Glavobol Matjaža Keka, selektor ima kar nekaj težav

Nogomet 4. Mar 20237:00 > 10:02 1 komentar
Matjaž Kek
Matjaž Kek FOTO: Aleš Fevžer.

Konec meseca slovenska nogometna reprezentanca vstopa v novo obdobje, kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024, pred katerimi so navijači optimistični, kot že dolgo niso bili. Preverili smo, kakšno je stanje (potencialnih) reprezentantov, na katere lahko računa Matjaž Kek.

Selektor Matjaž Kek bo seznam nogometašev, na katere bo računal na uvodnih kvalifikacijskih tekmah, v Kazahstanu 23. marca in v Stožicah proti San Marinu tri dni pozneje, razkril 14. marca. Deset dni pred tem preverjamo, v kakšnem stanju so njegovi potencialni kandidati.

Ločili smo jih po igralnih mestih, na katerih so v dresu reprezentance igrali v zadnjem času. Poimensko – od tistega z največ minutami do tistega z najmanj minutami – smo razvrstili tiste, ki so bili v drugi polovici lanskega reprezentanti, in za konec našteli tudi nogometaše, ki bi to letos lahko postali.

Vratarji:

Jan Oblak
Jan Oblak je nesporna številka ena slovenske reprezentance. FOTO: Aleš Fevžer.

Jan Oblak:

Kapetan Slovenije za Atletico Madrid redno brani in nima težav s poškodbami. Čeprav Atleticu ne gre najbolje in je tudi izpadel iz lige prvakov, je njegov vratar v pravi formi. Za Atletico je odigral 21 od 23 prvenstvenih tekem, branil je na vseh petih v pokalu in tudi na vseh šestih v Evropi. Na zadnjih šestih prvenstvenih tekmah je prejel le dva gola.

Vid Belec:

Na Cipru za Apoel iz Nikozije brani dobro in redno. Branil je na 22 od 25 prvenstvenih tekem, na treh od štirih v pokalu in vseh šestih v Evropi. Na 31 tekmah v vseh tekmovanjih je prejel vsega 20 golov in na več kot polovici mrežo ohranil nedotaknjeno.

Matevž Vidovšek:

Po poškodbi roke se je oktobra lani vrnil med vratnici Olimpije in še naprej kaže dobro formo. V letošnjem letu je na štirih tekmah sicer prejel šest golov, kar je sicer precej več od povprečja, ki ga je držal v prvi polovici sezone, ko je na 22 tekmah v vseh tekmovanjih prejel vsega 12 golov in na kar 15 tekmah mrežo ohranil nedotaknjeno. Izpustil je sedem tekem v tej sezoni.

Igor Vekić:

V prvi portugalski ligi za Pacos Ferreiro ne brani, tako da bo skorajda zagotovo izgubil status reprezentanta, ki ga je imel v drugi polovici lanskega leta. Nazadnje je branil oktobra lani. Igral je la ne šestih od 26 klubskih tekem v tej sezoni.

Ažbe Jug
Ažbe Jug navdušuje med vratnicama Maribora. FOTO: Jure Banfi

Druge možnosti:

Ažbe Jug je med vratnicama Maribora vse bolj prepričljiv, zato morebiten selektorjev klic ne bi bil presenečenje. Žiga Frelih si je po daljšem času brezposelnosti našel nov klub in odšel v vrste španskega drugoligaša Mirandesa, pri katerem pa za zdaj ne igra. Aljaž Ivačič, ki je bil v prejšnji sezoni številka ena Portland Timbers, si je uvodno tekmo nove sezone severnoameriške profesionalne lige MLS ogledal s klopi.

Ugotovitev:

Če se ne zgodi velika nesreča in se poškoduje Jan Oblak, potem lahko selektor, tako kot vsi njegovi predhodniki v zadnjih 15 letih, glede vprašanja vratarja spi mirno. Na voljo ima enega najboljših na svetu. Pa tudi, če ga, bog ne daj, ne bi bilo, za njim stojijo alternative, ki vlivajo zaupanje.

Branilci:

Jaka Bijol
Jaka Bijol, steber slovenske obrambe, v Italiji redno in dobro igra. FOTO: Aleš Fevžer.

Jaka Bijol:

Steber slovenske obrambe to vlogo opravlja tudi v Udineseju, h kateremu je prišel lani poleti. V prvi italijanski ligi igra redno in dobro. Odigral je 20 od 26 tekem Videmčanov v tej sezoni in se izkazal tudi s tremi zadetki. V močni italijanski serie A je zbral 73 odstotkov igralnih minut, ki so bile na voljo.

