Slovenski glas o Žalgirisu in predsednici, ki sanja Evropo

Evropa 4. Avg 202117:00 > 17:24 0 komentarjev
Nogometaši Žalgirisa ob proslavi naslova prvaka novembra lani. FOTO: Guliverimages.

O Žalgirisu, naslednjem evropskem nasprotniku Mure, smo se pogovarjali z donedavnim članom najuspešnejšega kluba v zgodovini litovskega nogometa, Klemnom Bolho. "Zanimivo je, da je na čelu kluba predsednica. Zraven je že več kot deset let in pravi, da bo ostala, dokler Žalgiris ne bo zaigral v skupinskem delu lige Europa," je zanimivost o klubu iz Vilne predstavil zdajšnji branilec Aluminija, ki prednost daje Muri.

Žalgiris, s katerim se bo Mura jutri v Fazaneriji pomerila v prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za Ligo Europa – če bo uspešna, si bo zagotovila vsaj skupinski del Konferenčne lige –, je klub z bogato tradicijo. Ustanovljen je bil daljnega leta 1947. Ne v Kaunasu, od koder prihaja sloviti košarkarski klub z istim imenom, ampak v Vilni, glavnem mestu Litve s skoraj 600 tisoč prebivalci.

Tako kot košarkarski tudi nogometni Žalgiris iz Vilne prisega na zeleno-bele barve, a vedno ni bilo tako. Na začetku, ko je najprej nosil ime Spartak, potem pa Dinamo (Žalgiris je postal leta 1962), so bile klubske barve sprva rdeča, nato pa modra in tudi oranžna. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so tudi pri nogometnem Žalgirisu posvojili zeleno-bele barve.

V času Sovjetske zveze je klub nastopal tudi v takratni najmočnejši tamkajšnji nogometni ligi in najvišje v njej prišel leta 1987, ko je bil tretji. Po razpadu nekdanje vzhodne velesile je Žalgiris postal najboljši litovski klub. Osvojil je rekordnih osem naslovov državnega prvaka, zadnjega lani. Dvanajstkrat je bil litovski pokalni prvak, sedemkrat pa osvojil superpokal.

Litovski nogomet v svetu nima prevelike veljave. Tamkajšnja reprezentanca še nikoli ni bila niti blizu uvrstitvi na svetovno ali evropsko prvenstvo, a je v preteklosti poskrbela za nekaj zanimivih nogometnih imen. Precej takšnih se je uveljavilo prav pri Žalgirisu, ki je ustvaril nekaj največjih litovskih nogometnih legend.

Pri Žalgirisu je zrastel Arminas Narevokas, najboljši litovski igralec vseh časov ob izboru Uefe leta 2003, ki je blestel v Vilni in na Dunaju pri Austrii. Otrok Žalgirisa je tudi napadalec Valdas Ivanuskas, ki je prav tako navduševal še pri Austrii in globok pečat pustil pri nemškem HSV. Edgar Jankausas, še en Žalgirisov produkt, je na Portugalskem igral za Benfico in Porto, v Španiji pa nase opozoril kot član Real Sociedada.

Uspehi Žalgirisa:

Državni prvak (8): 1991, 1992, 1999, 2013, 2014, 2015, 2016, 2020.

Pokalni prvak (12): 1991, 1993, 1994, 1997, 2003, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018.

Superpokal (7): 2003, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2020.

Klemen Bolha: Žalgiris je litovski Maribor

Veliko kariero je naredil še en legendarni nekdanji Žalgirisov nogometaš David Šemberas. Vrsto let je navduševal v Rusiji. Prav nekdanji vezist moskovskih CSKA in Dinama je bil zaslužen, da je imela Žalgirisova zgodba pred kratkim tudi slovenski pridih. Bil je namreč športni direktor.

Klemen Bolha v dresu Žalgirisa. FOTO: Guliverimages.

“Klical me je, potem ko mi je potekla pogodba z Rudarjem. Malce sem se pozanimal, premislil in se odločil, da izziv sprejmem,” je povedal slovenski branilec Klemen Bolha, ki je bil član Žalgirisa od julija 2019 do januarja letos.

