi zadel vratnico, a iz prepovedanega položaja.

V 27. minuti pa so Maltežani povedli. Antonio Delamea Mlinar je 20 metrov od svojih vrat naredil prekršek, s prostega strela pa je nato Diego Venancio žogo poslal v levi zgornji kot vrat vratarja Nejca Vidmarja za vodstvo z 1:0. To je bila tudi zadnja resna akcija prvega dela.

V drugem polčasu je v 57. minuti Svit Sešlar prišel do odprtega strela v kazenskem prostoru, toda žogo poslal čez gol. V 78. minuti so Ljubljančani znova prišli do obetavnega položaja za strel, na desni strani kazenskega prostora je sprožil Aldair Djalo, toda Fernandes je bil na mestu.

Že v sodniškem dodatku je Sešlar v kazenskem prostoru prišel do nove priložnosti, a je spet streljal previsoko, to pa je bila zadnja priložnost rednega dela, tako da je sledil podaljšek. V prvem delu tega ni bilo prave nevarnosti za ena ali druga vrata, izjema je bila priložnost Olimpije tik pred koncem prvega dela, ko je Uroš Korun poskusil ob drugi vratnici, a je Fernandes preprečil veselje Olimpijinemu branilcu. V drugem delu podaljška pa prave priložnosti ni bilo, tako da so sledile enajstmetrovke.

Pri teh sta bili obe ekipi v prvih štirih serijah zanesljivi, v peti pa je slab strel Paula Mbonga obranil Vidmar. Odločilni gol je dosegel Aldair Djalo.

Birkirkara – Olimpija 1:1 po enajstmetrovkah /1:2/

Stadion Centenary, sodniki: Van Driessche, De Neve in Monteny (vsi Belgija).
Strelec: 1:0 Venancio (27.).
Birkirkara: Fernandes, Pepe, Carniello, Attard, Zamit, Yankam (od 106. Bezzina), Venancio, Bonanni (od 79. Scicluna), Macedo (od 90. Aguirre), Montebello (od 95. Mbong), Falcone (od 101. Briffa).
Olimpija: Vidmar, Gliha (od 56. Pavlović), Delamea Mlinar, Korun, Boakye (od 106. Andrejašič), Tomić, Kapun (od 66. Elšnik), Petrov (od 56. Kurež), Sešlar (od 106. Ostrc), Aldair Djalo, Nukić (od 95. Špehar).
Rumeni kartoni: Pepe, Yankam, Aguirre, Briffa; Delamea Mlinar, Aldair Djalo, Korun.
Rdeči karton: /.

Potek tekme

Olimpija se je uvrstila v tretji krog. Po enajstmetrovkah so slavili s 5:4. Z bele točke so bili Ljubljančani nezgrešljivi.

KONEC PODALJŠKA. NA VRSTI SO ENAJSTMETROVKE.

105. minuta: lepa priložnost za Olimpijo. Z glavo je streljal Korun, mreža Maltežanov pa se zopet ni zatresla.

KONEC REDNEGA DELA TEKME.

91. minuta: lepa priložnost za Sešlarja, ki se je dobro znašel v kazenskem prostoru, a žogo poslal visoko preko gola.

VIDEO: Priložnost za Aldaira v 78. minuti.

78. minuta: nova priložnost za Olimpijo. Z roba kazenskega prostora je sprožil Aldair, maletški vratar pa je znova uspel odbiti žogo.

57. minuta: priložnost za Olimpijo, ki pa je ostala neizkoriščena. Po prodoru Kureža je sprožil Sešlar, a meril je prek vrat.

ZAČETEK DRUGEGA POLČASA!

KONEC PRVEGA POLČASA: vodstvo Birkirkare z 1:0.

VIDEO: Gol Maltežanov za vodstvo proti Olimpiji.

27. minuta: Gol. Šok za Ljubljančane. Po prekršku Antonia Delamea Mlinarja je prosti strel izvrstno izvedel Venancio.

VIDEO: Priložnost za Petrova

7. minuta: Velika priložnost za Petrova, ki je prišel sam proti malteškim vratom, a vratar domačih je strel ubranil.

ZAČETEK TEKME NA MALTI!

Začetni postavi: 

Birkirkara: Fernandes; Attard, Carniello, Pepe; Perdigao, Bonanni, Venancio, Yannick, Zammit; Falcone, Montebello.

Olimpija: Vidmar; Boakye, Korun, Delamea Mlinar, Gliha; Kapun, Tomić; Aldair, Sešlar, Petrov, Nukić.