Rusija 2018: Kako kaže favoritom na drugih celinah?

Getty Images

Čeprav so se evropske kvalifikacije za uvrstitev na svetovno prvenstvo leta 2018 v Rusiji šele komajda dobro začele in so ekipe odigrale tri kroge, pravzaprav mineva že dobro leto dni od začetka kvalifikacijskih bojev drugod po svetu, ki se ponavadi začenjajo mnogo prej, kot na "starem kontinentu".

ZGODBA TREH GVAJAN, KI SO IZ JUŽNE AMERIKE POBEGNILE NA KARIBE

Najdaljše kvalifikacije že tradicionalno igrajo Južnoameričani, kjer se v edini skupini deset reprezentanc meri za štiri prosta mesta, ki neposredo prinašajo vstopnico za mundial, medtem ko mora petouvrščena ekipa v dodatne medcelinske kvalifikacije, ki jih bo za zdaj še neznan tekmec prihodnjo jesen igral proti zmagovalcu iz Oceanije. Tako je namreč določil FIFA žreb.

Zanimivo je, da nekaj reprezentanc iz držav, ki so delno ali v celoti geografsko del kontinenta Južne Amerike, ne igra kvalifikacij za svetovno prvenstvo pod okriljem zveze CONMEBOL; Panama, Trinidad&Tobago, Surinam, Gvajana in Francoska Gvajana igrajo pod okriljem Nogometne zveze Severne, srednje in karibske Amerike (CONCACAF), kjer imajo lažje tekmece in vsaj nekaj več možnosti za preboj skozi prvi krog kvalifikacij.

Zanimiva je predvsem zgodba t.i. Treh Gvajan, ki so geografsko v celoti del Južne Amerike, a so zgodovinsko, rasno in kulturno veliko bolj povezane s Karibi. Ko se je konec 19. stoletja večina španskih in portugalskih kolonij odcepila od krone, so trije teriotiji za razliko od ostalih ostale povezane s svojimi kolonialisti; Gvajana je bila do leta 1966 del Združenega kraljestva, Surinam do leta 1954 del Nizozemske, Francoska Gvajana pa še danes ostaja administrativni del Francije, čeprav v Parizu kolonijo politično imenujejo čezmorski teritorij.

Tri Gvajane so del karibskih političnih združenj, prebivalci se ne počutijo Južnoameričane, neurejene imajo tudi mejne odnose; Venezuela tako zahteva del Gvajane, Brazilija pa Surinama. Prav tako so nogometne reprezentance kvalitetno neprimerljivo slabše v primerjavi s preostalimi članicami CONMEBOL, zato nastopati v tako težkih kvalifikacijah nima smisla. Stroški potovanja so prav tako precej cenejši na Karibe, kot pa v več tisoč kilometrov oddaljene južnoameriške metropole, kot so Buenos Aires, Santiago in Rio de Janiero.

CONMEBOL: JUŽNOAMERIČANI ŽE ČEZ POL POTI, ARGENTINA BREZ MESSIJA V TEŽAVAH

Edina kvalifikacijska skupina CONMEBOL se igra dobri dve leti, reprezentance odigrajo kar 18 krogov, v torek so bile na sporedu že tekme desetega kroga. Po remiju Urugvaja s Kolumbijo (2:2) v tropski deževni Barranquilli je vrh lestvice zasedla Brazilija; Carioce so z zadetkoma Williana in Gabriela Jesusa z 2:0 v gosteh premagale Venezuelo in imajo 21 točk. Uruguvaj zaostaja za eno, Ekvador in Kolumbija za štiri, Argentina na petem mestu pa že za pet.

Tako slaba pozicija dvakratnih svetovnih prvakov na lestvici je nepričakovana tudi brez Lionela Messija, ki zaradi poškodbe na zadnji reprezentančni akciji ni sodeloval. Po četrtkovem remiju v Limi (2:2) so tokrat Gavči doma izgubili s Paragvajem (0:1), Sergio Aguero pa je ob tem zapravil enajstmetrovko. Čedalje več je kritik v argentinskih medijih na račun njegove igre v dresu z državnim grbom, pod lupo so tudi predstave Angela di Marie, Gonzala Higuaina in Paula Dybale; nekateri argentinski mediji odločno pozivajo selektorja Edgarda Bauzo, naj jih preprosto ne kliče več.