“Z Žalgirisom sem osvojil naslov prvaka, čeprav sem bil povečini na stranskem tiru. V sezoni, ki je zaradi korone trajala samo 20 tekem, sem bil rezervist. Odigral sem vsega pet tekem. Po koncu lanskega leta in izteku pogodbe se nismo uspeli dogovoriti za podaljšanje in prišel sem nazaj v Slovenijo,” je povedal zdajšnji branilec Aluminija iz Kidričevega, ki je za Žalgiris v letu in pol odigral 23 tekem in tamkajšnji klub dodobra spoznal.

“Žalgiris je glavni klub v Litvi glede na zgodovino in vse. Je največji klub v državi. Je litovski Maribor, če ga primerjam s slovenskim nogometom. V slovenski ligi bi bil verjetno pri vrhu,” je povedal 28-letni Bolha, ki pravi, da je zanimanje za nogomet v Litvi bolj slabo.

Nogomet v Litvi? V senci košarke.

“Reprezentanca in litovski klubi ne dosegajo preveč dobrih rezultatov. Suduva je bila v zadnjih letih dvakrat v play-offu za Ligo Europa, sicer pa odmevnejših rezultatov nikoli ni bilo. Nogomet je v Litvi v globoki senci košarke. To se vidi na vsakem koraku. Medtem ko ima v Litvi vsaka vas svojo košarkarsko dvorano, je z nogometnimi objekti povsem drugače. Nacionalni stadion, na katerem igra reprezentanca, nima niti pokrite tribune,” je stanje v litovskem nogometu opisal Bolha.

Stadion LFF, na katerem bo prihodnji teden gostovala Mura. FOTO: Guliverimages.

Pravi, da je s financami v litovski prvi ligi podobno kot v slovenski ligi, tudi tribune prvoligaških stadionov pa pogosto samevajo. Mura bo povratno tekmo proti tokratnemu evropskemu nasprotniku sicer igrala prav na stadionu, na katerem nastopa litovska reprezentanca, uporablja pa ga tudi Žalgiris. Stadion LFF v Vilni sprejme nekaj več kot pet tisoč gledalcev.

“V Vilni ne gre pričakovati preveč gledalcev, utegne biti pa za Muro težava umetna podlaga, na kateri igra več kot polovica prvoligašev v Litvi. V Vilni to umetno travo tudi stalno zalivajo, tako da je igrišče dvakrat hitrejše kot sicer. Pri Žalgirisu Muro jemljejo zelo resno. Pričakujem zahtevni, napeti tekmi. Glede na to, kaj je letos poleti pokazala v Evropi, nekaj prednosti vseeno dam Muri,” je glede napredovanja slovenskega prvaka optimist Bolha.

V zdajšnji ekipi Žalgirisa je seveda nekaj nogometašev, ki jih dobro pozna, a ne toliko, kot bi si mislili. Številni, ki so Žalgirisu prinesli zadnji naslov prvaka, so odšli. V Litvi prvenstvo traja od marca do decembra, tako da je zdajšnje evropsko popotovanje Žalgirisa tudi zasluga Bolhe. Nov je tudi trener. Belorusa Alekseja Bago je zamenjal Kazahstanec Vladimer Čeburin.

Ekipa? Nevaren je predvsem Francoz.

“V klubu je prišlo do številnih menjav. Prejšnji trener je dal veliko poudarka na igri, zdajšnji v ospredje postavlja rezultat. Med nogometaši izstopa predvsem francoski levi krilni napadalec Videmont, ki je res odličen nogometaš. To sem hitro ugotovil že takrat, ko sva bila soigralca, novo potrditev pa sem dobil na tekmah proti Ferencvarošu, ki sem si ju ogledal. Bil je najbolj nevaren Žalgirisov nogometaš,” je o 28-letnem Francozu Hugu Videmontu, ki je operira na levi strani Žalgirisovega napada in je prvi asistent ekipe, povedal Bolha.

Hugo Videmont v akciji z Miho Blažičem. FOTO: Guliverimages.

