Je Katar je kupil SP v nogometu leta 2022?

Getty Images/Stephen Pond

Nemški tabloid Bild trdi, da je pridobil poročilo ameriškega pravnika Michaela Garcie, nekdanjega vodje preiskovalcev etične komisije Mednarodne nogometne zveze (Fifa), iz katerega izhaja, da je Katar kupil gostiteljstvo svetovnega prvenstva v nogometu leta 2022, povzema STA.

Getty Images/Stephen Pond

Poročilo je bilo pripravljeno leta 2014, a nikoli objavljeno, saj ga je Fifa zavrgla.

Katar je bil 2. decembra leta 2010 izbran za gostitelja svetovnega nogometnega prvenstva, ki bo leta 2022, Rusija pa je bila izbrana za gostitelja svetovnega prvenstva, ki bo leta 2018. Po izboru so se pojavili očitki o kupljenih glasovih, Fifa je naročila neodvisno preiskavo in pripravo poročila, za kar je zadolžila ameriškega pravnika Michaela Garcio, zaradi korupcije, sicer ne v povezavi z omenjenim spornim glasovanjem, je moral odstopiti dolgoletni predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter.

Garcia je 18 mesecev raziskoval domnevno poneverjanje glasov pri dodeljevanju omenjenih prvenstev, vendar pa njegovega poročila niso objavili. Glavni razsodnik, Nemec Hans-Joachim Eckert, je namreč zaradi pravnih zadržkov predstavil sila skrajšan, le 42 strani dolg povzetek, Fifa pa je Rusijo in Katar oprala suma korupcije, tako da omenjeni državi ostajata gostitelja nogometnih svetovnih prvenstvih leta 2018 in 2022. Garcia je iz protesta zaradi pristranske obravnave njegovega poročila decembra 2014 odstopil.

Neobjavljeno poročilo, ki ga je pridobil nemški Bild, obsega več kot 400 strani, v njem pa je kar nekaj hudih obtožb na račun najvišjih predstavnikov mednarodne nogometne federacije pri dodeljevanju svetovnih prvenstev 2018 Rusiji in 2022 Katarju.

Med drugim Bild, ki bo začel z objavljanjem poročila, razkriva sum o plačilu zneska v višini dveh milijonov dolarjev desetletni hčerki enega od uradnih predstavnikov Fife. Prav tako navaja, da so pred odločilnim glasovanjem za SP 2018 in 2022 tri izvršilne člane vodstva Fife z zasebnim letalom v lasti katarske nogometne zveze prepeljali na zabavo v brazilski Rio. 

Poročilo je za Bild pridobil novinar Peter Rossberg, Po novinarjevem mnenju je poročilo kot nekakšna velika sestavljanka, ki je smiselna šele takrat, ko sestaviš vse njene koščke. Rossberg je prepričan, da je poročilo, pod katerega se je podpisal Garcia, “portret ene popolnoma skorumpirane ureditve” in je bilo podlaga za aretacije številnih nogometnih funkcionarjev in kriminalistične preiskave.