Getta Image/ David Ramos

Vroča tema je tudi napadalec Mauro Icardi, sicer kapetan Interja iz Milana, ki je letos v Serie A pri 23 letih v živeljenjski formi, a se ga v reprezentanco ne kliče, ker v domovini velja za izdajalca; spal je s ženo nekdanjega soigralca Maxija Lopeza, mu jo ukradel in s seboj odpeljal njegove otroke. Jabolko spora, Wanda Nara, je sicer znana argentinska televizijska osebnost. Verjetno pa Icardi novembra še ne pride v poštev. Dovolj bo že vrnitev Messija, ki v Barceloni, na srečo, po poškodbi že pridno trenira …

Oddahnili pa so si v Santiagu, kjer je Čile po dramatični končnici vendarle z 2:1 premagal Peru in se petemu mestu, ki ga zasedajo sosedje Argentinci, približal na dve točki zaostanka. Čilenci so tako prekinili črn niz treh zaporednih tekem brez zmage v kvalifikacijah, neprepričljiva igra pa še vedno skrbi domačo javnost; dvakratni zaporedni kontinentalni prvaki že nekaj časa ne kažejo podobe, ki jo je navajena. Trenutno je Čile brez selektorja Jorgeja Sampaolija (po odhodu v Sevillo ga je nadomestil Juan Antonio Pizzi) le bleda senca prvakov iz New Jerseyja 2016 in Santiaga 2015.

OFC: OCEANIJA IN PRVAKI BREZ PRAVIC

Po slovesu Avstralije, ki se je pred nekaj kvalifikacijskimi ciklusi pridružila Azijski nogometni zvezi (AFC), je Nova Zelandija v Oceaniji ostala brez svojega največjega nogometnega tekmeca, pa tudi brez konkurence. Že vnaprej je tako jasno, da proti Kivijem v kvalifikacijah te najmanjše celinske nogometne zveze nihče nima realnih možnosti. Nova Zelandija se je tako tudi tokrat kvalifikacijam pridružila šele na drugi stopnji, ki je pravzaprav t.i. Pokal narodov. Drugič zapored prvenstvo Oceanije šteje tudi za kvalifikacije za SP, natančneje rezultati skupinskega dela tekmovanja.

Gett Images/ Laurence Griffiths

 Nova Zelandija je po enajstmetrovkah letos premagala Papuo Novo Gvinejo za nov naslov kontinentalnega prvaka, zmagovalca kvalifikacij za mundial pa še čakamo. Na tretji stopnji v Oceaniji se bosta začenjši z novembrom letos igrali še dve skupini s po tremi ekipami, vsaka proti vsaki doma in v gosteh, zmagovalca skupin se bosta med seboj nato udarila konec avgusta in v začetku septembra prihodnje leto.

Vseeno niti to ne bo dovolj za nastop na svetovnem prvenstvu; prvak Oceanije še naprej nima zagotovljenega neposrednega mesta na mundialu, temveč ga čaka še ena, ponavadi previsoka ovira; dve tekmi mecelinskih kvalifikacij proti četrtemu iz zveze CONCACAF.

Tretji krog kvalifikacij, november 2016:
Skupina A: Fidži, Nova Kaledonija, Nova Zelandija
Skupina B: Papua Nova Gvineja, Salomonovi otoki, Tahiti

CONCACAF: OSUMLJENIH PET IN TRINIDAD & TOBAGO

Zgoraj omenjene Tri Gvajane so del kvalifikacij Severne, srednje in karibske Amerike, a le redko te reprezentance “prilezejo” čez prvo oviro. CONCACAF ima kar pet krogov kvalifikacij, šele v četrtem se tekmovanju pridružije nogometne velesile s tega dela sveta. To je šest najbolje rangiranih reprezentanc na Lestvici FIFA, ki so več ali manj vedno iste, težav z uvrstitvijo v zadnji krog kvalifikacij, ljubkovalno imenovan Hexagonal ali kar Hex, nimajo. Pet reprezentanc je istih kot pred štirimi leti; Mehika, ZDA, Kostarika, Honduras in Panama, zraven je letos tudi Trinidad in Tobago.

Gett Images/ Laurence Griffiths

Hex se še ni začel, prve tekme bodo na sporedu novembra, vsak bo z vsakim igral doma in v gosteh, na prvenstvo v Rusijo gredo prve tri reprezentance na lestvici, četrta v dodatne kvalifikacije z zmagovalcem ciklusa v Oceaniji, kjer bo favorizirana. Veliki trenutek še ni nastopil za Kanadčane, ki vedno več vlagajo v nogomet; Hex ostaja neuresničen sen.