Miha Blažič:

V Franciji redno igra za Angers. Odigral je 21 od 28 tekem v vseh tekmovanjih, izkazal se je tudi s tremi goli. V prvi francoski ligi je odigral 73 odstotkov vseh možnih minut, ne bo pa v reprezentanco prinesel zmagovalne mentalitete. S soigralci pri Angersu, s katerimi je prikovan na zadnje mestu lestvice, v prvenstvu zmage ne pozna že neverjetnih 17 tekem.

Žan Karničnik:

Po odhodu iz Ludogorca, pri katerem se je hitro znašel na stranskem tiru, se je z vrnitvijo v Slovenijo vrnil tudi na nogometne zelenice. Odigral je vse štiri tekme Celja v letošnjem letu. Na prvih treh je bil na igrišču od prve do zadnje minute, ob porazu na nedavnem štajerskem derbiju z 0:2 pa z igrišča odšel že ob polčasu.

Gregor Sikošek:

Še en nogometaš, ki je predčasno končal štajerski derbi, a na precej bolj tragičen način. V prvem polčasu se je poškodoval, zdravniški izvidi pa so na žalost pokazali, da hudo, zato je s sezono že zaključil. Škoda, šlo mu je dobro. Odigral je kar 30 tekem v vseh tekmovanjih.

Miha Mevlja:

Od januarja, ko je prekinil pogodbo z moskovskim Spartakom, pri katerem je zdržal le nekaj mesecev, je brez kluba. V tej sezoni je zbral vsega sedem nastopov in 285 minut igre.

Jure Balkovec:

V Turčiji za Alanyaspor redno in tudi dobro igra. Zbral je 23 od 26 možnih nastopov v tej sezoni. V prvoligaškem tekmovanju je 75 odstotkov igralnih minut. Izkazal se je s tremi goli.

David Brekalo:

Norveško prvenstvo se začenja šele prihodnji mesec, tako da je izven tekmovalnega pogona, je pa zato za Viking v prejšnji sezoni odigral 27 tekem v vseh tekmovanjih in bil standarden. Tako bo najverjetneje tudi v novi sezoni. V Evropi je bil na vseh šestih tekmah v začetni enajsterici.

Martin Milec:

Tretji udeleženec štajerskega derbija, kapetan Maribora, tudi v tej sezoni igra redno in dobro v prvi slovenski ligi. Po težavah s poškodbo, zaradi katere je bil v prvi polovici sezone dlje časa odsoten, je v nizu odigral vseh enajst prvenstvenih tekmah.

Erik Janža
Erik Janža na Poljskem igra dobro, a še čaka na selektorjev klic. FOTO: Guliverimages.

Druge možnosti:

Erik Janža še naprej navdušuje v prvi poljski ligi v dresu Gornika Zabrzeja, a selektorju do zdaj ni bil po godu. Morda bo zdaj, ko ima Slovenija težave na levi strani težave, drugače. Lahko igra tudi na levi strani zvezne vrste, kar v tej sezoni v klubu počne zelo dobro. Še en levi bočni branilec je Žan Kolmanič, ki igra v MLS in je na prvi tekmi nove sezone nastopil. Še ena možnost na levi strani je Mario Jurčević iz Osijeka.

Na desni strani obrambe je možnost mladi Mitja Ilenič, tudi on po novem igra v MLS, in je že debitiral za New York City. Od osredjih branilcev pridejo v poštev Luka Krajnc, ki igra v drugi nemški ligi za Hannover, Žan Zaletel redno in uspešno nastopa v prvi danski ligi za Viborg, v prvi ruski ligi gre pri Sočiju podobno dobro Vanji Drkušiću, iz slovenske lige pridejo v poštev Svet Karić in Nemanja Mitrović iz Maribor ter Marcel Ratnik iz Olimpije.

Ugotovitev:

Selektor ima v obrambi velike težave. Eden od branilcev, ki so v drugi polovici sezone igrali največ, je odpadel, drugi nima kluba, tretji se vrača po daljšem času, ki ga je prebil na stranskem tiru … Veseli pa, da sta Jaka Bijol in Miha Blažič, ki sta par osrednjih branilcev tvorila na zadnjih tekmah, zdrava in redno igrata.

Vezisti:

Adam Gnezda Čerin
Adam Gnezda Čerin je nosilec v reprezentanci in klubu. FOTO: Aleš Fevžer.

Adam Gnezda Čerin:

Mladi vezist, ki je lani postal eden od nosilcev igre Slovenije, za Panathinaikos v Grčiji še naprej igra redno in dobro. Odigral je 28 od 30 tekem, ki so bile na voljo. Zabil je tudi štiri gole. V prvenstvu je zbral 78 odstotkov vseh minut.

Jasmin Kurtić:

Težava. S kar 83 odigranimi tekmami rekorder v zdajšnji reprezentanci, ki je v enajsterici Slovenije v očeh selektorjev že nekaj let nezamenljiv, je v Grčiji povsem na stranskem tiru. Potem ko je v uvodnem delu sezone odigral 12 tekem in zabil tri gole, zaradi poškodbe ne igra že od konca oktobra lani.

