Šimundža: “Igrati v Evropi pomeni veliko odgovornost”

Evropa 13. Avg 202110:06 > 10:10 0 komentarjev
Slavje nogometašev Mure po zmagi v Vilni. Foto: NŠ Mura / Twitter

Aktualni slovenski prvak Mura je postal šele druga ekipa iz Prve lige, ki bo tekmovala v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Tekmi s Sturmom iz Gradca bosta odločili, ali bodo Prekmurci igrali v evropski ligi ali v konferenčni ligi. Nastop v prvi prinaša 3,6 milijona evrov finančne nagrade, tekmovanje v drugi pa 3 milijone v klubski blagajni, ki so po uspehu v Litvi že zagotovljeni.

“Za nami je zelo zelo težka tekma z zahtevnim nasprotnikom na zahtevnem igrišču. Z malo sreče smo prišli do želenega cilja,” je v prvi izjavi za javnost dejal strateg črno-belih Ante Šimundža.

Mura je po domačem remiju gostovala v Vilni na stadionu LFF, ki ima umetno travo. Edini zadetek na tekmi je po nekaj sreče že v 12. minuti dosegel Žiga Kous. Litovci so šele v drugem delu pritisnili, a Matka Obradovića niso uspeli premagati.

“V prvih 10, 15 minutah smo pričakovali visok pritisk domačih, a smo odigrali fantastično. V prvem polčasu jim nismo pustili priti do priložnosti, bili so zelo ‘sterilni’. Mi smo igrali na pričakovani ravni in si ustvarjali nevarne položaje, tega nam je v drugem delu manjkalo. Žalgiris je pokazal, da niso slučajno najboljša ekipa v Litvi, tako da verjamem, da bodo slej ko prej tudi oni prišli do cilja, ki smo ga mi dosegli,” je bil zadovoljen Šimundža.

Krivulja uspehov še naprej navzgor

Čeprav tega ni želel uporabiti kot izgovor, pa se je Murašom zagotovo poznalo, da niso vajeni igrati tekem na umetni travi. “Že pred tekmo nismo dajali veliko pozornosti umetni travi, saj na to nimamo vpliva. Razlika z naravno zagotovo je, kar se je pokazalo v drugem polčasu. Fantje so opravili fenomenalno delo, dosegli smo želeni, nepostavljeni cilj.”

Šimundži je tako po Mariboru uspelo v evropska tekmovanja pripeljati še Muro. Prekmurski klub, ki šele četrto sezono znova nastopa med prvoligaši, je tako po osvojenem pokalu in državnem prvenstvu dosegel nov vrh uspehov. Po Mariboru (liga prvakov 99/00, 14/15, 17/18 in evropska liga 11/12, 12/13 in 13/14) bo Mura postala šele drugi slovenski klub z nastopi v skupinskem delu evropskih tekmovanj.

Ante Šimundža je v evropska tekmovanja po Mariboru popeljal še Muro. Foto: Jure Banfi

Konferenčna ali evropska liga? Odločal bo Sturm

“To pomeni, da kot ekipa predstavljamo državo Slovenijo in mesto Mursko Soboto na evropskem zemljevidu. Obenem gre tudi za veliko odgovornost, pričakujem veliko podpore tudi s strani Nogometne zveze Slovenije. Verjamem, da bo to še dodatno spodbudilo naše odlične navijače,” se zgodovinskega uspeha zaveda Šimundža.

Odločitev, ali bo Mura nastopala v evropski ligi ali v novoustanovljeni konferenčni ligi, bosta dali tekmi s Sturmom iz Gradca v četrtem krogu kvalifikacij. “Priprava bo nekoliko lažja, saj smo sosedje. Oni poznajo nas, mi pa njih. Neznank na teh dveh tekmah ne bo,” je še dejal 49-letni strateg iz Maribora.

Prva tekma z Avstrijci bo prihodnji četrtek, 19. avgusta, na Fazaneriji (ob 20. uri), povratna pa teden dni kasneje (26. avgusta ob 21. uri) na stadionu Merkur-Arena v Gradcu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!