Uefa se je opravičila navijačem in sprožila preiskavo

Evropa 3. Jun 202220:18 > 22:13
FOTO: Guliverimages.

Evropska nogometna zveza (Uefa) se je v izjavi za javnost opravičila vsem navijačem, ki so bili vpleteni v dogajanje na finalu lige prvakov na Stade de Franceu v Parizu in sprožila neodvisno preiskavo dogajanja ter določila njene pogoje.

Uefa je na uradni spletni strani objavila opravičilo vsem navijačem, saj bi to morala biti “proslava evropskega klubskega nogometa,” kot so v opravičilu zapisali. “Noben navijač ne bi nikoli smel biti vpleten v takšno situacijo in to se ne sme ponoviti,” so še poudarili.

Takoj po neljubem dogodku je Uefa sprožila neodvisno preiskavo, da bodo lahko ugotovili pomanjkljivosti in odgovornost vseh vpletenih v organizacijo finala. Preiskava, ki jo vodi dr. Tiago Brandao iz Portugalske, je namenjena temu, da bodo razumeli, kaj točno se je pripetilo in kako to preprečiti v prihodnosti. Sestaviti nameravajo sosledje celotnega dogajanja čez dan, tako na stadionu kot tudi v okolici, vključno s pregledom toka gledalcev na stadion prek različnih vstopnih točk.

Neodvisna preiskava bo določila vse nepravilnosti

Prav tako bodo pregledali vse operativne procese, ki bi morali biti pripravljeni, da bi zagotovili nemoten potek finala. To vključuje procese varnostne službe in težave pri vstopnicah. Pozornost bodo namenili tudi pripravljenosti obeh nogometnih klubov v finalu in njunih zbirališčih za navijače.

Foto: Adam Davy via Guliver

Neodvisna preiskava bo določila vse nepravilnosti in kakšno vlogo ter odgovornost za dogajanje bodo morali sprejeti vsi vpleteni v organizacijo finala.

To je namenjeno predvsem dejstvu, da želijo na Uefi preprečiti nadaljnje nepravilnosti in v prihodnosti organizatorjem podati najboljše možne nasvete, da se kaj podobnega ne ponovi.

V preiskavi bodo preverili vse strani, vključno z navijaškimi skupinami, oba kluba finalista lige prvakov, Francosko nogometno zvezo (FFF), pariško policijo, lokalne oblasti in operativno osebje stadiona.

Odkritja, sklepe in nasvete bo Brandao s svojimi strokovnjaki v najkrajšem možnem času natančno zbral v poročilo. Nato ga bo Uefa javno objavila na svoji uradni spletni strani, da zagotovi transparentnost.

Komentari

Vaš komentar