Bojkot: v Nemčiji vsaj v dveh barih brez prenosov mundiala

Foto: Profimedia

Prihajajoče svetovno prvenstvo v nogometu, ki se v Katarju začne že čez manj kot tri tedne (20. novembra), se praktično od vsega začetka srečuje z žalostnimi zgodbami. Nečloveške razmere za delavce, kršenje človekovih pravic, nespoštovanje raznolikosti ... to je le začetek dolgega seznama, zaradi katerega bodo številni navijači izpustili največji športni dogodek na svetu. Za bojkot sta se odločila tudi lastnika gostinskih lokalov v nemškem mestu Bonn.

Kot poroča Reuters, želita dva lastnika barov v Nemčiji z neprikazovanjem tekem svetovnega prvenstva v Katarju pokazati etično pokončno držo in opozoriti na številne kršitve človekovih pravic, ki so se dogajale (in se še) v tej državi ob Perzijskem zalivu.

“Preveč človekovih pravic je bilo kršenih in iz etičnega vidika prenosov tekem v mojem pubu enostavno ne morem upravičiti,” je dejala Fanny Delaune, lastnica športnega bara Babel v mestu Bonn. “Nekateri bodo razumeli, drugi ga bodo vseeno gledali. Toda lokal je moj in takšna je moja odločitev,” je dodala.

“Ne le jaz, tudi moje stranke sem vprašal na facebooku in instagramu, in skupaj smo se odločili, da smo prišli do točke, ko moramo reči ‘dovolj je’. Zato prvenstva v mojem pubu ne bo mogoče gledati,” pa je enako odločitev sporočil tudi Tobias Epping, lastnika bara Die Wache, prav tako v Bonnu.

“Število umrlih delavcev je preseglo 15 tisoč, stadioni so v času energetske krize opremljeni s klimo, navijači ne morejo normalno spiti enega piva … Enostavno sem moral reči ne, tega ne moram več podpirati. Z ekonomskega vidika to verjetno ni bila pametna odločitev. A bodo ljudje vsaj lahko prišli v bar s čisto vestjo,” je še pripomnil.

Glede na zgodbe, ki že od same dodelitve svetovnega prvenstva Katarju krožijo v medijih, ne gre pričakovati, da bosta Delaune in Epping osamljena primera. Niti v Nemčiji niti drugod po svetu.

Komentari

Vaš komentar