Gorica se ob vrnitvi med elito ne bo samo borila za obstanek

Nogomet 12. Maj 202214:30 > 14:43 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Slovenska prvoligaška druščina bo imela v sezoni 2022/2023 novega (starega) člana. Po letu dni v drugi ligi se med elito vrača Gorica, ki je brez večjih težav in morda celo lažje od pričakovanj znova postala del slovenske nogometne elite. V naši ponedeljkovi oddaji Pod prečko je o uspehu Goričanov razmišljal Miran Srebrnić, poklicali pa smo tudi predsednika kluba Harija Arčona.

Na začetku tisočletja je bila ND Gorica eden izmed “paradnih konjev” slovenskega nogometa. Trije državni naslovi in tri pokalne lovorike (zadnja iz sezone 2013/2014) so dokaz, da gre za klub s tradicijo. Goriški nogometni bazen je bil vedno globok in tudi reprezentanca je iz njega venomer črpala zelo pomembne, če ne celo najpomembnejše posameznike izbrane vrste.

Nad novim obdobjem Gorice pa še vedno visi senca iz leta 2015. Vrtnice so se v prejšnjih letih tesno povezale z italijanskim velikanom Parmo, ko pa je slednja zašla v hude finančne težave, se je v škripcih zašla tudi Gorica. Klub se je v zadnjih letih reševal iz rdečih številk, posledično pa so bili tudi rezultati na igrišču daleč od takšnih, kot bi si jih klub s tako bogato tradicijo želel in zaslužil.

V zadnjih letih so bili težak finančni boj

“Moja zgodba v nogometu se je začela pred sedmimi leti, ko je iz Gorice odšla Parma in za seboj pustila veliko finančno luknjo – krepko več kot dva milijona dolga. Sanacija je zahtevala svoj davek. Že ob izpadu leta 2019 smo se zavedali, da bomo morali določene stvari spremeniti. Začeli smo s tem procesom, nato pa je prišla pandemija, ki je močno prizadela našega najmočnejšega sponzorja HIT. Težave so imela tudi nekatera druga podjetja in spet se je začel zahteven boj na finančnem področju. Potrebno je bilo veliko odrekanja in truda, da smo vse skupaj rešili,” razlaga predsednik kluba Hari Arčon.

Foto: ND Gorica

Lanskoletni izpad iz prvoligaške druščine je za Gorico pomenil novo prelomnico. Prvi mož Goričanov pojasnjuje: “Na tej točki smo znova v klubu zamenjali določene ljudi, se kadrovsko okrepili, izbrali novega trenerja in stvari postavili na novo. Tudi v tej sezoni smo se ukvarjali z izzivi koronavirusa, svoje posledice puščata tudi ukrajinska vojna in inflacija, a s predanostjo ljudi v klubu in igralcev smo verjeli v ta uspeh. Malokdo je verjel, da se bomo takoj vrnili, navadno ob izpadu iz prve lige ekipa potrebuje kar nekaj sezon, da se postavi na noge. Klub je stabilen, finančno vzdržen in zato ni naključje, da smo se tako hitro vrnili nazaj. Ni pa bilo enostavno.”

Miran Srebrnič ima v tem okolju poseben status

Goričani so se po lanskoletnem izpadu vrnili h koreninam, na klop vrtnic se je vrnila ikona kluba Miran Srebrnič. Z njim se je v moštvo znova vrnil tudi optimizem in ekipa je brez večjih težav skozi drugoligaško sezono potrdila vlogo favorita ter se vrnila nazaj med slovensko elito.

V soboto si boste lahko na Sportklubu v živo ogledali severnoprimorski derbi med Gorico in Primorjem.

“Miran ima poseben status in posebno vlogo v tem okolju. Zna prevzeti odgovornost in po svojem receptu doseči zastavljene cilje. Je tisti, ki najbolje pozna ekipo in ima določeno karizmo, ki je nekateri prejšnji trenerji niso imeli. V slačilnici vlada izjemen ekipni duh. Pomembno vlogo so odigrali tudi nekateri starejši igralci, ki so znali povezati to mlado ekipo, ki niti v drugi ekipi ni imela veliko izkušenj,” razmišlja Hari Arčon.

Milan Srebrnič v oddaji Pod prečko o letošnji sezoni Gorice:

Verjame, da bodo nosilci igre dres Gorice nosili tudi v prvi ligi

Etien Velikonja, Matija Širok, Nejc Mevlja in Denis Cerovec so izkušeni stebri ekipe, ki so torej med najzaslužnejšimi za to, da se je Gorica tako hitro vrnila v prvo ligo. A zdaj je pred vodstvom kluba nov izziv, kako te nogometaše zadržati v klubu in z njimi začeti pisati tudi uspešno prvoligaško zgodbo.

“V našem klubu se z igralci pogovarjamo zelo odkrito in odprto. Kar se dogovorimo, realiziramo. Če imamo težave, se pogovorimo tudi o tem. Prvi kadrovnik ekipe bo Miran Srebrnič, on je tisti, ki dela s temi fanti. Kolikor sem razumel, si želi nadaljevati s to zasedbo. Ekipa je dobra, a bo zagotovo potrebovala določene okrepitve, predvsem pa večjo širino kadra. Naši odnosi so dobri, tako da ne vidim težav, da ne bi našli skupnega jezika,” je prepričan predsednik vrtnic.

Foto: Uroš Skaza

Optimizem in ambicije se gradijo na zaupanju

Novinci v ligi navadno razmišljajo predvsem o tem, kako preživeti in obstati v rangu, ki so si ga priigrali v prejšnji sezoni. A Gorica je zaradi svoje tradicije, zgodovine in statusa v slovenskem nogometu vendarle nekoliko specifična zgodba. Njihove ambicije segajo višje.

“Optimizem in ambicije se gradijo na zaupanju. Če govorimo, da smo optimistični, a imamo okrog sebe ljudi, ki jim ne zaupamo, ne naredimo nič. Sem optimist, ker dobro poznam ljudi, ki so vpleteni v to zgodbo in jim zaupam. Vemo, kje smo grešili v preteklosti, vemo, kje so naše pomanjkljivosti in kje se moramo okrepiti,” je prepričan Hari Arčon.

Prvi mož Gorice je v zaključku pogovora jasen: “Ne želimo se boriti zgolj za obstanek. Morda to zveni bombastično in samozavestno, ampak gre za zaupanja vreden optimizem. V novo sezono gremo z namenom, da nekaj naredimo. Primaren cilj je, da ohranimo to, kar smo zgradili v drugi ligi – kvalitetno slačilnico in kvaliteten odnos. Smo finančno stabilni, klub lahko transparentno peljemo naprej. Letos praznujemo 75-letnico, ni pa manjkalo veliko, da bi imeli pred leti pogreb in bi praznovali sedemletnico. Klub želi rasti, stremimo k temu, da se nikoli več ne vrnemo v situacijo, v kakršni smo bili pred nekaj leti.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!