Frelih po nekaterih ocenah celo najboljši v portugalski ligi

Nogomet 17. Jan 202212:01 > 12:44 3 komentarji
FOTO: Jure Banfi

Nekdanji vratar Olimpije Žiga Frelih na Portugalskem še naprej navdušuje z dobrimi igrami v tamkajšnji prvi nogometni ligi. Po nekaterih ocenah je Slovenec v vratih Gil Vicenteja celo najboljši vratar v ligi ta hip.

Odkar je poleti zapustil NK Olimpijo in po mesecu dni brez kluba podpisal pogodbo z Gil Vicentejem iz Barcelosa, gre Žigi Frelihu na Portugalskem odlično.

Ker se je klubu priključil pozneje, je med vratnicama Gil Vicenteja debitiral šele v 6. prvenstvenem krogu, od takrat pa naprej številke ena ni več izpustil iz rok.

Na 13 tekmah je prejel 16 golov in trikrat mrežo svojega kluba ohranil nedotaknjeno. Gil Vicente, ki je še pred dvema sezonama nastopal v tretji portugalski ligi, je sicer eno od bolj prijetnih, če ne celo najbolj prijetno presenečenje sezone 2021/22 prve portugalske lige.

Moštvo iz mesta Barcelosa na severu države je namreč zelo visoko, na petem mestu prvenstvene lestvice tekmovanja, v katerem nastopa 18 moštev, in se celo poteguje za prvi nastop v evropskih pokalih v klubski zgodovini. Ta traja že dolgih 98 let.

Frelih, za katerega Portugalska ni prva izkušnja v tujini – v sezoni 2019/20 je branil v prvi hrvaški ligi za Inter iz Zaprešića -, je po mnenju kronistov tamkajšnjega nogometnega dogajanja eden najboljših vratarjev v najboljšem tekmovanju v deželi evropskih prvakov leta 2016.

Twitter @zerozeropt

Spletna stran Zerozero je 23-letnega nekdanjega mladega reprezentanta izbrala celo za najboljšega vratarja prve polovice prvenstvene sezone.

Da spada med najboljše v ligi, pa potrjuje tudi statistika Sofascora. Po oceni tega statističnega portala je Frelih trenutno peti najboljši vratar prve portugalske lige.

Zelo visoko je tudi v nekaterih drugih statističnih parametrih, še najmanj glede na število obramb, kar pa je razumljivo. Odigral je pet tekem manj kot večina preostalih konkurentov.

Slovenski vratarji so na Portugalskem zelo cenjeni

Frelih sicer ni edini slovenski vratar v prvi portugalski ligi. V njej je tudi nekdanji vratar ljubljanskega Brava Igor Vekić, ki pa za Pacos Ferreiro, ta je trenutno na 11. mestu prvenstvene lestvice, v tej sezoni v prvenstvu še ni zaigral.

Slovenski vratarji so na Portugalskem sicer zelo cenjeni. Predvsem po zaslugi Jana Oblaka, ki je tam branil med letoma 2010 in 2014. V prvi portugalski ligi je 60 nastopov zbral kot član Uniaa de Leire in Rio Aveja ter seveda lizbonske Benfice, katere član je bil. V sezoni 2013/14, v kateri je z Benfico postal prvak, je bil uradno imenovan za najboljšega vratarja lige.

Na Portugalskem je bil med letoma 2015 in 2017 tudi zdajšnji vratar Maribora Ažbe Jug, ki pa kot član lizbonskega Sportinga v prvenstvu ni nastopil niti enkrat.

Statistika Žige Freliha v tej sezoni:

e