Na desnem krilu Žalgirisa, ki igra v sistemu 4-3-3, najdemo Ganca Francisa Kyeremeha, ki je najboljši strelec ekipe.

Za mesto v napadu se potegujejo nekdanji veliki up splitskega Hajduka 27-letni Tomislav Kiš, ki je pred leti kratek čas igral tudi v Zavrču, 32-letni Slovak Jakub Sylvester in še en Hrvat, nekdanji napadalec zagrebškega Dinama Josip Tadić, ki šteje 33 let.

Najbolj spoštovanja vreden nogometni življenjepis v ekipi Žalgirisa ima zagotovo Ogenyji Onazi, nekdanji član Lazia, ki je za Rimljane igral vrsto let in odigral več kot sto tekem v prvi italijanski ligi.

Izkušeni 37-letni bočni branilec Salius Mikoliunas je kapetan Litve in Žalgirisa. V vrstah Žalgirisa je še nekaj litovskih reprezentantov, mladi Karolis Uzela. Vezist Ovidijus Verbickas, vratar Edvinas Gertmonas

Klub vodi predsednica, ki je zaljubljena v nogomet

Morda najbolj zanimivo ime pa najdemo prav pri vrhu kluba. V nogometu se namreč ne dogaja pogosto, da klub vodi predsednica. Pri Žalgirisu je to 47-letna Vilma Venslovaitiene, uspešna in bogata poslovna ženska, ki je zaljubljena v nogomet.

Vilma Venslovaitienė pozira tudi ob novih okrepitvah Žalgirisa. FOTO: FKZalgiris.lt.

“Pred leti je ustanovila trgovinsko verigo, jo potem prodala in postala ena najbogatejših Litovk. V nogometu je že več kot desetletje, pravi pa, da iz kluba ne bo odšla, dokler Žalgiris ne zaigra v skupinskem delu Lige Europa. Je zaljubljena v nogomet, spremlja tekme, zelo pogosto nas je tudi obiskala na treningih, rada je zraven povsod. Tudi pri pripravah na naslednje tekme,” je o predsednici Žalgirisa povedal Bolha in dodal, da kljub njenim vložkom klub proračun polni predvsem z denarjem z naslova evropskih tekem.

V Evropi Žalgiris nastopa redno. Zdajšnja sezona, ki jo je začel s porazoma v kvalifikacijah za Ligo prvakov proti Ferencvarošom Mihe Blažiča, je njegova 16. evropska v nizu.

Murini navijači se lahko tolažijo s tem, da prav posebej uspešen Žalgiris v Evropi ni bil nikoli. Od 26 evropskih sezon, ki so za njim, je na kar polovici svojo evropsko sezono končal na prvi stopnički. Dlje od play-offa Lige Europa, v katerem je v sezoni 2013/14 prepričljivo z 0:2 in 0:5 klonil proti avstrijskem Salzburgu, nikoli ni prišel.

Žalgiris v Evropi (26 sezon):

Tekme: 85
Zmage: 26
Remiji: 16
Porazi: 43
Razlika v zadetkih: 90:137

Nekoliko slabša novica za Muro je ta, da je Žalgiris trenutno precej bolj spočit od nogometašev Anteja Šimundže. Medtem ko je Mura sredi napornega ritma in igra dvakrat na teden, litovsko prvenstvo miruje.

Žalgiris, ki je ga najdemo na 178. mestu Uefine lestvice, in Mura, ki je 327., igrata tudi za veliko denarja. Kdor bo uspešen, si bo že zagotovil tri milijone evrov nagrade, ki jih prinaša uvrstitev v evropsko Konferenčno ligo. Če se bo pozneje zmagovalec tega dvoboja morda uvrstil celo v Ligo Europa, bo denarja še več.

Upajmo, da se bo že naslednji teden smejalo predsedniku Mure Robertu Kuzmiču, njegova kolegica na čelu Žalgirisa pa bo ugotovila, da bo, če želi izpolniti obljubo o Ligi Europa, v klubu morala ostati vsaj še eno leto …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!