Zaradi kaosa v finalu Lige prvakov sklican izredni sestanek

Evropa 29. Maj 202219:06 > 21:12
Foto. AP Photo/Jean-Francois Badias via Guliver

Evropska (Uefa) in Francoska nogometna zveza (FFF), pristojne lokalne oblasti ter pariška policijska uprava bodo v ponedeljek ob 11. uri na kriznem sestanku obravnavali stanje na sobotnem finalu Lige prvakov v Parizu.

Nova francoska ministrica za šport Amelie Oudea-Castera je danes dejala, da želijo na ta način zagotoviti, da se kaos, ki je zaznamoval finale lige prvakov med Liverpoolom in madridskim Realom, ne ponovi. Tudi zato, ker bo Pariz leta 2024 prireditelj olimpijskih iger.

“Prioritetno moramo ugotoviti, kaj natanko je šlo narobe. Iz tega se želimo naučiti pomembno lekcijo, saj nočemo, da bi se kakšen podoben dogodek ponovil kadarkoli v prihodnosti,” je poudarila ministrica.

Uefa je sinočnji kaos pri vstopu na stadion Stade de France v Parizu za finale lige prvakov, ki se je začel z več kot polurno zamudo, pojasnila z velikim številom navijačev brez veljavnih vstopnic. Francoska policija je medtem v prvem odzivu sporočila, da je aretirala 68 oseb, 238 je bilo v neredih lažje poškodovanih.

L’Equipe: Od zabave do fiaska

Vodilni možje pri Liverpoolu so še dejali, da so zelo razočarani, ker so bili njihovi navijači izpostavljeni nesprejemljivemu ravnanju varnostnih sil.

“Zahtevali smo uradno preiskavo o vzrokih za te nesprejemljive težave,” so še sporočili iz kluba.

Policija iz Merseysida, ki je imela v Parizu tudi svoje policiste, je dejala, da se je velika večina navijačev obnašala zgledno. Britanska ministrica za kulturo, medije in šport Nadine Dorries je Uefo pozvala, naj začne uradno preiskavo o tem, kaj je šlo narobe in zakaj.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin pa je s prstom pokazal na navijače Liverpoola in dejal, da je na tisoče britanskih navijačev brez vstopnic ali s ponarejenimi vstopnicami izsililo vstop in se včasih nasilno vedlo do redarjev. Politični nasprotniki vlade in predsednika Emmanuela Macrona pa so dejali, da prizori kažejo na širše težave v Franciji in sramotijo državo.

“Slika, ki jo dajemo svetu, je žalostna in zaskrbljujoča, saj vidimo, da nismo pripravljeni na dogodke, kot so olimpijske igre,” je za televizijo BFM-TV dejal francoski politik Jean-Luc Melenchon.

Obsodil je tudi popoln neuspeh policijske strategije. “Z ljudmi so ravnali tako, kot običajno ravnajo na vseh vrstah demonstracij. Tako ne moremo nadaljevati,” je še dodal.

“Od zabave do fiaska,” pa so zapisali pri vodilnem francoskem športnem dnevniku L’Equipe.

Fotografije kaosa v Parizu

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias via Guliver
FOTO: Guliverimages.
Foto: Adam Davy via Guliver
Foto: Peter Byrne via Guliver
Foto: Carl Markham via Guliver
Foto: Guliverimages
Foto: AP Photo/Christophe Ena via Guliver
Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach via Guliver

Komentari

Vaš komentar