Izjema za igralce iz ruske in ukrajinske lige

Nogomet 8. Mar 20227:45 > 8:22 0 komentarjev
Giani Infantino
Gianni Infantino, foto: Guliverimage

Svetovna nogometna zveza (FIFA) je upoštevala zahteve FIFpro, da igralcem, ki igrajo za ruske in ukrajinske klube, dovoli enostransko prekinitev pogodbe in podpis nove z ekipami iz neke druge države. Toda za to morajo izpolniti določene pogoje.

FIFA je dala klubom rok do 10. marca. Do takrat morajo doseči s svojimi igralci sporazum o nadaljnjem sodelovanju. Po četrtku bodo dogovori enostransko preklicani in igralci bodo lahko poiskali novo moštvo.

Gre za začasen ukrep, ki velja zgolj do konca sezone oziroma do konca vojnega dogajanja. “Lex specialis”, torej izjema, velja le za igralce, ki si kruh služijo bodisi v ukrajinski, bodisi v ruski ligi.

Od stalnih slovenskih reprezentantov torej v poštev prideta član CSKA-ja Jaka Bijol in krilni napadalec kijevskega Dinama, Benjamin Verbič. Ta je sinoči v oddaji pod prečko že potrdil, da se je za treninge dogovoril s svojim matičnim klubom, NK Celje.

FIFA je igralcem iz omenjenih lig omogočila, da pogodbo z novim klubom podpišejo, a le do 7. aprila. Hkrati je krovna organizacija uvedla omejitev, da en klub lahko registrira največ dva igralca iz vojnega območja, torej ukrajinske oziroma ruske lige.

Zanimivo bo videti, kakšnih ukrepov se bo FIFA domislila, če bi trenutno stanje vztrajalo tudi po 30. juniju, ko se povsod po Evropi večinoma že zaključijo državna prvenstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!