Peti krog kvalifikacij (Hexagonal), november 2016:
ZDA, Mehika, Kostarika, Honduras, Panama, Trinidad&Tobago

ACF: GOSTITELJICI PRVEGA MUNDIALA V 21. STOLETJU V VELIKIH TEŽAVAH

V azijskih kvalifikacijah za uvrstitev na svetovno prvenstvo sodeluje 46 reprezentanc, deset najslabše rangiranih se mora udeležiti že prvega kroga. Letos sta prva dva kroga kvalifikacij prvič štela tudi za kvalifikacije Azijskega pokala 2019, ki bo Združenih arabskih Emiratih. Favoriti z uvrstitvijo v tretji krog niso imeli težav, edinole Severno Korejo je presenetil Uzbekistan. Trenutno potekajo tekme tretjega kroga kvalifikacij, ki sestoji iz dveh skupin s po šestimi ekipami, prvi dve mesti peljeta na mundial neposredno.

Če sta v Skupini A na vrhu Iran in Uzbekistan, v Skupini B pa Savdska Arabija in Avstralija, sta v težavah po neprepričljivih predstavah Japonska in Južna Koreja. Težko si je predstavljati svetovno prvenstvo brez teh dveh reprezentanc, ki sta mundial leta 2002 gostili skupaj, saj je prva zraven neprekinoma od Francije 1998, druga pa od Mehike 1986. Pred priključitvijo Avstralije sta vrsto let veljali za najnevarnejši, če ne edini azijski nogometni selekciji, ki lahko dosežeta odmeven rezultat na svetovnem prvenstvu.

Getta Image/ David Ramos

Trenutno obojim teče voda v grlo, zasedata tretje mesto, ki prinaša medsebojni obračun za vstop v medcelinske kvalifikacoje proti ekipi iz zveze CONCACAF, a ker so kvalifikacije šele na pol poti, imata obe reprezentanci šest krogov, da se prebijeta na “varno” pozicijo, ki sta je vajeni.

Skupina A:
1. Iran, 10
2. Uzbekistan, 9
3. Južna Koreja, 7
4. Sirija, 4
5. Katar, 3
6. Kitajska, 1

Skupina B:
1. Savdska Arabija, 10
2. Avstralija, 8
3. Japonska, 7
4. ZAE, 6
5. Irak, 3
6. Tajska, 0

CAF: NEPREDVIDLJIVOST ZAŠČITNI ZNAK KVALIFIKACIJ NAJVEČJE KONTINENTALNE ZVEZE

Potem, ko je imela Afriška nogometna zveza leta 2010, ker je gostila mundial, prvič šest predstavnikov na zaključnem turnirju, jih bo imela v Rusiji, tako kot že v Braziliji, znova pet. Prvi cilj tamkajšnjih reprezentanc je preživeti neusmiljen drugi del kvalifikacij, kjer se odigrata samo dve tekmi, doma in v goste, 20 zmagovalcev parov pa se uvrsti v tretji, skupinski del tekmovanja. Ena znanejših osmoljenk je bila letos Angola, ki jo je izločila Južna Afrika.

Gett Images/ Laurence Griffiths

Tretji krog sestoji iz petih skupin s po štirimi reprezentancami, ki odigrajo klasičnih šest tekem, preden se vsak zmagovalec skupine uvrsti neposredno na svetovno prvenstvo. Popravnih izpitov je tu več, ponavadi so kvalifikacije venomer nepredvidljive vse do zadnjega kroga in nič drugače ne bo tokrat. Minuli vikend so bile odigrane tekme prvega kroga, v skupini B, ki je bila označena za skupino “smrti”, je Nigerija začela z zmago proti Zambiji (2:1), Kamerun in Alžirija pa sta se razšla brez zmagovalca (1:1).Skupina C:

1. Slonokoščena obala, 3
2. Gabon, 1
3. Maroko, 1
4. Mali, 0

Skupina D:
1. Senegal, 3
2. Južna Afrika, 1
3. Burkina Faso, 1
4. Zelenortski otoki, 0

Skupina E:
1. Egipt, 3
2. Gana, 1
3. Uganda, 1
4. Kongo, 0