Petar Stojanović:

Njegov klubski status se je v zadnjem času poslabšal. Medtem ko je bil v prvi polovici sezone v enajsterici Empolija nezamenljiv, je zdaj drugače. V zadnjih osmih tekmah je bil na igrišču od prve minute le enkrat. V tej sezoni je odigral 20 od 25 tekem, ki so bile na voljo, in v statistiko vpisal le eno asistenco. V prvenstvu je odigral 55 odstotkov minut.

Benjamin Verbič:

Pri Panathinaikosu na igrišče povečini prihaja s klopi. Skrbi, da je v zadnjih petih tekmah odigral vsega 25 minut. Za Atenčane je v tej sezoni sicer odigral 24 tekem v vseh tekmovanjih. Zabil je tri gole in dvakrat asistiral.

Miha Zajc:

Čeprav je okoli njegove klubske prihodnosti v zadnjih letih vseskozi veliko namigovanj, je še vedno član turškega Fenerbahčeja in še vedno tudi igra, a le občasno. V zadnjem času vse več. Od 38 tekem jih je odigral 21 in dosegel tri gole. V turškem prvenstvu je odigral 37 odstotkov vseh minut.

Sandi Lovrić:

Na zadnjih tekmah se je spet vrnil v začetno enajsterico Udineseja, iz katere je pred tem za krajši čas izpadel. V tej sezoni je od 26 tekem Videmčanov izpustil le eno. V italijanskem prvenstvu je odigral 60 odstotkov minut. Zabil je tri gole in prispeval dve asistenci.

Jon Gorenc Stanković:

Kapetan in eden nosilcev graškega Sturma, za katerega je v avstrijskem prvenstvu odigral 91 odstotkov minut v tej sezoni. Odigral je kar 30 tekem v vseh tekmovanjih in izpustil le eno. Zabil je en gol.

Domen Črnigoj:

Potem ko je v prvi polovici sezone za Venezio odigral 18 tekem v drugi italijanski ligi in dosegel tri gole, se je januarja vrnil v italijansko prvoligaško konkurenco in nastopil na vseh petih tekmah Salernitane v letošnjem letu. Zbral je 55 odstotkov igralnih minut, ki so bile v tem času na voljo.

Tomi Horvat:

Tudi on pri graškem Sturmu redno igra, odigral je 81 odstotkov vseh minut v avstrijskem prvenstvu in zbral 31 nastopov v vseh tekmovanjih. Izpustil ni torej niti ene tekme. Zabil je dva gola in prispeval štiri asistence.

Timi Max Elšnik:

V letošnjem letu je zaradi težav z zdravjem odigral le nekaj čez polovico minut, ki so bile na voljo pri Olimpiji, sicer pa je eden njenih ključnih mož v sezoni, ki kaže na to, da bo šampionska. Igral je na 24 tekmah od 29 v tej sezoni. Dosegel je štiri gole in zbral štiri asistence. V prvenstvu je kapetan Olimpije odigral 77 odstotkov minut.

Leo Štulac:

Poleti je iz vrst italijanskega prvoligaša Empolija prestopil v drugoligaški Palermo, pri katerem je v prvi polovici sezone igral dokaj redno, potem pa se poškodoval, tako da v letošnjem letu še ni zaigral. Izpustil je zadnjih devet prvenstvenih tekem.

Blaž Vrhovec:

Odkar je ob koncu lanskega poletja s Cipra prestopil na Poljsko, je za Gornik Zabrze odigral 13 od vseh 24 tekem, ki so bile na voljo. Najprej je igral dokaj redno, v zadnjih mesecih pa se je moral sprijazniti z vlogo rezervista. V začetni enajsterici je bil nazadnje oktobra, na zadnjih desetih tekmah pa je zbral vsega 142 minut igre. V reprezentanci ga ne gre pričakovati.

Se lahko Josip Iličić vrne v reprezentanco? FOTO: Jure Banfi

Druge možnosti:

Ni jih prav veliko. Morda še najbolj zanimivo vprašanje je, ali selektor v svojih načrtih še vidi Josipa Iličića. Resda je star 35 let in daleč od stare forme, a pri Mariboru spet igra. Glede na to, da je bil pred tem vrsto let alfa in omega reprezentance …

V drugi italijanski ligi za Reggino redno igra Žan Majer, pri Tirolu v avstrijski prvi ligi podobno velja za Sandija Ogrinca in Žana Roglja. David Tijanić kot član Al-Adalaha redno nastopa v Savdski Arabiji. V slovenski ligi je najbolj prepričljiv Svit Sešlar iz Olimpije, omeniti velja tudi Jana Repasa iz Maribora, Luko Vesnerja Tičića iz Kopra, Nina Koutra iz Celja …

Ugotovitev:

Tudi na sredini ima selektor nekaj težav. V prvi vrsti zaradi Jasmina Kurtića, v najboljši formi nista niti Petar Stojanović, ki je v zadnjem času v reprezentanci prevzel vlogo vezista, in Benjamin Verbič, ki igra na drugi strani. Toda po drugi strani obstajajo tudi kakovostne rešitve.

Napadalci:

Benjamin Šeško
Benjamin Šeško se je moral v Salzburgu sprijazniti z vlogo rezervista. FOTO: Guliverimages.

Benjamin Šeško:

Prvo ime slovenskega preporoda v drugi polovici lanskega leta je v Salzburgu v manjši krizi. Potem ko je v prvem delu sezone zaigral na prav vseh 25 tekmah Salzburga in bil 18-krat v začetni postavi avstrijskih prvakov, je začetek drugega dela sezone zanj nekoliko slabši od pričakovanj. Na šestih tekmah ga v začetni enajsterici Salzburga ni bilo niti enkrat, odigral je vsega 93 minut, a vseeno zmogel en gol. Zdaj je pri osmih zadetkih v vseh tekmovanjih v tej sezoni.

Andraž Šporar:

Tudi on je v zadnjem času izgubil mesto v začetni postavi Panathinaikosa. Na zadnjih štirih tekmah je na igrišče vstopal s klopi, a vseeno zabil dva gola. Po 27 nastopih v vseh tekmovanjih je pri 11 golih in štirih asistencah. V grškem prvenstvu je zbral 61 odstotkov igralnih minut. Od 30 je izpustil le štiri tekme.

Žan Celar:

V švicarski prvi ligi mu gre odlično. Na zadnjih treh tekmah je zabil dva gola, z enajstimi je med najboljšimi strelci v prvenstvu. Skupaj je v 22 nastopih v vseh tekmovanjih ob 11 golih v tej sezoni prispeval še tri asistence. Od 26 tekem v vseh tekmovanjih je izpustil štiri.

Jan Mlakar:

Pri splitskem Hajduku trenutno ni v najboljšem položaju. Na zadnjih treh tekmah je odigral le en polčas, na nov gol pa čaka že od začetka lanskega novembra. Za Hajduk je v tej sezoni nastopil na 25 od 30 tekem. Dosegel je sedem golov in enkrat asistiral.

Andres Vombergar:

Pri San Lorenzu uživa in je standarden član začetne enajsterice argentinskega velikana, ki v zadnjem času dosega zelo dobre rezultate. Na vseh petih tekmah v novi sezoni je bil v začetni enajsterici in dosegel dva gola. Enkrat je asistiral.

Luka Zahović:

Vmes je bil kratek čas na klopi, a je še vedno standarden član začetne enajsterice poljskega prvoligaša Pogona, za katerega je v prvenstvu odigral 70 odstotkov igralnih minut. Zaigral je na vseh 28 tekmah v vseh tekmovanjih. Zabil je deset golov in dvakrat asistiral.

Blaž Kramer:

Po lanskoletnem prestopu iz Švice na Poljsko se pri varšavski Legii ni najbolje znašel. V prvenstvu je na 22 tekmah zbral vsega 130 minut igre. Predvsem zaradi težav s poškodbami. Dvakrat je zaigral tudi v pokalu. Od 26 tekem v vseh tekmovanjih je zaigral le na desetih in bil le enkrat v začetni enajsterici. Zabil je en gol.

Žan Vipotnik
Je Žan Vipotnik z goli prepričal tudi selektorja? FOTO: Jure Banfi.

Druge možnosti:

Najbolj zanimivo bo videti, ali bo selektor vpoklical trenutno najbolj vročega nogometaša v slovenski ligi Žana Vipotnika. Glede na to, da je z 20 leti s 14 goli najboljši strelec lige, v zadnjih desetih nastopih pa je dosegel kar 13 zadetkov, bi ga skorajda moral. V Izraelu na prvi selektorjev klic še vedno čaka Alen Ožbolt, ki je pri devetih golih v 23 prvenstvenih nastopih v majici Maccabija Haife.

Haris Vučkić je prišel v strelsko formo na Tajskem, za Buriram je v zadnjih štirih nastopih dosegle štiri gole. Možnost je vedno tudi že pozabljeni Robert Berić, ki je v prejšnji sezoni redno nastopal za Tianjin, a z novo sezono na Kitajskem še ni začel.

Ugotovitev:

Benjamin Šeško in Andraž Šporar, ki sta se v zadnjem času oblikovala kot uspešen dvojček v napadu, s klubsko formo resda ne vlivata največjega zaupanja, a najbolj pomembno je, da sta zdrava in spočita. Tako ali tako pa za njima na priložnost čakajo nekateri, ki kažejo zelo dobro formo. Z napadom ne bi smelo biti težav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje